Torsdag

LEGO Adventskalendrarna; Star Wars & City 2015. Lucka nr 17:
[Visa mer…]

Promenad
Idag är planen (samma) att det ska bli en promenad både på fm & em, runt kvarteret, x1, i bästa fall?
>>: Det blev x2. Inte illa men det gick trögt. Trots stabila kängor och blidväder som innebar att jag kunde gå utan 'broddar' så gjorde det förbaskat ont i foten. Det påverkade gången. Den tid det tog att gå dessa två varv, runt kvarterat, hade jag lätta kunnat gå 4 varv på, igår.
Ringde min vårdcentral. Jag vill ha rådgivning (läs om det nere vid "Hälsoläget:"). De ringer upp strax efter fyra.
Har, för säkerhets skull, också ringt Spine Center GBG.

Sjukgymnastik
6 lätta övningar. 10 rep per övning. En av dem, tåhävning, skippar jag nog.
>>: Gjorde faktiskt alla men jag vet inte om det kallas fusk, Tåhävningarna fick vänsterfoten stå för så följde högern liksom bara med.

Enligt hustruns rådgivning lade jag kyla på foten vid mitt mellanmål. Kändes väldigt trevligt. Kylan gjorde ju att jag inte kände smärtan, lika mycket.

Framför datamaskinen
Igår: Det höll nästan på att gå åt pipan. I.o.m. att det inte på något vis, som jag kunde hitta eller komma på, gick att få sk TwinView (två bildskärmar blir som en enda stor) så bestämde jag mg för att aktivera det gamla läget (GNOME (Compiz)). Det gick inte. Det var lögn i h-e.

Så, jag tog beslutet att försöka få väck Linux Ubuntu KDE Plasma Desktop 4.13.2 (Och helt tillbaka till Linux Ubuntu 14.04 LTS).

Det var inte så lätt det heller. Efter en hel del googlande och annat letande hittade jag följande (Ubuntu How To Complete Remove Desktop):

sudo apt-get remove --purge kde-plasma-desktop kde-workspace kubuntu* plymouth-theme-kubuntu-logo plymouth-theme-kubuntu-text
sudo apt-get autoremove --purge && apt-get autoclean

Två st sk 'sudo' kommandon som skulle köras i terminalen (i Windows kallas det för kommandofönster eller DOS-fönster).

Det höll på oroväckande länge och verkade ta bort med än vad jag installerat.

Men, resultatet hitintills är jag nöjd med. Ett och annat hittar jag, som t.ex. att både den sk meny-raden & bokmärkesraden (verktygsfält) var väck i FireFox 42.0. Fixades via knappen [Öpnna Meny] ([Bild: Data; Knapp, FireFox 42.0, [Öppna Meny]]) > Anpassa > [Visa / Dölj verktygsfält]

Promenad – 2
Runt kvarteret, x2 (kanske).
>>: Blev en sväng runt det jag kallar Fårhagerundan. Fantastiskt härligt att komma ut i naturen och gå på grusväg, 2,61km. Det gillade jag :me
[Bild: NGN; Dagens eftermiddagspromenad, 2,61km]
Det svarta krysset markerar en ompysslad trädgård :me:

Sjukgymnastik – 2
6 lätta övningar. 10 rep per övning. (ev -1 eller 2…)
>>: Gjorde alla fast med samma fusk som i förmiddag med tåhävningarna. Det var vänsterfoten som fick jobba.

Vårdcentralen
De ringde och vi diskuterade mitt dilemma med foten och alla mina diagnoser och läkemedel.
Resultat: OK till T Naprocen 500mg 1×2. Märker jag av någon tendens till negativ förändring i operationsområdet så ska jag höra av mig igen.

Satt med foten omlindad och med kyl-'påsar', invirade i handdukar, både under & ovanpå det onda när det ringde.
[Bild: NGN; Foten]
Snyggt paket :me:

Bilen
En sk veekstadstekniker ringde och ville ha in bilen för att ta några bilder på bakdelen. Där vi har dragkrok och icke fungerande backradar. Dragkroken täcker mittensensorn.
Nu fick denne verkstadstekniker för sig att det visst fungerade om vi inte använde kulskyddet (vilket minst en gång har räddat bilar som rullat på oss bakifrån) men mest har man det väl för ett slags rostskydd eller? Man har det kanske för att inte bli skitig om byxbenen?
Vi ska i vart fall köra omkring och bacḱa och lyssna. Skulle det nu fungera, utan kulskydd så anser väl antagligen Bröderna Brandt Bil AB i Vänersborg att problemet är löst – jag är skepptisk.
På min anbefallan tog hustrun även upp detta med reservhjulsdomkraften som förstör bilens underrede.
"Den ska man inte använda, den är bara till för nödsituationer."
Jo det vet jag och jag är inte bekväm med att ett användande, i en nödsituation, leder till en självrisk om 6250kr. Om man nu vill att vagnskadegarantin ska gälla.
Jag godkänner alltså inte en sådan kommentar.

Ska kika på lite bilder och se om det går att se hur Dacia Sandero såg ut under…
… ser ut som om de där plåtkanterna är ungefär lika höga. De kan vara något 'kortare' på Sanderon.
Men jag ska be att få undersöka det. Jag borde ju kunna få låna någon eller nåt.
Vem som sedan ska ta sig ned till marken och pröva på vår bil är en annan fråga.

Serietidningar
Tänker sluta prenumerera på Hälge & Herman Hedning – måste spara.
Däremot tänker jag behålla prenumerationen på Fantomen. Det ska mycket till innan jag släpper den.

Hälsoläget:
Natten: Sömn ok, sov faktiskt 'hela' natten (01:00-07:00). När jag vaknade till så gjorde högerfoten sig påminnd. Var det ont igår så är det smärta idag. Svullet rött (brunrött). Känns som om tårna är brutna och att jag fått, typ, 10 getingstick – som inte går över utan bara blir värre och värre.
[Bild: NGN; Fötter, Tårna]
(klicka på bilden för att se den i en större storlek och i ett eget fönster)
De svarta pilarna pekar på det två småtår på vänster fot som visar tecken på att också vara 'angripna'.
De vita pilarna pekar på de småtår å höger fot som känns som om de vore brutna, i småbitar (sannolikt kommer det att bli än värre – det har det blivit de andra gångerna…) mest gäller detta mittentån – den som är mest röd.
Det inringade, med vita punkter, är ett svullet och mycket värkande område – även under foten.
Morgon:
Fotograferade ryggen, operationsområdet (förbandet) & nässelutslagen (vilka jag inte ser längre), lagt till foto på min psoriasis, på armbågarna samt fötterna
Konstaterade att morfin inte har någon effekt på smärtan från högerfoten. Hustrun tipsade om kyla, ska testa det. Ska försöka promenera – om det går.
Dagen: Jag har ett problem, som sticker ut. Smärtan i höger fot påverkar mina promenader. Och promenaderna behövs dels för att gynna sårläkning dels för att snabbare få bort den svullnad som blir efter att läkare varit inne i kroppen och rotat. Sannoliken för glada och fungerande ryggmärgsberver ökar.
Jag har detta problem med högerfoten återkommande. I vanliga fall tar jag typ Naproxen 500mg x2 för att dels lindra besvären och dels minska själva inflammationen (om det är det, det nu är?).
Jag utgår från att det är Psoriasisartrit.
Jag har också mjukdelsreumatism (PMR[3]) och emot den har jag fn kortison (Prednisolon 10mg 1×1). Det som också är med och påverkar mitt aktuella problem är att jag också har sk vuxenacne, på ryggen, av en särdeles svårbehandlad sort. För att förhindra sårinfektion, i operatisonssåret, tar jag fn 2 sorters antibiotika; K Lymecyclin 300mg 1×2 & T Flukloxacillin 750mg 1×3.
Problemet är att jag skulle behöva ta T Naproxen 500mg 1×2 för att lindra det värsta i högerfoten så att jag kan upprätthålla en ökande rehabliteringskurva efter ländryggsoperationen[1].
Tar jag Naproxen, som tillhör gruppen NSAID[2] så;
1. ökar blödningsbenägenheten och det är inte bra att förlångsamma en sårläkning, vanligtvis.
2. går den inte ihop med Kortison (främst Prednisolon) som jag tar emot min PMR[3] & TA[4]&[5].
3. är inte bra för min mage[6].
Någon mer än jag som tycker att valet är svårt mellan nackdelar och fördelen?
Ringde Spine Center GBG. Har jag tur så ringer opererande doktor upp så kan vi kanske komma fram till något vettigt.
Kvällen: Har sökt namnet på den där hudknölen jag har på vänster armbåge. Jag var på en föreläsning 10/9-15 där just detta symptom på reumatism angavs: "Reumatisk noduli" kallas den.
Hittade det på en hemsida om RA (Reumatoid Artrit).
Vä framfot värker fortfarande något förfärligt.

———————————
Fotnoter:
[1] Sk dekomression L2-L5, det har tagits bort ett gäng sk taggutskott, 2/12-15, Spine center GBG. Den underliggande diagnosen är: Lumbal Spinal Stenos. Bentillväxt (osteofyter) på kotorna, nära ryggmärgskanalen i ländryggsregionen av ryggraden.
[2] Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs > Ickesteroidiskt antiinflammatoriskt läkemedel.
[3] PolyMyalgia Reumatika > mjukdelsreumatism.
[4] Temporalis Artritis > Temporalisartrit.
[5] Men, det har fungerat tidigare. Jag började med kortisonbehandlingen (emot PMR & TA) i april 2014. Den behandlingen ska vara i tre år och kortison ska trappas ned succesivt och i förhållande till proverna; SR (sänkan: hur snabbt sjunker blodkroppar ned i ett rör under en timma > högt värde kan vara tecken på inflammation och / eller infektion) & CRP (C-Reaktivt Protein: ett mått på den inflammatoriska och / eller infektiva aktiviteten > högt värde kan vara tecken på infektion och/eller inflammation).
[6] Jag har ju IBS (Irritable Bowle Syndrome > Förbannad tarmslemhinna) också. Just nu mår den egentligen riktigt bra och det verkar som om antibiotikan i K Lymecyklin står för den bedriften. Och det vore ju synd att anstränga tarmslemhinnan nu, när den har möjlighet att återhämta sig.
———————————
[0307090015] 82,7(-0,1) :up: :me:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *