Turkiet – Alanya – Dag 57 av 62

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild
*****
Så här blev det:

Kylskåpet
Behöver en avfrostning, igen…
Håller på med det. Det får stå och droppa medan jag är ute promenerar.

Naturbesök
Efter promenaden och vid ca 10:00 ska jag bege mig norrut, här i Alanya. Till en kyrkogård. Omgivningarna där lär innehålla en ovanligt stor mängd Skorpioner. Så mitt letande kommer att bli där. Men de säger här att det kan vara så att Skorpionerna redan ’gått och lagt sig’. Må så vara. Jag gör i vart fall ett besök.

Det blev inga bilder på någon skorpion. Jag hittade inte ens kyrkogården. Vilket i.o.f.s. rimligtvis inte borde vara det avgörande. Tror inte det finns mer skorpioner bara för att det är en kyrkogård.

Jag hittade faktiskt kyrkogården, på hemvägen. Jag hade stannat och parkerat cykeln och valde att gå upp en gångväg. Och jag tyckte att det såg lite gravplatsliknande ut där uppe.
Det var en picknickplats…

Fin utsikt var det i vart fall:
[Bidl: Alanya, Turkiet]
Man kan skymta borgruinerna (muren) högst upp på udden.

Hade jag fortsatt, med cykeln, bara 100 meter till, så hade jag sett kyrkogården…

Utifrån utsikten såg jag kyrkogården där nere. Innan jag gick ned undersökte jag ’kullen’ jag var på. Hittade en del intressanta mångfotingar:
[Bild: Mångfoting, Alanya,Turkiet]

[Bild: Mångfoting, Alanya,Turkiet]

Nere på vägen, till cykeln och innan kyrkogården, mötte jag den här:
[Bild: Larv, Alanya,Turkiet]

Jag gick runt lite på kyrkogården. Den såg i.of.s. lovande ut vad avser skorpioner men där var en massa folk och det kändes inte så bra att smyga omkring där och kolla under stenar…
Får se om jag ger det en andra chans. Den där kyrkogården ligger högt upp på bergsidan, Bergen norr om Alanya.
Jag gillar den här lösningen på hur man kan ta sig upp för en mur:
[Bidl: Trappsteg i muren vid Kyrkogården, Alanya, Turkiet]

På väg därifrån, mot cykeln, såg jag den här lille kvicke:
[Bild: Ödla, Alanya,Turkiet]
Inte så värst lätt att få syn på…

[Bilder, hoppas jag att det blir…]

Kurban Bayram, offerhögtiden, trodde jag skulle börja lite mer mot eftermiddagen. Där hade jag fel. Jag såg slaktplatser (olagliga) vart jag än kom, bara det var lite undanskymt. Och grillröken ligger tät över Alanya och här och där bräker det getter eller får och en och annan ko råmar. De väntar på sin tur.

Vid en plats som jag rullade förbi så använde de ett ganska originellt sätt, för att göra det lättare att flå (tror jag), ett får. De hade stuckit in en slang under skinnet och så pumpade de in luft.

Annars var just den platsen en för mig makaber syn. En kvinna står med ett får som väntar på sin tur. Två små barn är med. Jag ser på dem att de är ivriga i att sluka varje liten detalj.
Snett framför det väntande fåret, åt vänster håller en man på och styckar, ett får. Snett bort till höger om det väntande fåret håller de på med pumpen och troligtvis flår de därefter..
Alldeles till höger om det väntande fåret, en grävd, fyrkantig grop. I den gropen slängdes slaktavfallet.

Mitt i detta står fåret och väntar på sin tur…

Den scenen får mig närmast att tänka på hedniska offerritualer. Andra får tycka vad de vill.

Lunch
Är bjuden till ’A’ och ’S’ på lunch. Kurban Bayram, offerhögtiden, ska firas. Det är kött som då enligt seden står på menyn (nu vet inte jag vad det blir…, ’börek i 2 varianter samt kuru fasulye’, vad det nu är?) och enligt seden är det meningen att man ska bjuda fattiga. Nu är jag ju inte precis fattig men bjuden är jag. Det ser jag fram emot.

18.51 Jag är bortskämd, i flera nivåer. Den ena nivån är att jag fått förmånen att få lära känna ’A’ och ’S’ samt hunden Paşa, här i Alanya. Dessutom proppar de i mig god mat i minut och parti :me:

En duva som ville veta vad vi åt:
[Bild: Duva, Alanya,Turkiet]

Tack kära ’A’ allt var jättegott!

Vi avslutade kvällen med att spela Backgammon. Eftersom jag glömt reglerna så spelade i princip ’A’ för mig också och det var säkert därför jag vann.

Synd bara att tröttheten drabbade mig. Ska strax krypa i säng. Just det, jag vet, klockan är bara ca 19:00, lokal tid. Men är nu pengen slut så är den.

Mer
Ja, vi får se vad den här dagen mer kan bjuda på…

6 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 57 av 62

 1. Nisse!

  Jag skulle förmodligen också bli mycket illa berörd om jag fick se en sån slaktplats…. Det kan väl inte vara så svårt att visa djuren respekt och ge dom värdighet!? Vidrigt, tycker jag!

  Vackra omgivningar! Synd att du inte fick se någon skorpion, men du såg andra roliga kryp :o) säger en som är jätteavis!

  Kramar!

  • Att jag inte fått se en enda levande, vild, orm känns som ett nederlag.

   Skorpioner hade varit ett plus, de är ju ett spindeldjur och jag vet ju hur svårt det är att t.ex. hemma i Sverige tänka att jag ska gå ut och fotografera en specifik spindelart. Det funkar inte på det viset när det gäller en del djur.

   Hade jag vetat precis var en skorpion eller en specifik orm hade sitt revir så hade jag troligtvis hittat en. Nu blev det inte så.

   Har läst en del om ’ritualen’ kring hur den ’riktiga’ slakten (halal / skäktning) ska gå till.
   Jag kan inte för mitt liv få in i skallen av vilken anledning djuret ’måste’ vara vid fullt medvetande när man skär halsen av det, hängandes upp och ned. Det viktigaste, i den ritualen, verkar vara att djuret välsignas. Hur det sedan i övrigt står till med djurets psyke är mindre viktigt, tydligen.
   Det där är barbari.

   Jag vill poängtera att jag inte förespråkar någon slaktteknik över huvudet taget. Vi skulle klara oss utan slaktkött.

   Och för rättvisans skull vill jag också nämna att många ’halal’-slaktare bedövar djuren innan halsen skärs av.

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 2. Kan inte bara låta bli att kommentera!

  Glöm inte bort hur vi själva slaktade djur förr i tiden. Precis på samma sätt. På den tiden fanns inte de metoder som brukas idag. Bara som en påminnelse.

  • Har jag inte skrivit att jag tycker det är hedniskt och barbariskt. Och då tänker jag givetvis bl.a. på vår historia.

   Och jag är ingen vän av slakt över huvudet taget. Det som jagas må väl vara hänt att det blir kött.

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 3. Hej! Jag googlade på skorpioner och kom till din sida. Jag undrar vad du menar med ”olagligt” när du skriver om får, getter och kor som ”väntar på sin tur”. Det är en tradition här varje år och jag mår skit när jag ser (och framför allt hör) dessa djur under slaktmånaden. Jag har sett detta så många år i Alanya och gömt är det inte. En del har getter på balkongen, många står på gatorna och bara att jag vet vad som väntar dessa får mig att vilja ta ett plan till Sverige just denna månad. Men olagligt? Utveckla gärna.

  Mvh Eve

  • Hej Eve
   Försöker förtvivlat komma på hur jag kunde veta att en del av slaktplatserna var olagliga.
   Jag vill minnas att det finns ett regelverk kring hur en slaktplats ska vara utformad samt var den ska vara placerad. Varifrån och hur jag fick den ’vetskapen’ kan jag inte idag komma ihåg.
   Om det är så att det inte finns några ’olagliga’ slaktplatser över huvudet taget – att alla är ’lagliga’ så ska jag givetvis ändra i texten. Skulle ju i så fall kunna byta ut (olagliga) mot (osmakliga) t.ex.

   Vänligen Nisse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *