InneMåndag

sömn, väldigt trött på morgonen – sent i säng…

Galleriet
Har fått tillökning:
[Bild: HÄSTARNA]
HÄSTARNA

[Bild: VÄNTAN]
VÄNTAN

[Bild: EnLinje I]
EnLinje I

Bloggen
Har också fått tillökning.

Att få till det har jag hållit på med sedan igår och en stor del av denna dagen.

Ska man envisas med att hålla sig kvar i en ’gammal’ version av WordPress (den programvara som ’driver’ min blogg) så får man räkna med att en del s.k. PlugIn eller InsticksProgran inte funkar, helt ut, de trilskas.

Jag hittade till slut en som jag bara behövde göra om lite (hack the code) så att det nu visas en slumpvald bild, från mitt galleri, varje gång en besökare tittar in till (aktiverar) bloggen.

Och klickar man på den lilla bilden så öppnas en större, i ett nytt fönster och besökaren är då också ’inne’ i mitt ’nya’ galleri med digitaliserade analoga alster.

Det var det där med att få det att öppna sig i ett nytt fönster som spökade mest.

Hälsoläget:
Rent psykiskt är jag lite liksom ställd, idag. Kanske lite labil? Idag är sista dagen som jag har en arbetsgivare. Jag blir uppsagd fr.o.m. idag.

Fr.o.m. i morgon 1/9-09 blir jag sjukpensionär (stadigvarande sjukersättning), på riktigt.

Ska en fira eller deppa ihop? Egentligen är det ju attans ledsamt. Jag vill ju ha en hel kropp som inte värker och blir övertrött och titt som tätt får koncentrationsvårigheter. Jag vill ju jobba.

Nu går ju inte det. Givetvis hoppas jag att det ska ’ske något’ så att jag blir så pass bra så jag kan börja jobba, igen. Vi får se.

Det knepiga, just nu och tack vare våra folkvalda politiker är jag jätteglad för att min ansökan om stadigvarande sjukersättning beviljades.

Alternativet hade var 0.
Den 1/9-09 blir jag s.k. utförsäkrad. Det innebär att den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI) sätts till noll (0) så sjukpenning är inte aktuellt.

Fortsatt sjukpenning?
Jag är inte så svårt sjuk. Jag är ’bara’ arbetsoförmögen.

Försörjningsstöd?
Även om vi säljer bostadsrätten och flyttar till en superbillig lägenhet samt gör oss av med bilen så hade jag inte fått något försörjningsstöd. Ja det kallas så att få socialbidrag.
Hustrun tjänar 283 SEK för mycket. Och då tjänar hon mindre än vad jag får ut på sjukersättningen…

A-kassa då?
Mig veterligen så måste man vara aktivt arbetssökande och så gäller det väl bara en viss tid? Att söka arbete, aktivt, känns inte aktuellt i mitt fall.

Omskolning eller liknande via Jobb- och utvecklingsgarantin?
Jag orkar inte med någon omskolning.

Nåväl doktorer och andra hälso- och sjukvårdare jag anlitat sedan 2001 har ju intygat att jag verkligen slitit som f-n med behandlingar, en nackoperation och rehabiliteringar för att bli bra. Det har gått upp och ned men mest ned.

Det är det som ligger till grund att Försäkringskassan tog beslutet att jag har rätt till stadigvarande sjukersättning och det är jag, återigen, väldigt glad för, speciellt med tanke på alternativen.

Stackars de som av någon anledning inte blivit trodda eller fått taskig dokumentation eller vad som nu har hänt men som rimligtvis också borde få stadigvarande sjukersättning. Det lär vara ca 50000 stycken – är det sant?
Och de drabbas med början nu i september (enligt politikerna först i januari 2010).

Kommer någon att forska på det?

4 svar på ”InneMåndag

 1. Med tanke på ditt sjukläge så tycker jag att du ska jubla, inte för att du är begränsad och nersatt i kroppen utan för att du fick rätt! Kroppens defekter får vi ju dras med hur som helst, så att säga.
  Mitt beslut har inte kommit så jag hoppas innerligt att jag inte hör till de 50.000 då.
  Hur det än är så tror jag att vi får en bättre livskvalitet då vi inte behöver gå omkring och vara skrajsna att hamna i utanförskap och att vi orkar det vi orkar och resten får vi vila.
  Sköt om dig Nisse du ska absolut utveckla ditt konstnärsskap jag tror att jag också ska göra mig ett galleri för trots allt har det blivit en massa sånt under åren.
  Kram Nonna

  • På ett vis jublar jag men det är likväl ett dämpat jubel och jag har svårt att släppa tankarna på hur det ska gå för de som ’ramlar mellan stolarna’ och det på grund av politikers tillkortakommande. Eller, ännu värre, medveten ekonomisk ekonomi – kapitalism när den är som sämst.

   Jag räknar också med att få mer frid och kunna jobba med stärkande krafter.

   Tänk vad mycket utanförskap det finns nu. Innan alliansen kom på begreppet utanförskap, då fanns det inte i den omfattning som nu. Är de idioter, på riktigt?

   Eller, räknar de med att väljarna är idioter som går på vad som helst – bara man säger det.

   Jag skulle hemskt gärna vilja utveckla mitt konstnärskap. Fast, å andra sidan, så tror jag att jag gör det, på ett annat vis än via det jag gjort tidigare. ’Konstnär’ är ett väldigt vitt begrepp.

   Jag hoppas och håller en massa tummar för att FK ska fatta det beslut du ansökt om.

   Kramar!

 2. Vet att detta kommer sent, men den permanenta sjukersättningen omprövas vart 3:e år.
  Det är bara de som blivit beviljade före juni 2008 som slipper omprövning.

  • Hej Tina.

   Det är aldrig ’för sent’ för lärande.

   Jag vet. Inget nytt. Det var så med de gamla reglerna också.

   Men, jag finner inget stöd (lag, förordning) som verifierar det du skriver.
   Enligt lagen / regelverket slipper, egentligen, inte de som beviljades sjukersättning tills vidare, före 1 juli 2008, att ’granskas’ / omprövas var 3:e år.

   Däremot säger kanske FK’s ’direktiv’ / vägledning det och det är för att avlasta FK. För närvarande.

   När det gäller stadigvarande sjukersättning som jag har så gäller följande: ”Försäkringskassan ska minst vart tredje år göra en ny utredning av arbetsförmågan för dem som fått sjukersättning. Efter att personen har fyllt sextio år behöver Försäkringskassan inte göra någon utredning.” Källa: FK

   Det finns ett ’betänkande’; 2008/09:SfU4 som föreslår att de som hade en ’icke tidsbegränsad sjukersättning för juni 2008’. att ’rätten till sjukersättning inte ska omprövas’. Källa: riksdagen. se

   I ett annat betänkande; 2008/09:SfU1, gällande ’särskilda regler vid förvärvsarbete för den som för juni 2008 uppbar en icke tidsbegränsad sjukersättning’ vill man också att dessa ’särskilda regler’ ska gälla även för ”den som före den 1 juli 2008 beviljats en icke tidsbegränsad sjukersättning fr.o.m. juli 2008”. Vidare står, bl.a.: ”De särskilda reglerna innebär bl.a. att rätten till sjukersättning inte ska omprövas, vilket även gäller för den som återgår i arbete. Vid återgång i arbete ska sjukersättningen i stället minskas med hänsyn till en s.k. reduceringsinkomst enligt ett system med steglös avräkning.”. Källa: riksdagen.se

   Detta har alltså mer å göra med att handläggarna på FK inte ska tillåtas ompröva rätten till stadigvaranade sjukersättning och då inklusive de som beviljades sjukersättning tills vidare före 1 juli 2008, när de anmäler att de (den som har sjukersättning) vill pröva förvärvsarbete.

   Finns det lag, regel eller förordning (som jag missat) som stadgar det du skriver så erkänner jag givetvis min okunnighet.

   Ha’ de’!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *