Är inte vinden lite kylig mitt i allt det solvarma?

Farsan
Far till far och hälsade på. Han fick fixat med ett par räkningar.

Geocaching
Idag letade jag upp en GPSgömma som är en slags utmaning.
I detta fallet så får man inte s.k. logga den innan man hittat 3000 eller fler GPSgömmor.
Den gränsen har jag nyligen passerat och har därmed kvalificerat mig för att få logga den.
Hittade, 'plockade', loggade och återplacerade den.

Ska se om jag kan beskriva det hela, lite 'dramatiserat' (omskrivet – mer ord).

Koordinater och beskrivning samt annan relevant information förs över från dator till GPS via internetsidan geocaching.com.
(man kan också via gratisapp använda en smartphone)

Innan du skrider till verket har du via datorn studerat relevant information. Via t.ex. Google map försöker du ur fågelperspektivet få en uppfattning om hur omgivningarna närmast gömma ser ut.

Du tar dig till platsen. Själv brukar jag välja att parkera en bit bort, om det går, oavsett om jag kör bil eller cyklar.

Jag går inte rakt på. Först studera jag området så att jag kan avgöra hur jag bäst kommer åt. Det gäller att märkas så lite som möjligt.
Det är en del i 'spelet'. Ingen s.k. oinvigd (kallad mugglare) ska kunna se vad det är du håller på med. Jag ska alltså ta mig fram till gömman; lokalisera, ta den, loggga och återplacera den utan att någon märker eller misstänker vad jag håller på med.

Om man ser att detta inte är möjligt lämnar man platsen och försöker med en annan tidpunkt på dygnet eller låter bli helt.

Just denna gömma var besvärlig. Den var väldigt publik och är det oftast de flesta timmarna på dygnet, ett resecentrum.

Först gäller det att klura ut den mest troliga platsen. Det gör jag oftast genom att gå omkring och titta på det mesta och försöker se ut som om jag fördriver tiden.
Är det mycket folk omkring tar jag upp kameran och försöker se ut som om jag försöker hitta något intressant att fotografera.

Oftast hittar jag gömman när jag håller på med detta.

Gömman är alltså lokaliserad. Nu ska den 'plockas'.

Detta kan vara den svåraste delen eftersom man just i det ögonblicket definitvt beter sig mycket märkligt. Kanske måste man sträcka upp handen och in bakom något eller så måste man ned på knä och 'fiska' fram gömman med ena handen. Har man tur sitter gömman så till att man kan stå framför den och ta fram den bakom ryggen.

I det här fallet var det inte så enkelt.

Platsen närmast gömman var full med väntande resenärer. Jag satte mig på en bänk och väntade jag också.
Noterade att det kom mer och mer folk och det tydde på att det troligtvis ganska snart skulle komma in både tåg och / eller bussar.

Först skall de som eventuellt var med komma ut och sedan ska de som väntar gå på. Här chansade jag på att det då skulle uppstå en lucka där det blev relativt folktomt.

Jag hade tur – det blev helt tomt. Studerar omgivningaran lite längre bort, ingen har sin uppmärlsamhet riktad åt mitt håll. Jag reser mig upp och går förbi platsen för gömman och 'plockar' den i 'farten'. Fortsätter en bit. Sätter mig på en bänk. Studerar omgivningen och noterar att allt ser normalt ut. Ingen lade märke till något ovanligt.

Öppnar behållaren och plockar ut den s.k. loggen, ett papper. Hur min byxficka tar jag fram noteringsbok och penna. Skriver datum och min signatur i loggen, med min penna och min noteringsbok som underlag.
Sätter ihop behållaren igen.

Skriver lite personliga noteringar om just denna gömma i min bok.

Sedan sitter jag och inväntar nästa lämpliga tillfälle och det visade sig infinna sig genast. Gör samma manöver fast omvänt.

Precis när jag återplacerat gömman och lämnar platsen noterar jag att jag är iakttagen av en person på en parksoffa kanske 50 meter bort. Inte bra. Missade att först kontroller den riktningen.
Blir denne nyfiken kan den gå fram och försöka hitta det jag gömt och sedan kanske inte förstå vad det är och slänga bort det.

Gör en vid kringående rörelse så att jag hamnar en bit bakom personen. Försöker få en uppfattning om vad personen kan ha sett just ifrån den plats där denne sitter. Väntar lite och noterar att personen uppträder helt lugnt och verkar vara helt ointresserad.

Om nu personen hade visat intresse för gömman så ingår det i 'spelet' att man då meddelar ägaren till gömman och rapporterar vad som skett.

Normalt brukar det ta mig ca 10 min att; lokalisera, plocka, logga och återplacera en gömma om svårighetsgraden är 2 eller lägre (skalan är 5-gradig).

Här var det extra utsatt och mycket folk i rörelse så hela 'operationen' tog nästan 45 minuter.

Vila
Hemma igen läser jag bok och äter lite lunch.

Cykeltur
Vi, hustrun och jag, kommer överens om att vi cyklar in till staden och handlar lite.

Härligt väder, trevlig cykeltur och i matvarubutiken träffar vi bekanta.

Hälsoläget:
Låter jag bli att gå längre sträckor än 50m så funkar det ganska bra.
[02-08-010-020]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *