Velepotta!

Precis sådan känner jag mig nu. Varför i h-e måste Ljud&Musik-branchen hitta på något sådant som DV(Digital Video)? Utöver det har vi VHS & DVD.

Det är säkert en bra teknik. Men kommer det att bestå? Vad väntar bakom hörnet? Jo HDV (i filmandet, i tittandet kallas det visst HDTV)

Om man nu vill jobba som lite amatörfilmare så ställer det här till ett litet helsike. Tror ni att det bara är att koppla videokameran till PC’n och enkelt någonstans välja att kopiera filmsnutten från kameran till någon plats på någon hårddisk (notera att hårddisk förkortas ”hd”)? Fel, fel, fel!

Har man inte ett s.k. videofångarkort (vilket är en alldeles egen krångelhistoria med mera beslutsångest) så beror det på kameran om man kan använda USB eller FireWire (som SCSItekniken IEEE1394 kallas).

Har man sedan lyckats hitta en DV-videokamera och en passande kabel (vilket inte är självklart) och lyckats koppla ihop videokameran med PC’n så kommer nästa megakrångel.

Nu ska man ställa kameran på uppspelning, ja efter att man startat programmet på datorn som ska spela in AudioVideo-signalen. Och givetvis finns det en uppsjö med dataprogram som är olika duktiga på att fixa detta med att ”spela in” och sedan omvandla (konvertera) till ett digitalt s.k. format som ”datorn” begriper. Vanligt är AVI (eller något annat format av 100-tals andra).

Väljer man en hög upplösning på överföringen så gäller det att man har mycket plats på hårddisken. Så sannolikt blir det till att köpa en extra s.k. extern hårddisk.

Sedan ska man starta videoredigeringsprogrammet (vilket i och för sig kan vara samma som ”videofångarprogrammet”), även här finns en uppsjö att välja mellan.

När man är nöjd (när blir man det?) så är det dags att föra över ens film till lämplig media. Beroende på hur stor filmsnutten är så kan man välja VideoCD eller VideoDVD. Jag tror att det i bägge fallen är formatet MPEG2 som gäller. Till det krävs ett brännarprogram.

Är ni med? På de ”billiga” DV-videokamerorna så går det inte att skicka tillbaka filmen till kameran. Det är också hög krångelfaktor om man vill föra över från PC till VHS (vem vill det?). Nåja för det finns det DVD-spelare med VHS-fack.

Och nu kommer vi till det ledsamt smålustiga. Jag kan inte komma till skott och bestämma mig för vilken DV-videokamera jag ska köpa?

Jag har några grundkrav; Det ska vara hyfsat hög upplösning, objektivet ska vara relativt bra, det ska finnas möjlighet till manuell; fokus, vitbalans och slutartid. Ett plus är om man kan koppla in extern mic och om det är en kamera med fjärrkontroll. Sedan ska den vara så billig som möjligt, eftersom jag sannolikt kommer att antingen tröttna eller ”utvecklas” och då vill jag ha något annat eller så djävlas AudioVideo-apparattillverkarna och byter till något annat ”format”.

Den kamera som (snåla jag) sneglar mest på just nu är: SAMSUNG Videokamera MiniDV VP-D351. Den kostar ca 2734 SEK på pixmania. Den har faktiskt det mesta, utom fjärr. Ska man tvunget ha det så ramlar det på en 1000-lapp direkt! Så jag skiter nog i det.
Skulle jag nu också trötta på amatörfilmandet så är inte 3000 SEK en så hiskeligt stor summa att ha ”kastat i sjön”. Och dessutom är det en utmärkt kamera för att dokumentera livet i största allmänhet. Både för mig och hustrun.

Nu är det ju så att det inte räcker med bara kameran. Man ska ju ha kameraväska också (ca 200 SEK). Och DV-kassetter (ca 200 SEK för 6-8 st). Och så tycker jag det borde vara bekvämt med ett extra batteri (ca 300 SEK). Till den här modellen följer det inte med datakabel (FireWire, ca 50-100 SEK) så det får man köpa extra.

Ja, och sedan krävs det sannolikt mera hårddisk. Ca 200 Gb och då gärna s.k. FireWire (snabbast);
LACIE 250 Gb FireWire (Design by Porsche): 1595 SEK (pixmania) eller;
MAXTOR OneTouch II 200 Gb FireWire/USB 2.0: 1825 SEK (pixmania)

Och ett bra videofångarprogram samt ett bra videoredigeringsprogram och till slut ett bra brännarprogram. Jag tror att Pinnacle Studio plus version 10, för ca 760 SEK, har allt det där?

Förstår ni nu min vånda inför allt detta snurr?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *