Värkfylld Onsdag

sömn, inget vidare. Det verkar som om det är problem med huvudets position i förhållande till min övriga kropp, underlaget och kuddarna som ställer till det. Jag väcks av värk, onormal muskelaktivitet eller nervsensationer.

Morgonblaskan
Idag stod det på första sidan att det nog kommer att skita sig för ett antal, i Vänersborg. De kommer att bli utförsäkrade och då återstår försörjningsstöd.

Hundratals riskerar bli socialfall”, så stod det.

Det är när möjligheten till förlängd tidsbegränsad sjukersättning försvinner. Gissa vem som tillhör det där antalet?

Försäkringskassan har gjort bedömningen att det i Vänersborg handlar om 258 personer som kommer att bli utförsäkrade, från nu och fram till 2010.

Jag är en av de 258, kanske.

Det beror på hur det ser ut, för mig, nästa år.
Har alla rehabiliteringsinsatser prövats och varit resultatlösa?
Är jag att anse som arbetsför, till någon del, inom något av på marknaden förekommande arbeten (var som helst i Sverige)?

Det är svaren på de två frågorna som kommer att avgöra om jag blir ’konverterad’ till sjukersättning tills vidare. Vilket jag kallar sjukpension. Politikerna kallar det förtidspension.

Eller om jag kommer att bli en ’akt’ inom socialtjänsten och få försörjningsstöd.

För, jag vet, att är det som det är nu, finns det inte en chans att sköta något som skulle kunna inbringa någon inkomst. Man kanske skulle sälja sig till läkemedelsföretagen, räknas det?

Det kan ju också hända att jag blir bättre eller får behandling och rehabilitering som gör mig bättre. Då blir jag glad för då kan jag göra det jag vill – jobba.

Blog Action Day
Är det dags för nu till den 15 oktober. I år handlar det om fattigdom. Jag har redan börjat fila på ett inlägg om det, den dagen.
Ni som är nyfikna kan läsa mer om det hela på hemsidan: Blog Action Day.

Sjukgymnastik
I dag var det jobbigt. Inte så att någon värk eller besvär ökade. Det var bara jobbigt, tröttande.

Promenad
Hustrun lirkade ut mig på en promenad. OK, tänkte jag det kan väl knappast bli så värst mycket sämre. Men det kunde det. Känseln i fötterna försvinner efter en stunds intensiv smärta, när jag går.

Det börjar i knälederna, det hugger till som om knät ska gå av. ’Plötsligt’ upphör det för att strax därefter börja i fotlederna. Och det är därefter fötterna börjar domna bort. Nu är känseln tillbaka.

Undrar om det är någon mer än jag själv som inser vilken bedrift det är att fullfölja promenaden och koppla bort både smärta och känsla i fötterna samtidigt som jag ’avslappnat’ koncentrerar mig på att gå stabilt och ’riktigt’ (inte halta) och dessutom slappna av så jag inte kompensationsspänner mig.

Och så ska vi inte glömma att jag samtidigt konverserar med hustrun, på ett ’normalt’ vis. Inte irriterad eller något annat negativt.

Däremot så har hon lärt sig att det är ingen ide att försöka prata med mig om jag stannar upp för att hämta andan mitt i en smärtattack.

Jag vet inte riktigt hur det går till men jag blundar, koncentrerar mig intensivt på smärtan och andas ut samtidigt som jag tänker på något väldigt positivt och låter avslappningen börja mitt i smärtområdet och sedan sprida ’sin’ värme till övriga kroppen. Så länge det funkar så – vem bryr sig?

Hälsoläget
Morgonen: Fortfarande segt. Sviter efter söndagen? Värk i armar och ben och så svider det ’i skinnet’ på flera ställen. Och oljudet i huvudet för ett himla väsen.
Under dagen: Upplever det som om jag blivit sakta sämre, under dagen.
Kvällen: Tjuter som f-n i huvudet och så värker det, som vanligt, i händer och armar. ’Bubblar’ i en massa muskler. Tur att en har ett gott humör…

10 svar på ”Värkfylld Onsdag

 1. Jepp… huggandet i knälederna som flyttar sig neråt fotleden känns igen, fick förklarat det en gång att nerverna där bråkar om utrymmet. Hos mig börja det i höftområde och lår, resten som ditt. Du har inte testad med gåstavar på era promenader?
  Kramar!

  • Hejsan!

   Jodå jag har provat med gåstavar men då mina besvär är närmast värre i nackregionen så har inte gåstavar fungerat så bra, när jag har prövat.

   Men det är kanske läge för ett nytt test? Allt ändrar sig ju.

   Kramar!

 2. Hej Nisse!
  Känner igen det där med att måste stanna å liksom koncentrera bort värken som kommer….riktigt jobbigt..helst när man är på stan el nåt:-(
  Läkar´n förklarade att i mitt fall så hette det” restless legs” hmmmm….det var innan det konstaterades att jag hade dessa diskbråck hahahha, man kan ju undra vilken skyddad verkstad ”våra” läkare kommer ifrån hhehehehe
  Håller med dej…tur att vi har humöret å humorn kvar iallafall 😀

  Kramar

  • Känns nästan som om det skulle behövas någon slags ”upp till kamp”-aktivitet gentemot ’inkokta’ läkare OCH politiker.

   Och därmed menar jag att det inte ska falla någon skugga på alla duktiga läkare och specialister.

   :me:

   Kramar!

 3. Skippa gåstavar testa wetvest om du inte gjort det? Jag fick åxå ännu mera ont i nacken av stavarna! Kolla in http://www.wetvest.se vet inte om ni har badhus där man kan låna ett flytbälte? Men annars kostar ett sådant ca 150kr inne på http://www.varsam.se . Det är inte mycket pengar om det funkar för dig? Men tänk på om/när/kan att du skjuter fram höfterna när du går i vattnet annars är det lätt att skjuta fram hakan och (som jag gjorde fel med) och få ont i både nacke och bröstkorg! Jag har simkrage runt nacken åxå för att förhindra detta men efter ca 8-9 års vattenträning är jag rätt haj på detta. Läs haj inte val 🙂 Hadetbäst kram Ammie

  • I vårat rehabbad har de dylika västar (använde dem vid avslappning) och sonen använder det i vårt badhus så det finns där också.

   Ska diskutera detta med min sjukgymnast. Just nu jobbar jag med de djupa musklerna närmast ryggraden i ländryggen.

   Tanken (min) är att sakta (jävligt sakta) arbeta sig inifrån och ut.

   Jag var ute på stavgångspromenad idag. Jag gick en kortare runda och använde stavarna mer som stöd och det fungerade bra.

   Kramar!

 4. Nisse!
  Ja, politikerna förnekar sig inte! Sjuka riskerar att bli socialfall, självmordsfrekvensen ökar hos sjuka och befaras öka ännu mer…

  Jag känner igen det här med att behöva stanna för en smärtattack, men med smärthugg i ryggen..

  Mina ”nervproblem” är än så länge ischias höger ben och ryckningar så onormal muskelaktivitet känner jag också igen, men jag tycks ha det mycket lindrigare är du.

  Du verkar just nu vara inne i en allmän försämring? Hoppas det är högst tillfälligt!

  Som sagt, humorn kan få en att överleva mycket… men det är tungt ändå..

  Tänker på dig!
  Kramar!

  • Redan idag blir sjuka socialfall…
   Redan idag tar människor livet av sig p.g.a. utebliven ersättning från Försäkringskassan…

   Egentligen borde ansvariga ta krafttag för att minska det som redan sker. Vad händer?

   Jag har svårt att tänka mig att du skulle ha det lindrigare än vad jag har det – akta dig så du inte förlorar ordförandeposten inom GNYu.

   En del av kroppen verkar vara inne i en försämring och en annan del är det liksom stabilt. Det kan vara så att ländryggssjukgymnastiken har gjort att jag lyckat stoppa upp den försämring som sker där.

   Och det kan vara så att försämringen i bröstryggen och nacken då upplevs värre. Jag är alltså osäker på om det är en faktisk försämring.

   Sedan är det ju ändå så att jag totalt sett, helheten, ändå blir lite sämre, men hur, det kan jag inte riktigt beskriva, för jag vet inte.

   Jag brukar ha en nedperiod alla höst/vinter, även innan ryggen blev kännbar.

   Tung humor, det får vi klura lite på… :me:

   Tänker på Dig också!

   Massa Kramar!

 5. Nisse!
  Ja, redan idag blir sjuka socialfall och begår självmord. Nu skrivs det i media om riskerna för ytterligare ökningar och ändå kör dom på. Det är så jag menar, politikerna fortsätter trots kunskapen om konsekvenserna. Det kallar jag cynism på högsta nivå!

  Ska aldrig säga så mer! Jag vill inte riskera min ordförandepost:o)

  Dessutom är det dumt att jämföra med varandra, det går inte och det leder inte till något gott att försöka heller.

  Tror att jag ganska väl förstår att du blivit sämre när man ser till helhetsbilden. Kroppen har ju ganska sofistikerade (kompliserade) system för att kompensera…

  Jag upplever att det är subtila förändringar som man känner men som kan vara svåra att få grepp om.

  Nej, det som står efter kramar ska inte vara med.. jag glömde att radera :o)
  Kramar!

  • Allt gott!

   ”subtila förändringar” – det ska jag fundera lite på…, som hänger ihop med komplicerade sofistikerade kompensationssystem.

   Åtgärder vidtages.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *