Full fart…

sömn ok

Resplan
Än har jag inte fått transfer från flygplatsen i Antalya till lägenheten i Alanya bekräftad så jag håller på att fila på en reservplan.

En övernattning relativt nära flygplatsen i Antalya och nära en busstation. Taxi dit. Till busstationen nästa dag, taxi? Buss från Antalya till Alanya och sedan taxi till lägenheten.

Jag har hittat hyfsade hotell ca 12-13 km från flygplatsen och priserna är 17-22€ (172-224 SEK).
Taxi från flygplatsen till hotellen (ca 0.8-1 TRY / km. 50% dyrare från 24:00-06:00): ca 13 TRY (6€ / 60 SEK)

Dagen därpå, till bussstationen (otogar) från Antalya till Alanya (otogar). Oavsett hotell så är det ca 1,5 km. Taxi?

Hittade en uppgift från 2008; från busstationen (otogar) i Antalya går det en buss varje timma och kostade då 10 Turkiska Lira (4,5€ / 46 SEK)
Och den går till busstationen (otogar) i Alanya. Den verkar ligga i västra delen av Alanya. Jag ska till ’mitten’ närmare hamnen.
Från Alanyas busstation troligtvis taxi till lägenheten? Men först behöver jag en nyckel eller ett arrangemang där kontaktpersonen möter upp.

Ett alternativ är att boka ’skyttelbuss’ från flygplatsen till Alanya (15€ / 151 SEK), men då är jag framme ca 24:00 någonting.

För att det ska fungera behöver jag kontaktuppgifter på den person som har nyckel till lägenheten så den möter upp – mitt i natten…

Hoppas det fixar sig med transfern. Visserligen relativt dyr (500 SEK) men då får jag en kontaktperson som hämtar mig på flygplatsen, kör mig till lägenheten och ger mig nycklarna. Troligtvis framme ca 23:00.

Färden från Onsjö VBG till Landvetter verkar lösas sig genom att jag transporteras av goda vänner.

Apoteket
Var dit och hämtade ut resten av de läkemedel jag ska ha med mig. Det är nästan 1000 st piller som ska med, för 62 dagar…

På fredag morgon ringer en Dr Olsson om det där intyget Turkiska ambassaden rekommenderade att jag skulle ha, in English.

SJ
Kollade ju på nätet, för säkerhets skull, vad en biljett skulle kosta från VBG JVST till Landvetter flp; 158 SEK. Det blev inte billigare att boka analogt (personligen).

Men mitt egentliga ärende, till SJ’s biljettförsäljning, var att fråga om detta med pensionärsrabatt. Det var lite oklart om det på SJ’s hemsida. Och nu har jag fått veta hur det är – oklart.

Pensionärsrabatt kan jag bara få på sista-minuten-platser, om det finns några kvar och köpet måste ske inom 24 timmar. Inte tidigare. Och resan måste vara längre än 15 mil. Fast det var inte helt riktigt det heller. Vissa sträckor utgår ingen rabatt alls som t.ex. VBG-Karlstad (17 mil) samt sträckor där man byter till ett icke SJ-tåg.
Att få pensionärsrabatt får alltså anses som omöjligt.

FK
Oavsett det så var jag in till Försäkringskassan och fick ett intyg på att jag är pensionär. Det utfärdar de per kalenderår. Jag tyckte jag kunde fått ett som gällde fram till ålderspensionen – mindre administration.

Men några sådana direktiv hade de inte fått. Så det blir till att besöka FK varje januari…

Expert
Var in till butiken i Trollhättan. Presentkortet brände i innerfickan. Min digitala kompaktkamera (SONY CyberShot W55) trilskades ju på Tovas dop.

Jag bad butikspersonalen om en kamera som matchade den kamerans kvalitet. Främst makroläget, näravstånd och objektivkvalitet.

Det blev en: Nikon CoolPix S620 + väska (i äkta läder) + extra batteri + 4GB SD Ultra minneskort.
Mitt pris, efter rabatter och presentkort: 1577 SEK (156€).

Enda abret jag kan komma på med den kameran är att den filmar i ’MOV’-formatet. Visserligen ett högkvalitativt format (H.264). Men det ’kräver’ QuickTime och ett MacOs för att fungera optimalt. Och att konvertera det till ett mer gångbart som t.ex. ’MPG’ är attans knepigt. Ja, jag har då inte hittat någon enkel (gratis) konvertering. Hustrun har ju samma format (’MOV’) i sin CASIO Exilim EX-Z80.
Det var en av anledningarna att jag accepterade formatet. Då kan jag ju lösa det för oss bägge…

[not: 090924: Kontroll.Filmformatet är inte ’MOV’, det är ’AVI’]

Farsan
Var dit och främst kontrollerade att jag kommer åt min NSLU2 utifrån. Det gick. Nu kan jag från Turkiet ’skicka’, överföra via s.k. ftp från en dator på t.ex. ett internetcafé och via ett s.k. USB-minne de digitala bilder jag tar och de hamnar då i en hårddisk som står i mitt rum, i Sverige.
(Jag tänker flytta in den till hustruns rum innan jag åker men det vet hon inte om…)

Alternativt kan jag ju givetvis, tillfälligtvis, utnyttja någon av alla gratissajter som erbjuder bildfilslagring till priset av massor med reklam och kringerbjudanden.

Som en ytterligare säkerhet så kommer jag att bränna alla bilder till DVD+RW.

Har jag det ’bara’ på hårddisken i min ’stora’ bärbara och på USB-minnen samt kamerans minneskort så finns risken att de ’raderas’ om de hamnar nära ett kraftigt elektriskt fält. Egentligen ett elektromagnetiskt fält, eller annat kraftigt magnetiskt fält.

På DVD+RW är den digitala informationen optiskt lagrad och påverkas inte av magnetism.

Sedan ska jag hjälpa far att få de där 29 SEK uttagna från mor Vivans dödsbo (skattekontot). Banktjänstepersonen vägrade ju hjälpa far då det krävdes att han visade upp bouppteckningen, som jag har…
Nu har jag en fullmakt så nu ska det ordnas. All detta för 29 SEK och att slippa få en årlig kontrolluppgift från Skatteverket för mor Vivans dödsbo, i evigheter.

Hälsoläget:
Har inte värkt så mycket idag om jag bortser från en ny värk i vänster ljumske, en bit upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *