Smådeppig Lördag

Försäkringskassan och alliansregeringen
Handläggarna på FK har det inte lätt. Och då menar jag det. De arbetar i ett amöbaliknande kaos där direktiv och motdirektiv kommer som gott som dagligen.

Min handläggare ringde upp mig på fredagen (oturligt nog på min födelsedag, handläggaren hade inte reagerat på det) och meddelade att jag inte kan få (vilket vi kom överens om på ett avstämningsmöte) hel tidsbegränsad sjukersättning. Eftersom det som möjlighet kommer att försvinna.

Jag kan då söka hel tidsbegränsad sjukersättning själv. FK-handläggarna har fått direktiv om att de inte får ta några beslut som strider mot ny (fr.o.m. 1/7-08) lag och förordning.

Gör jag denna ansökan så kommer jag att få avslag. Jag kan då överklaga och då är möjligheten stor att jag kan få hel tidsbegränsad sjukersättning för ett år (1/9-08–31/8-09. Vad som händer därefter är oklart. Det kommer fler förändringar både 2009 och 2012.

Om jag väljer att inte ansöka utan hålla mig kvar vid 50% tidsbegränsad sjukersättning och 100% sjukpenning och mitt tillstånd inte förändras utan blir sämre (det mest sannolika) så börjar från årsskiftet 1/1-09 sjukpenningsdagar att räknas. Och efter 428-480 (siffran varierar beroende på vem man pratar med) sjukdagar med sjukpenning så upphör utbetalningarna.

Efter denna tid har jag rätt till fortsatt sjukpenning endast om jag lider av ett livshotande sjukdomstillstånd.

Gör jag inte det så ska jag prövas mot hela (EU) arbetsmarknaden. FK ska alltså undersöka om det finns jobb för mig. Givetvis uppstår det problem om jag då inte kan jobba, så som det är nu.

Då hänvisas jag till socialbidrag. För att få rätt till socialbidrag får jag inte ha några tillgångar (inga problem där) men bilen måste vi göra oss av med. Och inte kan två personer bo i en bostadsrätt om 104 kvadratmeter med en hyra om 5.400 SEK + EL. Så det blir till att flytta till något mindre.

Om nu denna nya lägenhet skulle vara dyrare så gör det inget, bara den inte är ’för stor’.

Förstår ni om jag känner det som om jag håller på att dra min hustru ned i skiten?

Jag gör vad jag kan. Jag har skickat ett mejl till riksdagen. Till Socialministeriet och socialförsäkringsutskottet. [Visa mer…]

Djur & natur
Var ute en sväng i morse, kallt som attan och blåsigt och mer moln än sol. Set där gillade inte ormarna.

Fick bilder på en Snok och en Huggorm och så tog jag mängder med bilder på en Vattensork som sannolikt höll på att rensa sitt bo. Ska gå igenom bilderna nu och se om det blev något som blev bra.
[Visa mer…]

Besvärsläget
Jag är väldigt, väldigt trött. men det är väl psykiskt. Inte f-n blir jag mer pigg av att få veta att framtiden kan se väldigt tråkig ut.

Värker i hela kroppen och väser som attan i huvudet. Vet inte om jag nämnt det tidigare? Men jag hör inget fågelkvitter när jag är ute. Hör inte den frekvensen och så har jag bara 75% hörsel på bägge öronen.
Jo, i alla fall, nu har väsandet i huvudet kompletterats med just ett ljud som påminner om fågelkvitter – och det är ju fint…

12 svar på ”Smådeppig Lördag

 1. Nisse!
  Jag blir så förbannad så jag blir mållös!

  Jag förstår att du känner att du drar ner din hustru i skiten. Men det är politiken och den hetsjakt på ”icke produktiva” som drar ner i skiten, och inte du! Du har inte valt att bli sjuk!

  Detta är ett veritabelt vansinne som kommer att kosta betydligt mer än vad som sparas in, såvida dom inte lägger förslag på bokstavligt nackskott!

  Besinning, finns det något som heter. Ett ord med en djup och kraftig innebörd, kanske något att påminna våra politiker och beslutsfattare om..

  Varma kramar!

  • Sitter och klurar på om det går att få en tiondel av regeringen att väcka en misstroendeförklaring i just frågan om socilaförsäkringen. Och för att ett beslut ska misstroendeförklaras krävs att 175 delegater röstar för.

   Om jag inte minns fel så röstades det här tokeriet igenom med typ, vänta lite…
   … i aktuella beslut ca: 138 för, 126-130 mot, reservationer 1-4
   80-85 frånvarande(?)

   Vad i h-e tyckte de som var frånvarande?

   De där siffrorna var alltså inte s.k. absolut majoritet. Det är det om 175 röstar för.

   I denna så viktiga fråga avgjorde i princip 8 röster. Skandal!

 2. Det är klart att dom som sitter där och beslutar aldrig varit sjuka själva, aldrig tänkt sig in i vad det egentligen innebär för den som blir sjuk, utan bara ska leka ”följa John” och få bättre statistik allt för att få vara kvar i sin position, fortsätta att tjäna stora pengar varje månad och få kalla sig folkvald.
  Dom borde verkligen skämmas – ta från de fattiga och sjuka och ge till de rika och friska det är vad den här regeringen vill. Trodde inte att de skulle hinna ställa till så mycket elände på 4 år men där bedrog man sig. Bra Nisse att du agerar man tror ju att det är ett dåligt skämt alltihop, undrar om jag får nån ers alls från FK nu då jag är sjuk 25%? Blir ju spännande att se.
  Sköt om dig!
  Nonna

 3. Det gick iskalla kårar nerför ryggen på mig när jag läste om ditt avslag från FK.
  Himmel, vi har väl problem förut så det räcker och blir över. Det gör iaf ingen frisk med att dra in sjukersättningen (if. de tror det)
  Jag går och vänta på min dom, har inte hört något från FK. ännu. Min tid gick ut sista maj.
  Det känns tungt.
  Vi får göra som du själv säger ”Ta en dag i sänder”
  Kramar!

  • Egentligen har jag ju inte fått avslag än – det är ju inte sökt något.

   Men det kommer sannolikt bli avslag som jag sedan ska överklaga.

   Du får skriva lite snällt till din FK-handläggare och fråga…

   Kramar!

 4. Hej!

  Alliansen är inte kloka. De slår på de som redan ligger.
  Förstår att det är tufft. Kan du inte söka sjukersättning tillsvidare då? Tidsbegränsad sjukersättning ska ju försvinna.Men du måste antagligen arbetsträna för att visa att du inte klarar något jobb.

  Den sk rehabgaratin kommer tydligen att gälla bl a nackskador.

  Kram!

  • Jo, eller så har ’klokhet’ fått en väldigt märklig betydelse…

   I princip skulle jag kunna söka sjukersättning tills vidare. Skulle det då bli beviljat så förlorar jag jobbet.
   Begreppet sjukersättning tills vidare kommer också att ersättas med begreppet förtidspension.

   Det är ju bara det att jag fortfarande hoppas på en förbättring. Och skulle nu det hända har jag ingen trygghet i att ha en arbetsgivare ’i ryggen’ så som jag har det nu.

   Det är riktigt att den tidsbegränsade sjukersättningen ska försvinna men inte förrän 2012. Och jag hoppas på förbättring inom den tiden.

   Så för egen del, men de kommande reglerna, från 1/7-08 (inte tidigare) har jag en viss möjlighet att få tidsbegränsad sjukersättning i 30 månader. Skulle jag inte ha förbättrats inom de 30 månaderna ja då får jag acceptera en förtidspension (om jag då kvalar in till det förståss).

   Arbetsträning är liksom något som inte är aktuellt. Kunde jag arbetsträna så skulle jag göra det nu och inte för att ’bevisa’ att jag skulle ha rätt till sjukersättning tills vidare.

   Vem kan förresten bevisa att de problem jag har med ryggen är ’varaktiga’?

   ’Rehabgarantin’ gäller bara för maximalt 550 dagar. Bedöms dina nacksskodor därefter som icke varaktiga så får du ingen ersättning alls.

   Och ’rehabiliteringen’ innebär att du ska söka annat jobb med ljus och lykta.

   Och gör du inte det och FK bestämt att du inte är helt totalt sjuk och icke varaktigt så förlorar du ersättningen.

   Kramar!

 5. Jo en dag i sänder för alla oss. Jag är så trött på att spekullera i min framtid för hur man vänder och vrider så hamnar man i läge som Du Nisse beskriver som ”dra sin familj till avgrunden”. Dett kändes inget vidare heller när man blev sjuk och dt tog evigheter att få diadnos (rätt eller fel) samt att man fick inse att vården inte ka hjälpa en. Och på den frånten har inget förbättrats snarare försämrats. Hoppet om att bli återställd, åtminstånde delviss minskar i takt med tiden och skadorna blir mer och mer permanenta. Det är svårt att acceptera och leva med. Svårt att äns försöka tänka possitivt i det läget. Ingen har talat om att lägga mer resurser på vård så att man behandlar fler sjuka snabbare, det skulle jag kalla för REHABILITERING. Vi kanske ska börja bjuda våra politiker på studie besök i våra hem så dom börjar insee vad dom svamlar om.
  Kramar!!!

  • I våra nuvarande politikers huvuden finns det landsändar där det råder arbetskraftbrist och andra där det råder arbetsbrist.

   En lysande idé att skicka halta och lytta land och rike runt och generöst låta den få pröva ett jobb som de kanske skulle kunna klara trots sin sjuka.

   Jag tycker att det borde införs någon form av intelligenstest för att bli politiker. Och det är nog också bra om man tar med alla de ändra testerna också. De som visar en sociala och emotionella kompetens också.

   Kramar!

  • Definitivt! Och då främst ett test som visar hur duglig personen är i att vara REPRESENTATIV.

   Det är ju den typ av politisk demokrati vi har.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *