Turkiet – Alanya – Dag 41 av 62

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild

*********************
Så här blev det:

Farsan
Ringde, via skype, i går kväll. Han mår efter omständigheterna väl.

Sonen
Ringde också via skype och han har det också bra.

Hustrun
Pratade jag med idag, via skype. Mycke skype är det…

Promenad
Idag gav jag mig ut lite extra tidigt på promenaden som jag försöker göra till en daglig vana. Det gick mycket lättare idag. I går protesterade högerknät lite, inte idag.

Handlade
Försökte hitta kebabkrydda så jag kunde göra lite ’riktig’ kebabsås. Mina språkkunskaper brister, jag kan inte läsa vad det står på förpackningarna.

Jag gjorde en mycket förenklad variant på kebabsås: Yoghurt Naturell och lite ketchup.

De senaste gångerna jag varit på Migros (stora i västra delen av Alanya) har jag stött på antingen Svenskar eller andra skandinaver. De har i regel mer eller mindre uppgivet letat efter något (så som det är för nya i många stora butiker) och då har jag gladeligen, ’glidit in’, och försökt hjälpa till med det jag vet. Hitintills har det blivit mycket trevliga pratstunder och jag får hela tiden lära mig nytt.
Många gånger är det beresta personer så jag kan få lite tips om resmål att undersöka eller helt enkelt låta bli. Ett sådant är: Inget hotell eller lägenhet i centrala Larnaca på Cypern.
Anledningen heter, trafikavgaser.

Så, blir det Cypern, någon eventuell nästa gång, så ska det alltså bli i någon utkant eller mindre ort.

Det här paret var oroliga för rånrisken. Jag sa då att den är inte värre här än någon annan stans. Troligtvis är de säkrare här på kvällen och den yngre natten än i de flesta Svenska städer. Här är folk mycket mer ute. Rör man sig på de större gatorna och med sunt förnuft så kan man känna sig relativt trygg. Vet inte om de tog mina lugnare ord för någon slags sanning.

Vila
Efter maten blev det vila. Nu (ca 16:00) när jag vaknade så regnade det. Hade det på känn.

Får se om jag kan klämma in någon mer uteaktivitet idag. Eller om det blir bokläsartid. Lutar mest åt det. 16:40 kom ett ösregn. Det kanske lättar upp?

4 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 41 av 62

  • Jag längtar hem så jag håller på att spricka.

   Självklart längtar jag inte till ett klimat som sannolikt inom en vecka skulle göra mig lika dålig som jag var när jag åkte. Fel, sämre.

   Men jag längtar ’hem’. Att vara här själv är inget kul. Det är ensamt. Visst jag träffar folk och jag pratar med dem och jag umgås men det är tillfälliga sociala förbindelser.

   Det är det varaktiga jag saknar. Det som håller i längden.

   Jag har en känsla av att varaktighet och hållbarhet är något som är tillfälligt, här.

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 1. Nisse! Du gör det bra som fixar att vara där nere själv:-)

  Tråkigt att det är sån skillnad hur du mår i din kropp….för jättevarmt har du det väl inte där nere i Turkiet..eller?
  Beror det på luftfuktigheten? Det kanske det inte är nu…

  Fast när jag tänker efter, så när vi var där nere i Alanya, mådde jag jättebra, just ingen värk alls….iaf inte samma slags värk som man har nu…

  Ha det bra,å sköt om dej!

  Kram kram!

  • Tack, Charlotte!

   Jag tänker så det knakar på hur jag ska kunna ta med mig ’det här’ hem.

   Nej, här är inte ’jättevarmt’ nu, ca 22-23 C°. Och det sjunker sakta. Kommer att vara ca 15-16 C° vid tiden jag far hem.

   Luftfuktigheten tror jag är en s.k. parameter av många.
   En annan är luftens salthalt. Vattnet är ju förhållandevis salt här, för att vara så långt in i medelhavet. Någon form av saltavlagring måste finnas i bottensegmenten.
   Det kan också vara så att luften här innehåller en annorlunda sammansättning av t.ex. mineraler.
   Jorden (markens) s.k. bakgrundsstrålning kan vara annorlunda här. Jag befinner mig mitt på en s.k. förkastningsspricka. I.o.f.s. av den mindre sorten men den finns där. Det innebär att det sker aktiviteter i marken som inte sker i Sverige och den aktiviteten kan mycket väl alstra någon form av energi som kanske omvandlas till någon form av strålning (som då skulle kunna vara hälsosam).

   Det är på plussidan. I den andra vågskålen hamnar:
   Maten, kosten, är ju givetvis annorlunda men här är så mycket tillsatser, i maten, så det kan omöjligt vara nyttigt. Men nu köper jag mest råvaror och lagar min egen mat (å andra sidan har jag ingen aning om i vilken och vilka s.k. skyddsgifter de använder på det som odlas).
   Avgaser; Just här i Alanya är det kanske inte så alarmerande men mängden bilavgaser i luften kan inte vara hälsosam. Avgasrening har de inte uppfunnit än. Tomgångsbegränsning finns inte. Det som begränsar är det höga bensinpriset, ca 16 SEK / liter.

   Det är vad jag kan komma på, så här direkt.

   Jag håller med, visst har jag värk men det är ingen värk som är besvärande. Jag tar fortfarande inga mediciner. Och det blir längre och längre mellan tillfällena då jag känner att jag måste ta någon vid behovsmedicin.

   Det som mest tillkommer, i Sverige, är en slags stelhet eller seghet, i hela systemet. Och just det där genererar antagligen spänningar som i sin tur genererar värk och irritationer och så är karusellen igång. En negativ spiral.

   Så, f.n. satsar jag på rörlighet och att öka på min kondition – nu när det går :me:

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *