Började bra…

sömn; ok. Lade mig visserligen sent och vaknade tidigt. Huvudet känns mer utsövt än kroppen. Det känns som om jag har en ökande kroppströtthet och jag blir inte klok på vad det kan bero på och anledningen till det är det det finns så jäkla mycket att välja på. Så, det är väl det som är förklaringen, det är för mycket – av allt…

Naturrunda
Hängde på mig kameran och greppade stavarna och begav mig mot Onsjökärret. 2 syften:
1. Att få rört på mig, även om det tar emot och gör ont och värken blir värre och jag blir än mer trött. Rör jag mig inte blir jag ännu sämre.
2. Se om jag kunde hitta några ormar.

Tre st snokar såg jag. Den ene såg mig först och försvann snabbt. De två andra kunde jag ta bilder på men de upptäckte mig förvånansvärt fort. Det brukar inte vara så. Det kan bero på att jag inte hade mina ’naturanpassade’ kläder utan var klädd i ljus skjorta, barbent (shorts) och hade ett par stavar dinglande i handlederna. Och så var kanske vindriktningen inte till min fördel.

Det blev inga drömbilder. Men det blev två som jag tycker att jag kan med att visa även om det saknas en hel del skärpa och kvalitet:
Snok 1
[Bild: Snok (Natrix natrix)]

Snok 2
[Bild: Snok (Natrix natrix)]

Lite påminnelse
Skärpedjupet; påverkas av tre faktorer:
(Skärpedjup; det ’område’ i en bild som upplevs ha skärpa, se tydligt ut)
1. Bländaröppningen (f-talet)
2. Motivavståndet
3. Brännvidden (från vidvinkel till tele)

Bländaröppningen
Liten bländaröppning (högt f-tal t.ex; 11, 16 & 22) ger större skärpedjup

Motivavståndet
Ju närmre, ju mindre skärpedjup

Brännvidd
Ju mer tele, ju mindre skärpedjup

Om du har ett fast motivavstånd och en fast brännvidd och ställer in kameran på bländare 22 och har automatiken inställd på ’slutarautomatik’. Du ställer alltså in bländaren manuellt så får kameran välja tid och ISO automatiskt beroende på ljusförhållanden.
I mitt fall väljer kameran att öka ISO (kornigare bild) för att kunna få så snabb slutartid som möjligt. Men slutartiderna blir inte snabba, så risken för rörelseoskärpa är stor.
Bländare 22, i mitt fall, är alltså inget bra val, om jag inte använder stativ.

Ska pröva med bländare 11 ett tag och se hur det funkar med det.

Köpcentret
Hustrun och jag åkte dit för att kolla på ny symaskin och kika litet på ny spis samt fjärrkontroll och rakapparat åt far.

Vi kom hem med fjärrkontrollen.
Rakapparaten var ’slut’ (lockvara i EL-Gigantens annonsblad).
Spisar fanns det mängder att titta på så förvirringen blev total.
Symaskiner är tydligen inget folk köper. På EL-Giganten fanns inga (slut…). På SIBA fanns två modeller men den ena var ett demoex och den andra var visserligen väldigt billig 700 SEK men vilka färger!? Det gick ju knappt att titta på den utan att bli yr. ICA Maxi hade inga. Coop Forum hade en för ca 2000 SEK, i plast. Elkedjan besökte vi också, de hade inga symaskiner.

Vi har en symaskinsaffär i Vänersborg med massor med symaskiner. Sist jag var där var där bara en massa svindyra avancerade saker men en får väl åka dit å göra en koll.

En tur mathandlande blev det också.

Totalt sett så sänkte det mig. Det blev några smörgåsar och sedan sängen direkt.

Ska gå och lägga mig, igen, så snart jag publicerat det här.

Hälsoläget:
Humörmässigt bättre. Känt mig lite mer ’vaken’, på förmiddagen. Eftermiddagen var tröttsam och kvällen är borträknad.
[04-07-050-050]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *