Turkiet – Alanya – Dag 56 av 62

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild
******
Så här blev det:

sömn, lite orolig. Det blir den alltid när jag druckit alkohol.

Gårdagens Födelsedagsfest
Tja, födelsedagsbarnet såg ut att stortrivas och jag uppskattade mycket den Osmanska gryta jag beställde in.

Servicen på stället (en restauran ’om hörnet’) var urusel. Här blir de förberedda dagar i förväg på att det ska komma ett stort sällskap vid en given tidpunkt och fixar inte ens att ge alla bröd, inom den första timman…
Det enda de var snabba med det var att servera öl.

Mot slutet, var vi ett gäng som beställde Irish Coffe. För det första tog det en oherrans lång tid och sedan visade det sig att det smakade rena rama rävgifter. Whiskyn var antagligen av någon mystiskt kass sort och så var det alldeles för mycket av den varan, i drinken. Vispgrädden lyste med sin frånvaro, troligtvis ersatt med pulvergrädde – i bästa fall.

Jag gick hem vid ca 22:30.

Promenad
Ska strax ut på min morgonpromenad.
Träffade en av födelsedagsgästerna.

Bussbiljett
Har bestämt mig för att köpa bussbiljett, till tisdagen den 1 december, idag. I morgon börjar högtiden ’Kurban Bayram’ och den varar i ca 3-4 dagar, beroende på ’omständigheter’. Risken finns att det mesta då är stängt. Därför satsar jag på att köpa biljetten idag.

Kurban Bayram
Offerhögtiden. Helg till minne av Abrahams lydnad inför Gud. Firas omkring 40 dagar efter Seker Bayram och varar också i tre dagar.
Seker Bayram: Sockerfesten. Firar Ramadan’s slut i tre dagar.
Ramadan: Fastemånaden. En 30 dagar lång period då man från soluppgång till solnedgång inte får äta, dricka eller njuta av andra av livets ljuvliga lustar. Infaller den 9:e månaden i den arabiska kalendern, som är 10-11 dagar kortare än den gregorianska.
[Källa: Sun Search. Turkiet, Alanya, Sevärdheter & fakta]

Bussbiljetten
Gick inte att köpa idag, nejdå. Det ska göras samma dag, efter kl 15:00. Utomordentligt fånigt. Precis som om den dagen inte är tillräckligt stressig som den är.

Pekmez
Tänkte ju köpa med mig lite Pekmez Keçiboynuzu eller Pekmez Harnub. Det de hade på Migros var i glaskonservburk – jag avvaktar. Visst jag kan köpa ett gäng sådana burkar och fylla över på plastflaskor – jag avvaktar. Dessutom var den sorten jag förevisades inte exakt det jag ville ha, tror jag.

Internet
Ligger nog nere större delen av dagen. Min kontaktperson ska flytta till en annan lägenhet inom fastigheten och nu håller de på att renovera den tidigare och då åkte väl antagligen strömmen väck för bredbandsmodemet. (nu ca 14:00 är det tillbaka).

Bildgenomgång
Näst på dagens schema, efter lite vila, är att gå igen om resten av gårdagens bilder.
Se: 25/11-09.

4 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 56 av 62

  1. Hoppas den Osmanska grytan var lika underbar som jag minns att den var när vi var ’neröver’.

    Önskar att jag hade köpt mer av den krydda som ska vara i den, el så kanske man kan blanda till den själv…(om man nu visste vad det är för någe)

    Synd att det var sån usel service, för det är ju sånt man liksom tar med sej hem…

    Kram kram!

    • ’Underbar’ är inte min omskrivning av just den rätten. Jag håller mig till ’god’. Å andra sidan är mina gourmetsmaklökar underutvecklade.
      Jag tycker ju t.ex. att pytt-i-panna är något av det godaste som finns.

      Jag ska höra mig för om recept och kryddblandning.

      Nu finns det ju, antagligen, 1000-tals restauranger här i Alanya så det är ju bara att undvika just den.

      Kramar!
      [Bild: Turkiets Flagga]

  2. Nisse!
    Jag vet inte vad en osmansk gryta är men det låter gott!
    Hoppas du får tag i pek- mez i plast förpackningar eller plåt.

    Kan vara lurigt att byta förpackning om dom på flyget skulle få spatt och tro att det är sprängdeg. Men du har den klart inte i handbagaget.

    Att det inte går att köpa bussbiljett i förväg? Undrar just hur dom tänker? (om dom tänker på varför?) Nej, varför göra det enkelt för folk när man kan krångla till det!

    Whiskeyn var säkert hemkört, den finns nämligen sorter med lite fotogenliknande toutch :o)

    Minns när jag skulle beställa en Irish på Kreta och såg fram emot det. In kom ett glas med svart kaffe fullt och isbitar – ice coffie
    det var inte gott och inte ens någon alkohol, varken hembränt eller annat. Bedrövligt!

    Kramar!

    • Som jag skrev till Charlotte, jag ska försöka få recept och sammansättningen på kryddblandningen.
      Då kan jag ju i så fall bjuda på det när du och Sven och Freja kommer och hälsar på, ja, i Vänersborg alltså… :me:

      Pekmez är svårt. Den sorten jag vill ha baseras på Johannesbröd (en baljväxt). Och tillvägagångssättet är minst sagt knepigt. Den mogna ’ärtskidan’ males och blandas med ’någonting’ annat. På med vatten. Sedan förångas det hela.
      En viss sorts jord är inblandad på något vis också.
      Man gör alltså ett avkok.
      Det är i vart så fall jag uppfattat det.
      Det där verkar inte vara något man gör hemma i köket.
      Ska forska mer i det när jag kommer hem. Nog skråen borde det väl finnas någon importör som tar hem det där och levererar till specialbutiker i t.ex. Göteborg, Malmö och Stockholm.

      Vilken kroppsdel de tänker med på busstationen ska jag inte orera om här…

      Jag fick en Irish Coffe av ett Svensk par som bor här nästan hela året. Det var under den första tiden jag var här. Det var nog den godaste Irish Coffe jag druckit.

      Kramar!
      [Bild: Turkiets Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *