Turkiet – Alanya – Dag 40 av 62 och Grattis!

Bemärkelsedag
Idag har Stefan N födelsedag!

Grattis!

Hela dagen!

Planering:

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild

Så här blev det:

Restauranger
När hustrun var här så fick förmånen att prata med en restaurangägare om hur det kom sig att han blev just restaurangägare.
Han hade jobbat ihop det mesta på Norska oljeplattformar. Fattade också för att han jobbat ett tag i Tyskland. Med de pengarna köpte han lokalen och rustade upp den.
På frågan hur det gick så glittrade han med ögonen och log. Det gick tydligen bra.

I december stänger han och öppnar i februari igen. Då passar han på att ta två månaders semester.

En annan restaurangägare och hans frum som jag lärt känna, berättade att hyran hennes man fick betala för lokalen var 50 000€, varje år! Antar att det motsvarar vad ovanstående restaurangägare fick betala för att köpa sin lokal.

Häromdagen satt jag och pratade med en av alla de restauranghjälpredor (servitörer) som jobbar här. Just nu har de flesta fått lämna sina jobb då det är lågsäsong. Men de som är duktiga och är bra på språk, kan få vara kvar lite längre. Det gällde den jag pratade med.
Jag frågade hur mycket han tjänade när han tjänade som bäst. Då sa han att i år inbringade de två bästa månaderna 1400€ vardera. De andra månaderna mindre. Hans arbetsperiod varade normalt i ca 8 månader, just i år var han inne på sin 9:e. Normalt för servitörer (hjälpredor) är annars 6 månader (maj-sep).

Reparation
Mitt ena par byxor håller på att falla isär, mina rese- och vardagsbyxor.
Köpte tråd igår så nu ska jag ge mig på att laga dem.

Och sedan ska de tvättas.

Påslakanet luktade inte så som jag tycker att ett påslakan ska lukta så jag tvättar det också.

Anteckningar
Publicerat inlägget för: fredagen den 6 nov 2009.

Promenad
Funderar på att ta en rask promenad utmed stranden.
Och om vädret håller i sig, kanske ett bad efter det?

Bad
Det bidde både promenad och bad. Lite soldis men helt OK.

Nu blir det mat… (13:02)

Besök
Ett besök som jag tycker är kul:
[Bild: Spindel i Turkiet]
En snabb rackare.Storlek ca 12-13mm. Hoppar lätt en decimeter.

Ligisterna
Har mångdubblat sig och beväpnat sig med smällare och raketer.
De siktar med raketerna mot de lägenheter där de ser att det lyser, från mitt hus och västerut på gatan.
Det är ju inte bra att de använder smällare och raketer. Men det hela innehåller faktiskt två bra saker:
1. De vet inte var jag bor
2. De retar upp hela gatan och mest restaurangägaren.

Kommer kanske mera… (klockan är bara 17:52)

4 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 40 av 62 och Grattis!

 1. Jädra ungar har dom inga föräldrar som är vid medvetande?
  Så långt det går ska man noncha dem så klart då blir det inte längre roligt…men man ska ju inte tåla vad som helst.
  Hittar du inte några kopie-brallor det brukar ju finnas Levis och Lee och allt möjligt i fuskupplaga som inte behöver vara sämre kvalitet för det?
  Idag har även jag badat – inte så hurtfriskt som Gunveig o inte i havet som du – men inomhus, ljuvligt i 34 graders vatten och kroppen blir som ny. En stund vill säga…sen hittar de gamla smärtorna tillbaka till sina banor. Genom Lt har vi 1000:-/år i friskvårdspeng den ska jag satsa på 2-3 besök hos en jätteduktig chiropraktor lite laser och annan handpåläggning kan vara bra.
  Arenan i Vbg blev 94 mille dyrare än beräknat om det stannar där..och sen var det nåt annat tjafs oxå som kostat en massa kulor som man visade på Aktuellt igår det var därför jag sa att håll dig i Turkiet men i så fall får nog frun flytta ner för annars blir det för långsamt det hör/ser man ju.
  Ha det bra och se upp för spindlar och raketer.
  Kram Nonna

  • Snorungarna bekymrar mig inte ett dugg. Skulle jag nu råka på dem så ignorerar jag dem helt och agerar helt oförstående. Och som analafabet med noll i språkförmåga.

   Du är inne på rätt spår – ge dem ingen näring. Jag begick ett misstag som lät mig retas. Jag gör inte om det.

   Föräldrarna tror jag är mer välbelställda lokalinnevånare eller möjligtvis föräldrar, från Turkiet, som har sommarställe här nere.

   Agerande tyder på att de inte bor i de här kvarteren.

   Byxor
   Ska jag köpa billiga byxor av bra kvalitet gör jag det hemma i Sverige. Dels är inte kvaliteten bra, här nere’ dels är de relativt dyra.
   Har räknat på det, det ’lönar’ sig inte. Någon minnes-t-tröja och ett badlakan blir det kanske. Det brukar jag köpa på de ställen jag semestrar vid. T-tröjor, menar jag då. Bättre än souvenirer.

   Bad
   Saknar faktiskt riktigt varma bad. Märkte idag att temperaturen i vattnet krupit ned någon grad. Gissar på +22 C°.

   Arenan
   Det politiska beslutet togs med ramen 170 MKR. Senast jag tittade på det var summan uppe i ca 260 MKR. Så då ’stämmer’ det ju ganska bra.
   Det knäppa är ju att politikerna visste att det skulle komma att kosta upp emot 250 MKR men det förnekar de.
   Men ett stort byggföretag, PEAB, tror jag, har trätt fram och berättat att den summan presenterade de som slutkostnad för beslutande politiker på ett mycket tidigt stadium.

   Det stora problemet, som jag ser det är att politikerna ville att projektet skulle gå på s.k. löpande räkning medan det företag som fick uppdraget som totalentreprenad ville dels ha ett tak och dels ville de sköta upphandlingarna – det fick de inte…

   En annan märklighet är att ’kommunen’ i princip ’ger’ bort Arenan till IFK (bandylaget). De ’får’ liksom intäkterna och ’kommunen’ ska betala driften. Jag hoppas innerligt att det där inte är sant.

   Jag tänker inte hålla mig i Turkiet. Får jag en vettig anledning så drar jag hem direkt. Men nu mår min kropp såpass bra så jag har bestämt att stanna här i Alanya till den 1 december. Den 2 december går flyget hem till Sverige (06:00).

   Kramar!
   [Bild: Turkiets Flagga]

 2. Hej Nisse,

  av en slump så ramlade jag över din blogg och har läst den. Jag har bott här sedan snart 5 år och trivs utomordentligt bra och har inga planer på att flytta tillbaka.

  Känns trist att du i vissa fall har fått negativa upplevelser här. Kan lova dig att det är annat om du hade haft chansen att lära känna en riktig Alanyabo eller en svensk som är bosatt här och som umgås med lokalbefolkningen. Med lokalbefolkningen menar jag då inte alla de som är här för att säsongsarbeta.

  Hoppas du får en bra tid under de resterande veckorna!

  • Jag känner flera som är bosatta här (längre tid än 5 år), både svenskar och andra skandinaver samt några holländare (vilka också trivs utmärkt) som i sin tur har goda vänner bland den Turkiska lokalbefolkningen. Jag har även fått lära känna flera av den ’riktiga’ lokalbefolkningen, Alanyabor. Mycket trevliga människor.

   Jo, jag har haft en del negativa upplevelser men de skulle jag säkerligen kunna få var som helst.

   Jag är här enbart för klimatets skull. Och det gör mig verkligen gott. Helst hade jag velat hamna i en mindre exploaterad del utmed den östra Turkiska medelhavskusten. Speciellt beroende på mitt brinnande intresse för viltlevande, fria reptiler.

   Mina problem med Turkiet går djupare än mina personliga upplevelser.
   Och så tror jag att min hemlängtan påverkar mig starkt.

   Angående min negativa grundinställning, som kanske skiner igenom…: Om jag säger så här: Vilka är anledningarna till att Turkiet inte kvalificerar sig att komma med i EU?

   Tack. Jag ska göra mitt bästa för att trivas de tre veckor jag har kvar.

   Och jag önskar dig, Alanyaboende, en fortsatt mångårig hälsosam trivsel.

   Vänligen
   [Bild: Turkiets Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *