En fundering – angående detta med politik
Det är kanske så här:
Att låta kapitalister hantera det Svenska kapitalet är ungefär lika smart som att låta ett gäng alkoholister ha hand om ett alkoholförråd (som är tänkt att räcka till alla).
Svar från Socialförsäkringsutskottet
Min fråga till Socialförsäkringsutskottet [Visa mer…]
Ämne: Försäkringskassan och direktiv?
Datum: 2008-06-14 12:35
Hej.
Nils-Gunnar Nordlund heter jag. Har en trasig rygg (halsrygg, bröstrygg och ländrygg, sedan ca 2001).
Till Socialministeriet skriver jag för att detta ska bli ordentligt diariefört.
(registrator@social.ministry.se)
Till Gunnar Axen skriver jag eftersom han är ordförande i Socialförsäkringsutskottet.
(gunnar.axen@riksdagen.se)
Till Siw Wittgren-Ahl för att hon är ordinarie ledamot, i samma utskott, och kommer från min landsända. (wiwi-anne.johansson@riksdagen.se)
Till Wiwi-Anne Johansson (suppleant i socialförsäkringsutskottet) för att jag tidigare varit i kontakt med henne och fått bra respons. (siw.wittgren-ahl@riksdagen.se)
Ärendet:
På min födelsedag, 080613, blir jag uppringd av min försäkringskassehandläggare. Vi hade ett avstämningsmöte 080603 (jag, min läkare, arbetsgivaren och FK) där bestämdes bl.a. att min sjukpenning skulle ’konverteras’ (enligt gällande lag, förordning etc) till hel tidsbegränsad sjukersättning. Jag har nu 50% sjukersättning och 100% sjukpenning.
Beskedet jag nu fick var att handläggaren fått direktiv från sin ledning att de inte får bevilja något som går i strid mot kommande lagändringar per den 1/7-08.
Detta är min fråga 1: Får en myndighet resonera så över huvudet taget?
Jag får också veta att om ca 30 månader (här är uppgifterna om tidsuppgifterna väldigt svävande beroende på vem du frågar) står jag utan ersättning från Försäkringskassan, eftersom mitt sjukdomstillstånd inte är livshotande.
Detta är min fråga två: Är det riktigt och i enlighet med aktuella gällande och kommande lag- och förordningsändringarna per den 1/7-08?
Jag har massor med fler frågor men jag tycker dessa två huvudfrågor är tillräckligt allvarliga.
Jag vill poängtera att jag och FK och speciellt handläggaren har en bra relation och att personalen inom Försäkringskassan är frustrerade och förtvivlade. Det får dagligen motstridiga besked från sin ledning.
Och jag vill inget hellre än att bli bra och kunna sköta ett jobb.
För egen del känns livet just nu inget vidare. Ni får ursäkta mig, men det är inga positiva tankar som dyker upp när jag tänker på den s.k. välfärdspolitik som nu håller på att raseras.
Och jag tänker också på alla de många tusentals personer som känner samma förtvivlan som jag.
Är detta en medveten och nödvändig politik?
Vänligen
Nils-Gunnar Nordlund (född 1955)
Arbetat heltid sedan 1973, blev relativt allvarligt ofrivilligt sjuk 2001. Opererad i halsryggen september 2005. Och under 2006/2007 försökt arbeta och friskskrev mig i omgångar. I december 2007 gick det inte längre.
Svar från Gunnar Axén, Ordförande Socialförsäkringsutskottet
[Visa mer…]
Ämne: Ang. Försäkringskassan och direktiv?
Datum: 2008-06-16 17:40
Hej och tack för ditt mail!
Vad gäller det beslut som Försäkringskassan fattat, om att du ska få hel tidsbegränsad sjukersättning, så uppfattar jag det som ett beslut helt i enlighet med nu gällande regler. Möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning tas bort den 1 juli och ersätts av att man antingen får förlängd sjukpenning eller icke tidsbegränsad sjukersättning. Sedan förstår jag inte hur du kan ha 50% sjukersättning och 100% sjukpenning eftersom totalsumman av ersättningarna borde vara 100%.
Om du hade fortsatt med sjukpenning så hade du den 1/7 fått förlängd sjukpenning i 18 månader under förutsättning att du då varit sjukskriven i mer än ett år. Om du inte varit sjukskriven mer än ett år så hade du fått den förlängda sjukpenningen i 18 månader fr o m den dag då du varit sjukskriven i ett år.
Totalt kan man således ha sjukpenning i 30 månader. 12 månader med sjukpenning och 18 månader med den förlängda sjukpenningen. När de 30 månaderna gått så finns följande alternativ:
1. Om man återfått arbetsförmågan så gäller återgång i arbete.
2. Om man har en permanent nedsatt arbetförmåga och bedöms inte kunna återgå i arbete så erhåller men icke tidsbegränsad sjukersättning (förtidspension).
3. Om man har en viss arbetsförmåga men inte kan arbeta med full kapacitet så erbjuds man jobb inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin.
Den tidsgräns på 30 månader som vi nu inför kan jämföras med andra länder som i övrigt har sjukförsäkringssystem som liknar vårt så kan vi konstatera att detta är en mycket lång period som man då får rätt till sjukpennning. I Danmark har man rätt till sjukpeng under totalt 52 veckor under en 18-månadersperiod, I Finland har man rätt till sjukpeng under 300 dagar under en 2-årsperiod och i Norge har man rätt till sjukpeng i totalt 52 veckor under en 3-årsperiod. LO har föreslagit en tidsgräns på 15 månader för sjukförsäkringen.
Några andra förändringar som vi nu genomför är till exempel:
Istället för att pröva arbetsförmågan mot andra jobb på arbetsmarknaden redan efter 3 veckor som sjukskriven, vilket kan ske med de nuvarande reglerna, så inför vi en fredad tid på 6 månader då arbetsförmågan endast prövas mot arbetsuppgifter hos den egna arbetsgivaren.
Istället för att behöva säga upp sig från sitt gamla arbete för att prova på ett annat jobb så inför vi en rätt till tjänstledighet för den som vill prova på ett annat yrke som kanske passar den egna arbetsförmågan bättre.
Vi inför också en möjlighet för den som har beviljats permanent förtidspension att arbeta utan att rätten till förtidspension ifrågasätts.
Vidare inför vi en rehabiliteringsgaranti och förstärker företagshälsovården. 3,4 miljarder kronor extra satsas på dessa reformer.
Vid det senaste årsskiftet möjliggjorde vi för Försäkringskassan att köpa rehabiliteringsinsatser av landstinget.
För att göra det attraktivare för arbetsgivare att anställa den som varit sjukfrånvarande länge så införde vi de s.k. Nyfriskjobben vid årsskiftet.
Hela syftet med rehabiliteringsreformen är att ersätta dagens system med långa passiva sjukskrivningar med tidiga och aktiva
rehabiliteringsinsatser. Vi vill sänka trösklarna och göra det lättare att återgå i arbete.
Vänliga hälsningar
Gunnar Axén
***************************************************************************
Gunnar Axén
Riksdagsledamot
Ordförande i Socialförsäkringsutskottet
Telefon: 08-786 45 01
Hemsida: www.axen.moderat.se
Mitt svar till Gunnar Axén, Socialförsäkringsutskottet [Visa mer…]
Ämne: Re: Ang. Försäkringskassan och direktiv?
Datum: 2008-06-16 21:37
Hej och jag vill tacka för ett utomordentligt snabbt och utförligt svar, men jag har lite synpunkter på det du skriver.
[Och så varnar jag för att jag använder många ord…]
Vill först poängtera att jag respekterar det du står för.
Du är moderat och jag är mer åt det socialistiska hållet.
Ideologiskt inte politiskt.
Alla de år jag jobbat (nästan precis 30 år) så har jag känt en stolthet över att få betala skatt. En skatt som fördelas på ett rättvist sätt. Ingen ska behöva oroa sig. På den tiden då det rådde en demokratisk kapitalism.
Men nu, med denna kapitalistiska demokrati, är jag mer tveksam till om jag vill betala skatt över huvudet taget.
Det tas från de fattiga och ges till de rika. Märkligt beteende.
”Hej och tack för ditt mail!
Vad gäller det beslut som Försäkringskassan fattat, om att du ska få hel tidsbegränsad sjukersättning, så uppfattar jag det som ett beslut helt i enlighet med nu gällande regler.”
/Ska jag uppfatta detta som att handläggare på försäkringskassan ska handlägga ärenden enligt nu gällande lag och inte kommande? Beslutet är inte fattat, ansökan ska ske nu, eller skulle ha skett för en vecka sedan.
Men har dröjt beroende på motstridiga direktiv från FK’s ledning.
”Möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning tas bort den 1 juli och ersätts av att man antingen får förlängd sjukpenning eller icke tidsbegränsad sjukersättning. Sedan förstår jag inte hur du kan ha 50% sjukersättning och 100% sjukpenning eftersom totalsumman av ersättningarna borde vara 100%.”
/Något som jag också har svårt att begripa. Om man som jag haft hel tidsbegränsad sjukersättning från maj 2004 till juni 2006 och sedan friskskriver sig i omgångar (jag vill ju jobba) till 50% frisk. Då blir det 50% sjukersättning kvar. Försäkringskassan betraktar de resterande som 100%. Så när jag t.ex. blev tvungen att sjukskriva mig till att endast kunna arbeta 10 timmar i veckan så innebar det 50% sjukskrivning med 50% sjukpenning, på den del som inte omfattas av de 50% sjukersättning. (Fast egentligen var jag ju 75% sjuk)
Har du sjukersättning betraktas du inte av FK som sjukskriven, för den delen.
För FK’s del är det bara ett byte av begrepp. Sjukersättning ersatte sjukpension. (Och nu ersätter förtidspension sjukersättningen, hej-å-hå)
Att det är så här ställer till det riktigt ordentligt både för oss sjuka och andra. Jag kan tänka mig att detta genererar galen statistik t.ex. Vilket kan leda till beslut som får tokiga konsekvenser*.
*[Tänker bl.a. på hur tokigt siffrorna om långtidssjukskrivningar nyligen tolkats. Först fick förra regeringen för sig att halvera sjukskrivningarna (sjukpenning). Då satte operation tvångskonvertering igång (jag var en av dem).
De med sjukpenning ’tvångsöverfördes’ till tidsbegränsad sjukersättning.
Och därmed såg statistiken för sjukskrivningar lysande ut. Målet var nått.
Sedan kommer då nästa regering och ser att det var väldigt vad de långa sjukskrivningarna (sjukersättning) har ökat. Det här måste ju genast åtgärdas.
Och det har Ni ju nu gjort. Men som jag ser det på felaktiga grunder.]
Ur FK’s perspektiv kan man bara ha ett sjukfall. Jag har två. Ett för sjukersättningen och ett för sjukpenningen. Men eftersom man nu bara kan ha ett så räknas sjukpenningen som gällande (den senaste). Det innebär t.ex. att FK ’tror’, eller deras datasystem ’ser’, att jag har en årsinkomst om 155000 och av den anledningen drar de endast 25% i preliminär skatt.
Systemet kan alltså inte hålla reda på att jag också har sjukersättning.
Där dras det 30% i preliminär skatt. Jag får alltså två utbetalningar.
FK betalar alldeles för lite i preliminär skatt. Så jag ’stödbetalar’ 1000 SEK per månad.
Bäste Axén du skulle bara veta vilka mer tokigheter som snurrar runt i Försäkringskassans system. Och inte blir det bättre nu. Tro mig. Jag är närmare den verkligheten än vad du är (ett antagande).
”Om du hade fortsatt med sjukpenning så hade du den 1/7 fått förlängd sjukpenning i 18 månader under förutsättning att du då varit sjukskriven i mer än ett år. Om du inte varit sjukskriven mer än ett år så hade du fått den förlängda sjukpenningen i 18 månader fr o m den dag då du varit sjukskriven i ett år.”
(med undantag av en månad 2003 så har jag varit mer eller mindre ’sjukskriven’ sedan 2001. Fast tid som som sjukersättning räknas inte som sjukskrivning. Och det skapar osäkerhet om hur det ska tolkas.)
”Totalt kan man således ha sjukpenning i 30 månader. 12 månader med sjukpenning och 18 månader med den förlängda sjukpenningen. När de 30 månaderna gått så finns följande alternativ:”
/Jag saknar redovisning om att under de 18 månaderna sänks sjukpenningen från 80% till 75%. Hur är det tänkt att påverka rehabilitering i positiv riktning?
”1. Om man återfått arbetsförmågan så gäller återgång i arbete.”
/Detta är ju ingen nyhet. Är man frisk vill man väl jobba?
”2. Om man har en permanent nedsatt arbetförmåga och bedöms inte kunna återgå i arbete så erhåller men icke tidsbegränsad sjukersättning (förtidspension).”
/Samma bedömning som tidigare alltså, eller?
”3. Om man har en viss arbetsförmåga men inte kan arbeta med full kapacitet så erbjuds man jobb inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin.”
/Vilket innebär?
Är det detta som menas med att jag, om det nu blir så, ska gå till socialen?
”Den tidsgräns på 30 månader som vi nu inför kan jämföras med andra länder som i övrigt har sjukförsäkringssystem som liknar vårt så kan vi konstatera att detta är en mycket lång period som man då får rätt till sjukpennning. I Danmark har man rätt till sjukpeng under totalt 52 veckor under en 18-månadersperiod, I Finland har man rätt till sjukpeng under 300 dagar under en 2-årsperiod och i Norge har man rätt till sjukpeng i totalt 52 veckor under en 3-årsperiod. LO har föreslagit en tidsgräns på 15 månader för sjukförsäkringen.”
/Jag inser inte vitsen med att jämföra med andra länder när det egentliga problemet inte är de långa sjukskrivningsperioderna. Det verkliga problemet är ju att du som sjuk får vänta på undersökningar, diagnos, behandlingar och rehabiliteringsåtgärder i ofattbara långa tider.
Själv tog det mig 1,5 år att ens komma in i en vårdkö. Från det att behovet av nackoperation var klart så dröjde det 2 år innan operation skedde. Just den operationen innebar sedan ca 6 månaders rehabilitering.
”Några andra förändringar som vi nu genomför är till exempel:
Istället för att pröva arbetsförmågan mot andra jobb på arbetsmarknaden redan efter 3 veckor som sjukskriven, vilket kan ske med de nuvarande reglerna, så inför vi en fredad tid på 6 månader då arbetsförmågan endast prövas mot arbetsuppgifter hos den egna arbetsgivaren.”
/Det där är ju inte sant. Om du nu, enligt gällande regler, har en anställning så ska du prövas mot annat arbete inom den arbetsplatsen (omplacering), inte mot andra jobb på arbetsmarknaden som du skriver. Det beror i så fall på hur sjukintyget är formulerat (den medicinska bedömningen).
Och i det avseendet kommer det att bli mycket tuffare för sjuka med det ’nya’.
”Istället för att behöva säga upp sig från sitt gamla arbete för att prova på ett annat jobb så inför vi en rätt till tjänstledighet för den som vill prova på ett annat yrke som kanske passar den egna arbetsförmågan bättre.”
/Inget nytt här heller. Nu kan du söka tjänstledigt och pröva annat arbete (sjuk som frisk). Problemet är att arbetsgivarna inte brukar bevilja det.
Du menar att nu måste arbetsgivaren bevilja tjänstledighet om du är sjuk och vill pröva annat arbete. Vilken lag, förordning stöder du det på?
”Vi inför också en möjlighet för den som har beviljats permanent förtidspension att arbeta utan att rätten till förtidspension ifrågasätts.”
/Märkligt? Av vilken anledning?
Den personen bör ju rimligtvis, enligt de nya reglerna, var helt invalidiserad.
”Vidare inför vi en rehabiliteringsgaranti och förstärker företagshälsovården. 3,4 miljarder kronor extra satsas på dessa reformer.”
/Det där tror jag på när det sker. De 3,4 miljarder du avser är inte ens beslutade och dessutom förefaller det onödigt, egentligen, då FK beräknas gå med ’vinst’ 14 miljarder 2008 och 22 miljarder 2010.
Kan du mer i detalj delge mig vad dessa ’reformer’ består i? Speciellt den delen om företagshälsovården.
”Vid det senaste årsskiftet möjliggjorde vi för Försäkringskassan att köpa rehabiliteringsinsatser av landstinget.”
/Och vilka direktiv fick egentligen FK? Känner du till det? Misstänker att du är medveten om att de mesta pengarna gick till s.k. privata initiativ.
Du vet säker lika väl som jag att ’landstinget’ inte har några rehabiliteringsresurser. De finns i så fall inom landstingens primärvård. Och där är kompetensen diskutabel. Det saknas helhetsperspektiv, då som nu.
”För att göra det attraktivare för arbetsgivare att anställa den som varit sjukfrånvarande länge så införde vi de s.k. Nyfriskjobben vid årsskiftet.”
/Och hur ser det utfallet ut?
”Hela syftet med rehabiliteringsreformen är att ersätta dagens system med långa passiva sjukskrivningar med tidiga och aktiva rehabiliteringsinsatser. Vi vill sänka trösklarna och göra det lättare att återgå i arbete.”
/När du skriver ”långa passiva sjukskrivningar” känner jag att jag går i taket.
Det märks att avståndet är stort mellan beslutsfattare och drabbade.
Inbillar du dig att jag medvetet vill ha en ’passiv’ sjukperiod? Det passiva beror på att politiken (oavsett färg) inte ger/gav resurser till hälso- och sjukvård.
Sjukhus läggs ned eller slås ihop. Allt ska effektiviseras eller omorganiseras och köerna växer.
Du skulle baxna om du gav dig tid till att lyssna på vad jag har att berätta om bemötande inom FK, arbetsliv, hälso- och sjukvård (privat som offentlig).
Kan du redogöra för vad som avses med ’tidiga och aktiva rehabiliteringsinsatser’?
Det låter ju jättebra. Det var det jag jagade med ljus ock lykta. 2003-2005.
[Min ’sjukhistoria’ kan du ta del av på: http://sjukhistoria.ngn.nu/]
Och det fanns väl inget i tidigare ’regelverk’ som hindrade ’tidiga och aktiva rehabiliteringsinsatser’? Det var väl mer resurser som fattades, eller?
Myndigheten Försäkringskassan behöver akut tydliga direktiv. Jag får dagligen flera mejl från förtvivlade personer som fått väldigt märkliga besked från sina FK-handläggare.
Inser Du/Ni vilka konsekvenser det får för de många 10000-tals som redan är drabbade av kroniskt lidande?
######
Reflektion: Betraktar man det du skriver ’rakt av’ så låter det ju riktigt bra. Det här skulle ha införts för länge sedan: Tänk om det varit så när jag blev sjuk. Då hade jag sluppit kanske två års lidande och förtvivlan (och en nästan obeskrivlig värk).
Men, jag ser en annan ’kedja’ än den du resonerar om. Jag ser: [Arbetsgivare – arbetsplats – arbetare – arbetshälsa – tillbaka till jobb] – [vårdcentral(primärvård) – tillbaka till jobb] – specialistsjukvård(region) – rehabilitering(primärvård) – tillbaka till jobb.
I min värld och om jag skulle få bestämma så skulle jag först och främst satsa på första delen: ”Arbetsgivare – arbetsplats – arbetare – arbetshälsa”.
Jag lyssnade på ett seminarium som hölls för riksdagens ledamoter och det handlade om hur stor andel av alla sjukskrivningar som var arbetsplatsrelaterade (kommunikation, ergonomi, arbetsmiljö och olycksfall). Det uppgick till ca 60%. Klart man börjar i den ändan om dessa siffror stämmer.
Sedan skulle jag givetvis reformera administrationen inom regionerna. Där går det att sanera kraftigt. Och pengar som sparas in på att ’tvinga’ Arbetsplats och arbetshälsa att få mycket mer befogenheter att handlägga sina ’egna’ sjukfall, skulle jag lägga på mer resurser till vårdcentralerna så de kan ställa tidiga diagnoser och få beställa de undersökningar som de anser behövs för säker diagnos. (Svårt att behandla och rehabilitera utan diagnos).
Jag ser också mer satsningar på förebyggande hälsovård. Är det i Kina som ’distriktsläkarna’ får betalt per frisk person inom sitt distrikt? Sjukkostnaderna dras sedan från den summan. Klart att dessa läkare satsar på förebyggande hälsovård.
Det var så QiGong startade, bl.a.
Sedan skulle jag bannlysa omorganisationer. Forskare, utanför Sverige, beskriver vår nuvarande organisationsmetod som amöbaorganisation. Vi gör egentligen inget vettigt vi bara vrider och vänder, flyttar lite hit och lite dit. Allt till samma eller ökade kostnader.
######
Förlåt, om det blev många ord. Men det är mycket som ’bubblar’.
Slutsats: Om jag tolkar dina ord rätt så behöver jag inte vara det minsta bekymrad för mig och min frus framtid. Jag med min trasiga rygg.
”Vänliga hälsningar” /Vänligen
”Gunnar Axén” /Nils-Gunnar Nordlund
”**************************************************************************
Gunnar Axén” /Nils-Gunnar Nordlund
”Riksdagsledamot” /Ofrivilligt långtidssjuk
”Ordförande i Socialförsäkringsutskottet” /Sjuk och vill bli frisk. Ge Hälso- och sjukvården mer resurser!
Djur & Natur
Jag visste att det skulle bli en tung dag idag och då kändes det extra viktigt att söka sig ut i naturen. med kameran, och kanske föreviga något märkligt.
Idag blev det inget märkligt. Jag såg Huggormen som jag kallar ’H3’, dem ned skadan. Och tittade jag på en snok som hann slingra iväg innan jag fick upp kameran.
Och så blev jag påmind om att jag hade tagit en massa bilder på en spindel, i ’pölen’, igår. Men de bilderna hittade jag inte när jag gick igenom dem?
Jag hittade dem. När kameran kommer till bild nr 9999 som börjar den om på 0000 men lägger bilderna i en annan katalog.
Jag får försöka ändra på det där. Eftersom jag har en kompakt digitalkamera från Sony så använder de samma numreringssystem och det innebär att den digitala systemkameran kommer att hinna upp den kompakta i numreringen…
Till gårdens inlägg under ”Djur & Natur” har jag lagt till bilden på Spindeln.
Huggorm (Vipera berus). ’H3’ samt ytterligare granskning av skadad.
Träff med FK-handläggare
Positivt: Om vi nu tänker oss att man får välja mellan pest och kolera. Det verkar som om det skulle kunna gå att få hel sjukersättning i 18 månader.
Negativt: Efter de 18 månader nollas SGI. Det innebär att: har du ingen sjukpenningsgrundande inkomst (SGI) så kan du inte få någon sjukpenning.
Och om ditt hälsotillstånd inte bedöms vara så illa så att du kvalar in till förtidspension (f.d.(1/7-08) sjukersättning tills vidare). Så står du helt enkelt helt utan försörjning. Det förväntas av dig att du under de 18 månaderna med ’förlängd tidsbegränsad sjukersättning’ ska uppnå full sysselsättning som du ska försörja dig på.
Det finns inget mellan förtidspension och ’inte rätt till sjukpenning’ som det blir om du inte har någon SGI. Annat än socialbidrag.
Och så ska vi ju inte glömma att arbetsgivaren har rätt att säga upp den som de anser inte ha några anpassade arbetsuppgifter till.
Besvärsläget
Korta muskelkramper, nattliga muskelskakningar. Kan inte, för hand, skriva en längre mening, i ett svep. Via datorns tangentbord går det lättare.
Har nu sovit två timmar. Hugger och småvärker över allt. Har överansträngt mig idag. Var tvungen att dopa mig. Det skedde med två burkar energidryck, 2 tabletter Koffein, flera koppar kaffe och en extra, dubbel, dos läkemedel.
Och det gjorde jag för att kunna skriva klart ansökan om ’hel tidsbegränsad sjukersättning’ som egentligen då är en förlängning (med 18 månader) eftersom begreppet ’sjukersättning’ i alla dess former inte går att få eller ansöka om efter den 1/7-08.
Den ska jag lämna till min FK-handläggare i morgon 09:15.
Just nu ska väl tilläggas att psyket inte är på topp. Det är svårt att le och tänka positivt.
Om jag nu inte vore pacifist så skulle jag vilja slå någon Alliansjävel på käften!
Jag såg här att Gunnar blev helt förvirrat av begreppen 50% sjukersättning och 100% sjukpenning på övriga 50% hihihi och vi förväntas fatta…
Bugar av beundran för vem jag anseer vara ALIANSHUVUDOPPOSITION NR 1. ingen chans att jag skulle uttrycka mig bättre fast jag känner detsamma!
Undrar om Du kommer få svar hihihi.
Upp med hakan Nisse!!! Annars kommer jag förbi och håller den åt Dig. Uppe alltså!Hakan! jag fick just en idee (frågan är om den är smart) den dagen vi står där utan SGI kan vi alla (ca 50 eller 70 tusen) söka dispans i protest. Fast jag hatar tanken om att pengar som skulle gå till att svara skulle ställa fler utanför hmm
Kram kram kram och du har total förbud från mig att misströsta!!!!
Det FK hoppas på och faktiskt ber om är att de som drabbas ska överklaga.
Troligtvis beroende på att FK-handläggarna själva tycker att deras regler och direktiv har dåligt stöd i lagar, författningar och förordningar.
Bara att hoppas på att det finns ett uns av mänsklighet i alliansen och att de backar där det är som knasigast.
Kramar