Lite blandat

sömn; ok

Släktforskning
Har kompletterat lite vad avser Nils Gunnar Reinhold Nordlundh (1896-1946)
Har fått svar från ’krigsarkivet’, Gunnar tjänstgjorde inom 6:e Matroskompaniet.
Hittade dock uppgifterna från Skeppsholms församling i Stockholm (flottans församling) och enligt den församlingsboken var Gunnar förlagd vid 4:e Matroskompaniet. Har skickat fråga tillbaka om ’de’ kan hjälpa mig reda ut det.

Platsen i Vassända-Naglum som familjen (Gunnar) flyttade till 1924 hette: Ladugårdsby, Mellomgården.

Ny frågor har väckts:
* Gunnars politiska karriär? Enligt hyfsad säker källa har jag fått veta följande:
– Gunnar var med och startade SSU i Skoftebyn, Trollhättan.
– Till en början var han aktiv inom det socialdemokratiska partiet
– Lämnade dem för Socialistiska partiet
– p.g.a. sin politiska ideologi (kommunist) blev Gunnar (m.fl.) tvångsförflyttad av dåvarande chef för kraftverket i Trollhättan (och med socialdemokraternas goda minne) till Torsby. Han blev dock inkallad – och placerad som vakt vid just Trollhätte Kraftverk (och där lär han ha stoppat sin förre chef och avkrävt legitimationshandlingar…). Därefter blev han ’bannlyst’. Han var utbildad; Trädgårdsmästare, Chaufför och Elektriker. Ingen ville anställa honom. Han hade blivit ’svartlistad’ p.g.a. sitt medlemskap i Socialistiska partiet. Idag levande och namnkunniga Socialdemokrater i Trollhättan var med och ’stöttade’ denna ’bannlysning’, det förekom flitig ’rapportering’ till centrala organ om vilka som hyste kommunistisk ideologi (IB-affären). Det var en dåvarande Moderat som kom till Gunnars räddning; Wennerlunds El anställde honom.
– Skoftebyborna, i Trollhättan, har Gunnar att tacka för att de fick kommunalt vatten i slutet på 1940-talet. Och att det blev belysning i Ryrs Backe.
– Han lär också ha suttit med som sakkunning när dåvarande restaurang- och hotellfack bildades.
Jag ska se om detta eller något av det går att verifiera, via gamla tidningsartiklar och Trollhättans Stadsarkiv. Kanske har också föreningen Gamla Skoftebybor något också?
* Boendet perioden 1927, 1929-1945 (Församlingsböcker, Landsarkivet i Göteborg)

Katterna
Framgång, vi hittade kattbajs och kissklumpar i katten Emmas kattsandlåda. Hon har också gjort några besök ut i lägenheten. Bl.a. kom hon in i mitt rum och hälsade på. Kände att det vare en katt som strök sig mot mina ben. Trodde det var katten Linus, det var det inte, det var katten Emma.

Hustrun fick söka sjukvård för gårdagens kattbett. Röd svullnad, vid handleden och kring bettmärkena. Efter kontakt med sjukvårdsupplysningen blev det besök på vårdcentral och resultatet blev stelkrampsvaccinering och antibiotika.

Promenad
Hustrun fick ut mig på en eftermiddagspromenad – inte illa.

Vann en tävling
För tre månader sedan utlyste hustrun en tävling – om vem som kunde gå ned mest, till idag. Hon hade gått upp 4 hg och jag hade gått ned 2,5 kg…

Tyvärr blev det inget pris då hustrun och jag sedan en tid har svårartade kommunikationsmissförstånd…
Jag trodde vi hade ett pris – det hade vi inte…

Besök
Sonen var här. Han ska bli gymledare inom Friskis&Svettis. Inte utan att man är lite (väl dolt) stolt.

Politik
Ni som inte bestämt Er – lägg er röst på de rödgröna. Det handlar ju om pest eller kolera så välj då det som i vart fall är mest mänskligt.
T.ex. ’Alliansen’ vill ju, innerst inne, att sådana som jag inte ska finnas och jag ska absolut inte belasta skattebetalarna (även om jag nu varit en (och fortfarande är det) och har en månadsersättning från ett försäkringssystem administrerat av Försäkringskassan)
’Alliansen’ vill ha bort Försäkringskassan, den ska ersättas av s.k. privata alternativ.
’Alliansen’ vill också ha bort så mycket offentligt finansierad hälso- och sjukvård det nu bara går. Allt ska helst skötas via privata sjukförsäkringar och privatsjukvård (ett system som håller på att braka ihop i USA, som ett exempel)
’Alliansen’ vill också ha bort offentligt finansierad skola. All skolgång ska skötas av privata alternativ. Samma med barnomsorgen.
’Alliansen’ säger att de rödgröna är ett bidragsalternativ. Hur kommer det sig i så fall att bidragsberoendet ökat under deras mandatperiod och att det är främst företagande som får de mesta bidragen? (Har det blivit mer jobb? Ärligt? Om vi nu räknar bort alla jobbcoacher…)

Nu är det bara en röst som saknas i min egen lilla politiska röstundersökning.

Hälsoläget:
Hade jag gett f-n i promenaden så hade facit för dagen blivit bra. Nu har jag ökade besvär i höger sida (det blir det alltid när jag promenerar).
[03-06-050-050]

11 svar på ”Lite blandat

 1. Hej!
  Läser ibland din släktforskning och beundrar din energi. En undran bara, pappa jobbade ju på Wennerlunds el började där som lärling och blev sedemera elektriker. Var verkligen farfar det också? pappa sa aldrig att farfar jobbade där. Det enda jag har hört mig berättas var att han blev deporterad och dog i hjärtinfarkt.

  • Fridens!
   Vad kan det bero på att far din började på just Wennerlunds? Och det är ju inte säkert att farfar jobbade där ’just då’.

   Källan till det här med Wennerlunds är vår yngre farbror.

   Farfar Gunnar dog som elektriker, det är det jag vet med säkerhet. Har en kopia på ’dödsattesten’ som jag fått från Landsarkivet i Göteborg.

   Jag trodde att hans sista arbetsplats var Trollhätte Kraftverk och att han hade jobb som elektriker där.
   Det här med Wennerlunds El är nytt för mig. (ska höra med farsan, också)

   Hans dödsdiagnos var ’myocarditis chron.’, det får jag till kronisk hjärtmuskelinflammation (hur nu det kan vara kroniskt?) och han dog på Vänersborgs lasarett och Ellen var med (29/1 1945).

   När den här deporteringen skedde är oklart. Men jag gissar på 1940-talets början, ska försöka rota reda på det.

   På vinden hos farsan finns en låda med Ellens ’grejer’ där kan finnas något som kanske ger klarhet.

   Kramar!

  • Hej du!

   Ja, jag vet faktiskt inte så mycket. Hur som helst så framkom det inte att farfar började där. Men pappa kanske tog vid efter farfars frånfälle, inser att det är mycket jag inte vet, pappa var inte så talför om man säger så/kram och fortsätt jobba på
   Annelie

  • Ringde och frågade farsan: ”Vilken var din pappas senaste arbetsplats?”.
   Han svarade: ”Wennerlunds El”

   Jag frågade han också om han kom ihåg om Arne var där samtidigt, före eller efter – där tog minnet slut. Det är ju trots allt 65-70 år sedan.

 2. Hej!
  Jag heter Elisabeth Gustavsson och jag halkade in på din blogg pga att jag googlade på Gamla skoftebybor. Av en händelse fick jag se att du släktforskat på Gunnar Nordlund. Gunnar Nordlunds fru Ellen (tant Ellen) och tre pojkar Arne, Nils och Uno hyrde hos oss på Ryrvägen några år på 40 – 50 talet men då var ju Gunnar redan död.
  Det står lite om Gunnar i boken Trollhättan ung stad av Erik Wengstöm men det har väl du kanske redan läst. Tant Ellen kommer att finnas i mitt hjärta så länge jag lever.
  MVH Elisabeth Gustavsson. elisabeth.raymond@live.se

  • Hej Elisabeth!
   vad kul att du hör av dig.

   Jag kommer att ta mer kontakt med dig när jag kommer hem igen. Just nu är jag i Las Palmas på Gran Canaria.

   Jag har inte den boken. Ska höra med pappa Nils om han har den.

   Kramar!
   [Bild: Spaniens Flagga]

 3. Hej Nisse! Antar att du är i min ålder, men hör med din pappa om han kände Stig o Gunnar Rolf, som bodde på Ryrvägen? Själv är jag född och har bott där i ca 10 år innan vi flyttade till Stavered. Jag kommer också ihåg den snälla tant Ellen. Har tänkt börja släktforska själv om min farfar mm. Jag har redan hans dagböcker, anteckningar varje dag från 1949 tills han dog. Georg o Elin Rolf var med i Frälsningsarmén, o han arbetade förstås på NOHAB o bodde på Klyftevägen. Känner du till dem? eller gör din pappa det? Lycka till med släktforskningen, hälsningar Anita Rolf Bringeland

  • Jo det kan ju vara möjligt… jag är född 1955. Ta å ring pappa, han kan ha lite svårt med pratet men man får ha tålamod. Han tycker det är jätteroligt när det ringer personer, typ, du.

   Vill du börja släktforska så deleger jag gärna med vad jag kan och har.

   Skickar pappas tel till din mejl.

   Kramar!
   [Bild: Spaniens Flagga]

 4. Hej Nisse. Det du berättar om Gunnar och kommunalt vatten, låter intressant. Stig Svantesson håller på med bok nr 3 om Skoftebyn. Detta kan nog vara intressant för honom. Och om du vill veta mer så är Stig en bra källa att finna uppgifter. Ring Stig Svantesson tel 722 07. Och vill du gå med i vår förening och själv rota i våra arkiv som vi har i Skoftebyskolan, så får du. Men då får du maila mig så tar jag in dig som medlem. Hälsningar Inga-Lill Andersson tel 757 29. Vi har haft och har andra hos oss som heter Nordlund. Nils och Uno

  • Tackar för erbjudandet. Det ska tas under allvarligt betänkande.

   Och jag hoppas att jag ger mig tid att kontakta Stig

   Ett klargörande: Nils och Uno heter Nordlundh, med ’h’. Och Nils är min pappa och Uno är min farbror.

   Ha’ de’!
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *