Onsdag

Jobbet
Det var en tröttande förmiddag på jobbet – stressig. En ny server skulle implementeras (tas i bruk). Det sket sig ju givetvis. Efter tre timmars testande med möjliga och omöjliga lösningar, gav vi upp.

Tidigare hade vi en pervasive-databas på en Novellserver nu ska vi köra pervasive-databasen på en windowsserver (Windows Server 2003 SP1). Användarna kör Novellklienter och OS Win XP Pro.

WinServern konfigureras för att vara transparent (användarna ska inte kunna se den eller komma åt den). Kommunikationen ska ske via TCP/IP och det är Pervasive-klienten (v 9.5) som ska prata direkt med Pervasive-databasen (v.9.5) på windowsservern.

Problemet består i att det tar ca 15 sek för användaren att accessa servern. Det ska gå på en bråkdel av en sekund.
Om vi s.k. mappar upp den nya windowsserver – skapar en access – då går användaraccessen snabbt, som den ska. Men det är ju inte rätt – det är fusk.

Det verkar alltså som om arbetssationen med WXP pro och pervasive-klient samt novellklient försöker med en massa andra kontaktlösningar, innan den s.k. timar ut och då ”upptäcker” att det går ju att databasaccessa, via TCP/IP.

Det där är ju lite underligt. Normalt ska arbetsstation och server skita i det där. Är klienter och server konfigurerade för att snacka TCP/IP från databas-klient till databas-server så ska det gå klockrent.

Jag fick ta det tråkiga beslutet att backa hela installationen så vi fick dra igång den gamla igen – den fungerade ju. Och det är en novellserver (med pervasive databasmotor) och det har fungerat relativt stabilt.

Jag var lite misstänksam från början mot Windows server. Men jag lät mig övertalas – ska jag behöva få ångra det nu?

Att ha kvar Novell kan vara lite vanskligt eftersom det ju nu är en Linusprodukt och vi är inte beredda att ta steget till Open Source (fri och öppen programvara). Var får man support? Vem fixar buggar?

Det blir en morgondag med mycket klurande på vad problemet kan vara. Personligen tror jag det ligger i hur TCP/IP är konfigurerat på klient respektive server. Vi får se om det löser sig imorgon.

Det var väl en intressant redogörelse?

[not: Tillägg (070329)]:
Det visade sig att arbetsstation och server måste befinna sig i samma domän. Och att få en Novell-klient-baserad arbetsstation att tillhöra en Windowsdomän det fixar sig inte. Lösningen blir en generell s.k. mappning för de användare som ska ha tillgång till vårt största verksamhetssystem. Och så måste alla användare först få ut den nya Pervasive-klienten (v9.5).

Jympa
Jag fick dopa mig kraftigt före jympan idag för att orka med den. 2 energidrycker och 2 druvsockertabletter.

En timmas vila på eftermiddagen krävdes också.

Promenad
Hade med mig kameran ut på hundpromenaden för att försöka fånga några reptiler – jag befarar att flera kan ha drunknat – vi får se.

Det blev en närbild på en Tussilago.

2 svar på ”Onsdag

  1. Hej pappa har kommer lite kamera info.
    Sony SyberShot 7.2 Mpix, DSCW55S.CEE8. Kostar här ca: 2000 kr och da far du med 1G minneskort.

    Sony sybershot 10.1 kostar ca: 3400 kr med 1G minneskort.

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *