En dag som inhåller en hel del, för mitt liv…

sömn ok. Lite förvirrat nu på morgonen. Emellanåt händer det att jag drömmer att jag vaknar och sedan vaknar jag och sådär kan det hålla på. Jag vet ju inte riktigt om jag är vaken eller inte, drömmer eller inte. Är jag vaken nu?

Bildfixande
Blev färdig, igår kväll, med bilderna från:
Trög Tisdag 2 jun 2009 (via blogginlägget)
Direkt till bildbloggen och aktuell dag: 2 jun 2009.

Farsan
Så, nu har jag ringt biståndshandläggaren och de nya behoven ska tillgodoses.

Naturrunda
Dagens naturbesök resulterade i att jag fick se tre stycken snokar, bl.a. Och jag fick hyfsad bild på alla tre.
[Bild: Snok (Natrix natrix)]

På hemvägen hittade jag ett gäng Åkerviol (Viola arvensis):
[Bild: Åkerviol (Viola arvensis)]

Käppen
Käppen fick följa med på naturrundan idag. En fälttest. Det fungerade jättebra. Jag vinglade inte så mycket som jag brukar och jag snubblade inte en enda gång och var jag nere i något verkligt dike så var det mycket lättare att ta sig upp.
Käppen får klart godkänt och många poäng.

Låna bil
Tog cykeln och stannade till vid Volvo Brandt och hörde om det möjligtvis gick att få bilen redan nu (ca 15:00). Inga problem. Fick bilen och körde in till staden. Då började det regna. Det var ju väldigt passligt!

Nu har hustrun och jag läst en massa tester och synpunkter om den nya bil vi tänker investera i.
Slutsats:
Den är inte alls bullrig (beror givetvis på vad du jämför med).
Den är inte alls svårmanövererbar i stadsmiljö p.g.a. sin storlek(?) och långa växelspak(?). För mig är den långa växelspaken en fördel eftersom det ger dels större rörelser och en bättre kraftöverföring via hävstångsprincipen. För mig betyder det där att växlarna blir lättare att ’få in’.
Jag störs inte av att reglage för klimatanläggning är placerad långt ned.

Det enda jag stör mig på är att bränsleförbrukningen är i högsta laget. 0,72 l/mil blandad körning med bensin (B95) och 1,0 l/mil blandad körning med etanol (E85).

Får vi nu bara politiska beslut som ökar prisskillnaden mellan etanol och bensin (f.n. är prisskillnaden ca 3 SEK) så kan det vara motiverat med den högre bränsleförbrukningen eftersom CO2-utsläppet är (67/191=) 65% lägre vid etanolkörning.

Exempel:
Skillnad bensin / etanol; 3 SEK. (bensin 12 SEK/liter, etanol 9 SEK/liter)
Jag kör 100 mil blandad körning.
Förbrukning bensin: 72 liter
Förbrukning etanol: 100 liter
Kostnad bensin: ca 864 SEK
Kostnad etanol: ca 900 SEK
CO2-utsläpp bensin: 191 kg
CO2-utsläpp etanol: 67 kg

Det räcker att öka kostandsavstånden med 36 öre. Det ska alltså skilja minst 3,36 SEK / liter som etanolen ska vara billigare. Då motiveras etanolkörningen. Ur ekonomisk synvinkel.

Å andra sidan kommer jag att verka för att vi satsar pengar på att köra på etanol, även om pengaskillnaden är mindre, då det minskar vårt CO2-utsläpp med 65%. Det kan ju vara värt några kronor…

Optikern
Jag har dragit på det länge senaste investeringen gjordes 2004, av de vanliga glasögonen och 2002 av solglasögonen.

Nu beställde jag nya vardagsglasögon (progressiva), ett par terminalglasögon samt ett par solglasögon.

Min avståndssyn hade inte förändrats sedan 2004 däremot näravståndssynen.

Mina gamla solglasögon dömdes ut då kompensationen på vä öga endast var 50% av vad det borde vara.

De där tre glasögonen kommer att kosta mig 4180 SEK.

Vardagsglasögonen är progressiva, antirep- och antireflexbehandlade. Läsdelen är nära fönsterglas.
Terminalglasögonen 60/40 delade. Övre delen har synkompensation för ca 60-70 cm avstånd och nedre delen för näravstånd (läsning)
Solglasögonen har endast avståndskompensation (inte progressiva). Använder dem när jag kör bil, cyklar och promenerar.

Glasögonen ska tydligen vara leveransklara 14 jun 2009

Mina Live-värden
[Visa mer…]

Hälsoläget
Morgonen: Trött och seg. Värk i armarna, annars OK.
Under dagen: Vilat en hel del. Värk armar och ben men jag har rört mycket på mig.
Kvällen: Känner mig lite trött men på ett positivt sätt.

8 svar på ”En dag som inhåller en hel del, för mitt liv…

 1. Attans att ni måste vänta så länge på ER bil, men schysst av bilhandlaren iaf att tillhandahålla en bil på så kort varsel! 😀

  Vet du vad jag gör med bilen varje sommar? Jo jag blandar -95 oktan med etanol, det blir billigare och så går bilen bättre, den blir liksom lite ”piggare”….
  Så för närvarande blandar jag 60% 95 oktan och 40% etanol, funkar kanon! (fast jag har en ”gammbil”) 😉

  Orättvist!!!!! Att du får TRE!!!! glasögon för så billig penning!!! 🙂

  Skojar bara, det är ju toppen!

  Du ska se vad du kommer att SE bra UT nu 😉

  Kram kram!

  • Jag har precis räknat på vilket förhållande vi kan blanda med för att fortfarande köra miljövänligt (CO2 120 g/km) och då blir de 1 del etanol och 3 delar bensin.

   95 oktanig bensin innehåller redan 5% etanol.

   Det finns någon sida på nätet där ett gäng entusiaster räknat fram vilken blandning man kan köra på beroende på motor man har i bilen.

   Bra för miljön att blanda i etanol men bilen blir å andra sidan lite ’törstigare’ och det är väl det som ger den extra kicken.

   För vår blivande bil gäller att den får 5% bättre ’effekt’ (hästkrafter) om den körs på etanol, jämfört med bensin.

   Är över 4000 SEK billigt? Även om den nu är tre.

   Jag vet inte om jag kommer att se så mycket bättre ut, utseendemässigt. Glasögonen är i princip kopior av de jag har.

   Och någon egentlig synkorrigering behövdes ju inte på avståndsseendet. Det var ju mest justeringar på näravståendet.

   Kramar!

 2. Nisse!
  Det var roligt att höra att fälttesten med käppen slog väl ut och att du får hjälp av den!

  Nu hör du bra och rör dig lättare, snart ser du bra också… inte en mygga kommer att kunna smyga förbi din kameralins! :o)
  Kramar!

 3. Ja du Nisse, 4000 pix för 3 par är superbilligt!
  Har för mig att ett par kostade mig ca 5000kr och det var ändå för ngra år sen…
  Men jag är närsynt och de glasen kostar ju massor, så även progressiva har jag förstått. (klarar jag mig utan än så länge:)

  Men hur funkar det med att byta mellan så många olika slipningar? När jag ibland haft på mig ett par gamla solglasögon, med svagare glas och sen byter till mina vanliga blir jag alldeles vimmelkantig…

  Kul med nya bilen & att du är nöjd!
  Ordentlig inkörning till helgen då kan jag tänka mig.

  Ha en skön helg!

  • Det är möjligt att lite över 4000 SEK är ’billigt’ för tre par glasögon men det är mycket pengar.

   I vardagsglasögonen har jag samma korrigering som i solglasögonen. Terminalglasögonen är väl i så fall de som kan ställa till det om jag glömmer byta. Där är ju slipningen anpassad för ett arbetsavstånd om ca 60-70 cm.

   Vi har alltså inte fått den nya bilen än, vi har en lånebil, av samma modell. Den nya bilen har vi tidigast 15 jun 2009.

   Kramar!

 4. Aha, fattade det som att den ni hämtade ut var den nya som kommit tidigare än beräknat…men den stod visst i Gent såg jag.

  Om man sätter pengarna för glasögon i paritet till hur mkt man använder ett par, så är det ju eg inte så mkt tycker jag ändå, iaf för mig som måste ha dem på hela tiden och är hjälplös utan och har samma par i ca 5-6 år.

  Var i Kina för ngra år sen, hade hört det var bra att köpa glasögon där. Där kostade glas, tillverkning + båge ca 300 kr! Dessa glasögon har hållt bättre än ngt annat par jag haft. Då undrar man ju lite, dels ang. förhållandena i Kina givetvis, men också för hur man räknar här hemma, när skillnaden är så enormt stor..

  Ha d fint & trevlig helg!

  • Och jag har ju hhört att man kan göra en synundersökning och få korrigeringsuppifterna och sedan själv beställa glas och bågar via internet. Men jag fegade mig. Eller, mer rätt, jag har inte ens kollar upp det. bara hört talas om det och att det ska vara billigt och bra.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *