Mest teknisk dag

sömn; ok.
Jobbigt med hostan på morgonen.

Släktforskning
Har börjat ’gräva’ i anorna för Nils Nordlundh (1868-1906)

Och i samband med det utreda vad som hände med ’h’:et i Nordlundh. Enligt släktens historia försvann det genom slarv när sonen Gunnar Nordlundh (min farfar) flyttade från Vassända-Naglum till Trollhättan.

En del i vår släkt har fått ’rättelse’. Några tror jag har fått betala för det.
Jag, och min far, är dock folkbokförda som Nordlund, utan ’h’. Men börjar nu inse att det rätteligen borde vara med ’h’.

Jag har bett Landsarkivet i Göteborg om aktuella kopior (kostar pengar, 4 SEK / Kopia och 125 SEK / 15 min i forskningsavgift).

Ska försöka få reda på om det på något vis går att få ’rättelse’ om man kan föra till bevis att kyrkbokföringen gjort ett ’misstag’.

Farsan
Det bidde katastrof med vår ’gamla’ telefon. Den ställde till det så att far inte kunde svara på några inkommande samtal.

Å inte kunde jag göra någon ’brandkårsutryckning’ heller eftersom hustrun har bilen till jobbet. Så det blev till att vänta.

På eftermiddagen kom jag dit och vi fick fixat till det. Hade tagit vägen om Överby Köpcenter och köpt en ny, fristående, telefon som vi kopplade in till ett befintligt telefonjack i sovrummet. Sedan testade vi trygghetslarmet – det fungerade.

Och inkommande samtal gick att svara på – himla bra.

Jag fick också liv i fjärrkontrollen som köptes under gårdagen. Det var minst sagt märkligt. Tillverkaren hade utformat batterifacket på så vis att pluskontakterna på AAA-batterierna inte ’nådde fram’. Jag fick peta ut ett par spiralkontakter för att få grunkan att funka…

Efter lite inknappningar och ’sökande’ så hittade vi till slut ett läge där fjärren funkade, tillfredställande,  med TV’n.

Kruxet var textTV:n. far använder emellanåt den textservice man kan få via TextTV där även Svenska program textas.

Vi fick till det. Det fanns en knapp som var tänkt att sätta på textTV och en knapp för att stänga av.
Så enkelt blev det inte. Knappen som var tänkt att stänga av textTV blev den som satte på och avstängningen fick ske via ’A/V’-knappen (’A/V’=Audio / Video).

Inte så som vi tänkt kanske men det funkade.

Svägerskan
Åkte sedan till hustruns syster. Hon har en krånglande PC med Win XP. Har haft den hemma här förut och rensat den och fått liv och funktionalitet i den. Nu var den tydligen ’döende’. Den vägrade stänga av sig.

Kollade lite och konstaterade efter lite testande att den sannolika orsaken var en av två eller kanske bägge;
1. Hårdvaran började bli för gammal. Även till XP kommer det uppdateringar och det kan ha krånglat till det. PC’n är närmre 10 år gammal.
2. Hårdvarufel, antingen någonstans i kommunikationen mellan processor och RAM-minne (bussarna) och / eller i RAM-minnena.

2 lösningar:
1. Köp ny Windowsdator (Windows 7) med minst 4 GB RAM-minne och minst 160 GB hårddisk.
2. Sopa rent och installera Linux (det alternativet tror jag inte svägerskan är så pigg på)

Medan jag var där så lyckades jag också få liv (funktion) i en nyinvesterad DVD/HDD-inspelare för TV. Det var HDD-inspelningen som inte funkade.
Butik och support hade gett motstridiga uppgifter och man hade hakat upp sig på att det berodde på vilken typ av kabel det var mellan DVD/HDD-inspelaren och själva TV:n – jösses.

Det som spelas in på inspelaren är det som kommer in via antennkabeln eller annan ingående mediaport. Det har inte ett skit att göra med kablar från inspelare till TV.
Nu fanns en högklassig s.k. SCART-kabel och en HDMI-kabel att välja på. Det givna valet, i det här fallet var HDMI. Via den får man bäst, digital, signal från inspelare till TV:n.
(dyr SCART-kabel kan alltså lämnas tillbaka)

Problemet med att det inte gick att spela in berodde på att standardinställningarna (tror jag) var satta till att apparaten skulle spela in till HDD via timerfunktion. Satte man den till ’manuell’ inspelning så funkade det hela som det var tänkt.
Ett tryck på ’REC’, startade inspelningen och ett tryck på ’stop REC’, avslutade inspelningen. Sedan fick man trycka på knappen: ’Title menu’ och där kunde man välja vilken inspelning man ville titta på och / eller ta bort, t.ex.
(men jag tror att det hela egentligen fungerade utan att jag gjorde den ändringen).

Besök
Sonen var här när jag kom hem. Kul å få prata lite med pojken.

Hälsoläget:
Har känt mig relativt pigg idag. Bara ett krånglande högerknä och så har jag fortfarande något skit i lungorna, den vänstra tror jag. Annars OK.
[02-07-050-025]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *