Undrande Måndag

’Rehabiliteringskedjan’ och politiken
Så här beskriver en politiker den s.k. rehabiliteringskedjan som vår alliansregering snickrat ihop via socialförsäkringsutskottet.

Dag 1–90: Inga krav
De första tre månaderna har arbetsgivaren möjlighet att pröva om det finns andra sysslor som den sjukskrivne tillfälligt kan klara av, men det finns inga krav på att ta det jobbet.

91–180: Annat jobb?
Efter tre månader ska försäkringskassan se om den sjukskrivne kan utföra något annat arbete hos sin arbetsgivare.

181–365: Testas mot arbetsmarknaden
Efter ett halvår ska den sjukskrivne testas mot hela arbetsmarknaden. Det tas inte hänsyn till ålder, bostadsort, utbildning eller tidigare jobb.
Denna prövning kan skjutas upp om det är sannolikt att man kan komma tillbaka till arbetsmarknaden inom perioden.

366–550: Måste ta alla jobb
Efter ett år måste den sjukskrivne ta alla jobb som finns. Under dessa 18 månader sjunker sjukpenningen från 80 procent till 75 procent. Om man lider av en mycket allvarlig sjukdom får man 80 procent under obestämd tid.

551– permanent förtidspension?
Om man fortfarande inte har tillfrisknat kan man bli permanent förtidspensionerad. De som har tidsbegränsad förtidspension kan beviljas ytterligare en period, men efter 2012 försvinner den. Från och med 2009 kan permanent förtidspensionerade jobba utan att förlora pensionen.

Djur & Natur
Tog mig ut tidigt idag. Innan kroppströttheten slår till med full kraft.

Såg väldigt dystert ut ett tag. Men så fick jag syn på en Huggorm den jag kallar H3.

Sedan kom en snok fram. Jag såg ytterligare en snok men den blev rädd så där fick jag stå och titta på en ormsvans som försvann in i det täta kärrgräset. Och när jag passerade ’pölen’ fick jag se en spindel som stod på ett konstigt vis.
[Visa mer…

Besvärsläget
Ont och stelt i bröstryggen. Känner påverkan på nackmusklerna och överarmsmuskulaturen. Ständigt ont i händerna, mest handryggen.
Väser som attan i huvudet och nu då kompletterar emellanåt med ett metalliskt fågelkvitterliknande ljud.
Nu (16:01) är det slut på ’pengen’ så nu är det en period i sängen som väntar.

3 svar på ”Undrande Måndag

 1. Nisse!
  Hoppas du har kunnat fylla på en ”peng” till nu efter vila!
  Vi är som gamla slitna elverk, ibland knackar och knirkar det, ibland går det inte alls, men så lyser det till emellanåt.

  Kommentar till politiken: ? Jag har läst igenom det du har skrivit flera gånger och ? växer för varje gång.
  Dag 181-365: skulle kunna medföra att en människa tvingas bryta upp från bostadsort,familj och socialt skyddsnät, flytta och ta ett arbete någon helt annanstans inom en främmande sektor och förväntas fungera? En sjuk människa?

  Dag 551- Om man har fått en permanent förtidspension på grund av, får man förmoda, en sjukdom som gör att man inte kan arbeta, har man rätt att börja arbeta utan att förlora pensionen?

  Ja, det optimala vore ju förstås att ingen blev sjuk men nu är ju inte vår verklighet sådan. Politikernas kanske ser ut så, det känner jag inte till, men min egen och många andras känner jag till.
  Jag har för mig att Hälso och Sjukvårdslagen säger att: omvårdnaden om sjuka ska tillgodose alla den sjukes behov, såväl fysiska och psykiska, som andliga och sociala? Hur kan man få ihop det?

  Fågelkvitter är ju vackert om det nu är fåglar som kvittrar.. men ett metalliskt kvitter i öronen ihop med väsande måste vara = terror! Fy, katten!
  Massa kramar!
  Kramar!

  • Hej.

   Har fått svar (på mejlet jag skickade 14/6) från ordföranden, Gunnar Axén(m), i socialförsäkringsutskottet.

   Och jag har skickat ett ’småeldigt’ motsvar. Så nu är jag ju väldigt nyfiken på vad det kan bli för respons på det?

   Tänker publicera svaret och mitt motsvar i morgondagens inlägg.

   [men du får en kopia direkt :me: ]

 2. Bra sagt Kristina! Ska man skratta eller gråta! Hm vi kan ju dra till något varmt (billig) land Albanien t ex och hitta på not vättig att göra mot humanges betallning eller…..??? Frågan blir om familjen skulle vara villig att ansluta sig hihihi…
  Kan inte hålla mig måste läsa vidare (tokigt nyfiken på nästa inlägg
  Kramar till alla!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *