Turkiet – Alanya – Dag 42 av 62 och Grattis!

Bemärkelsedag
Idag har Jonny K födelsedag!

Grattis!

Hela dagen!

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild

********************
Så här blev det:

Morgonpromenad
Hörde redan innan jag kom ned till stranden att där var relativt höga vågor.

Men det blir nog inget bad idag. Regnet hänger i luften och det är näst intill igenmulet.

Tog lite bilder på strandens vågor:
[Bild: Strandvågor, Turkiet, Alanya]

Bilden nedan tog jag mest för att försöka fånga det ’moln’ med saltvattendimma som bildas och sedan blåser in över land. Ju varmare det är ju högre upp stiger den och når därmed längre in, över land. Kameror har svårt för att fånga sådant här. Det ser mer ’suddigt’ ut. Men titta i bildens vänstra del. Där ’Uddens’ berg möter stranden. För ögat såg det ut så över hela delen där det är vågor.
Jag valde att låta ’gubben’, en strandletare, vara med på bilden för att lite visa storleken på vågorna. Det blåser nästan inget men vågorna är nära 2m höga. Längst ned t.v. i bilden ett gäng strandhundarna (tre av dem, just då var de fem).

[Bild: Strandvågor, Turkiet, Alanya]

Bilden här nedan tycker jag blev smått mystisk. Vågen ser man ju vad det är, och det lite oroliga havet samt den mörka himmelen. Men från vågen och framåt? Först, en f.d. våg på väg tillbaka. Sedan en bit av sandstranden, tillslätad och fuktig. Nästa är en ’pöl’ som bildats av högvattnets vågor, men det rinner fortfarande ned lite från de större vågorna. Och närmast, stranden, dit vågorna precis nått, ser vi lite ’strandskräp’ och en oregelbunden, trampad, sandstrand.

[Bild: Strandvågor, Turkiet, Alanya]

Nästa bild visar egentligen ’bara’ när vågen ’slår igen’.

[Bild: Strandvågor, Turkiet, Alanya]

Ett gäng (bergs)duvor, på stranden:

[Bild: Bergsduvor, Turkiet, Alanya]

En vacker blomma som jag gått och spanat en tid på och väntat att den ska slå ut i ’perfekt’ blomning:
[Bild: Planterad Blomma i Turkiet]

Felköp
Köpte vad jag trodde var Turkisk kaviar häromdagen:
[Bild: Fiskmassa, Turkiet]
Anledningen till att jag trodde det, var att dessa tuber stod bredvid kaviarburkarna. Bedrägligt. Det enda de hade gemensamt var ’fisk’.
Tuben innehåller saltade mosade sardiner och jag tyckte det smakade förfärligt.

Framsidan:
”ANÇUES SÜPER KARTAL”: Ett varumärke som innehåller ordet: ”ÖRN”
”TÜRKİYE MAMULÂTI”: Turkist ’någonting’?
”BALIK EZMESİ”: Betyder: ”Fiskmassa”
”İŞTAH VERİR”: ”SMAK” ’någonting?

Baksidan:
Under: ’Product Of Turkey’ står: ’TUZLU’, det betyder: ’saltad’.
Första ordet i innehållsdeklarationen är: ’Sardalya’ och det betyder: ’Sardiner’

Vädret
Det har kommit några ösregn. Nu (09:12) åskar det. Kanske måste jag stänga av datorn och dra ut sladden?

Det behövdes inte och ovädret var relativt kortvarigt men det har kommit en skur då och då, under dagen. Hur kvällen blir, vet jag inte än…

Nu (16:48) är åskan nära så jag stänger av datorn.

2 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 42 av 62 och Grattis!

 1. Nisse!
  Nu har jag läst och läst på din blogg, det är som att läsa en superspännande bok! Himmel egentligen vad du får vara med om! Kul, lärorikt, irriterande och fantastiskt på en gång skulle jag kunna tänka mig!

  Jag har varit lite upptagen och du vill nog inte veta av vad, men det skriver jag i ett mail :o)

  Så kul att hustrun kunde komma ner, men att det blir gräsligt tomt förstår jag, huva.

  Det tycks stå klart att dina besvär till viss del är klimatberoende?
  Är det värmen och luftfuktigheten som påverkar eller varför är det så?

  Tack för att vi får följa ditt ovanliga liv i Turkiet och jag gillar bilderna på alla kryp och små djur du hittar!

  Kramar!

  • Och jag läser på din att där händer en hel del där också…

   Saknar hustrun mycket.

   Som svar på vad min förbättring kan bero på (utöver värmen) så citerar jag mig själv från en kommentar till Charlottes kommentar, ’igår’:
   Luftfuktigheten tror jag är en s.k. parameter av många.
   En annan är luftens salthalt. Vattnet är ju förhållandevis salt här, för att vara så långt in i medelhavet. Någon form av saltavlagring måste finnas i bottensegmenten.
   Det kan också vara så att luften här innehåller en annorlunda sammansättning av t.ex. mineraler.
   Jorden (markens) s.k. bakgrundsstrålning kan vara annorlunda här. Jag befinner mig mitt på en s.k. förkastningsspricka. I.o.f.s. av den mindre sorten men den finns där. Det innebär att det sker aktiviteter i marken som inte sker i Sverige och den aktiviteten kan mycket väl alstra någon form av energi som kanske omvandlas till någon form av strålning (som då skulle kunna vara hälsosam).

   Det är på plussidan. I den andra vågskålen hamnar:
   Maten, kosten, är ju givetvis annorlunda men här är så mycket tillsatser, i maten, så det kan omöjligt vara nyttigt. Men nu köper jag mest råvaror och lagar min egen mat (å andra sidan har jag ingen aning om i vilken och vilka s.k. skyddsgifter de använder på det som odlas).
   Avgaser; Just här i Alanya är det kanske inte så alarmerande men mängden bilavgaser i luften kan inte vara hälsosam. Avgasrening har de inte uppfunnit än. Tomgångsbegränsning finns inte. Det som begränsar är det höga bensinpriset, ca 16 SEK / liter.

   Det kommer bilder i dagens inlägg, när jag blir klar med dem. Dock inga småkryp.

   Jag kan däremot berätta att spindelgästen bestämt sig för att stanna. ’Den’ håller för det mesta till borta vid diskbänken men när jag sitter i soffan, framför datorn (i samma rum) så kommer ’den’ krypandes över golvet och snor runt och kollar vad jag håller på med.
   Vi har ’koll’ på varandra. :me:

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.