Tisdag

Vattekokaren
Är död.
Den började läcka vatten vid vattennivåvisaren. Den klarade väl inte flytten. Det är mycket gammalt som inte klara det.
Tänker då mest på alla gamla i beroendeställning som trots sin skröplighet flyttas för att politiker / tjänstemän ska få sin budget att gå ihop.
'Budget' har blivit heligare än 'människa'.

Efterlevandebestyr
Bouppteckning – nu är den klar :me: :me: :me:
Dag för sk förrättning är också spikad.
Sedan ska den skickas in till Skatteverket för godkännande och registrering – det betyder vänta.
Först därefter kan man knalla iväg till banken för sk arvskifte.

Bankbesök.
Ibland blir det nästan lustigt. Har ju gnällt en hel del över banker som inte lämnat ifrån sig saldon per dödsdag. När jag satte mig med bouppteckningen så visade det sig att jag inte hade alla papper från farsans bank, SwedBank. Jag fick alltså snällt åka dit och be dem skriva ut tre saknade saldon. Fick fem…, två var helt onödiga eftersom de var på 0 kr.

På väg dit se nästa rubrik: Älg

Tips;
Ska ni handlägga ett dödsbo och upprätta bouppteckning, jaga myndigheter, banker, försäkringsbolag, etc samt ansvara för förrättning.
Därefter skicka in och avvakta Skatteverkets godkännande och sedan knalla iväg till en bank och ordna skiftet samt ansvara för deklaration – börja med att skaffa sex pärmar / mappar (eller en stor pärm med flikar). Märk dem:
Adressändring
Vill ni att det ska fungera *måste* ni betala 450 kr till adressändring.se för sk eftersändning. Det finns inga genvägar även om det företaget påstår så. Dödsboadressen ändras *inte* i folkbokföringsregistret vilket alla större verksamheter använder – enbart. Det är endast levande personer som kan få adressändring i folkbokföringen genom att flytta eller få tillfällig ändring via sk särskild postadress.
Räkningar
Om allt fungerade fint innan med internetbank och annat tjusigt så glöm det nu. Nu är det personliga besök som gäller. Och du har bara rätt att se transaktioner fr o m dödsdagen, även om du hade fullmakt att se allt innan.
Notera, det ska inte kosta något. Inbetalningar, insättningar och ev uttag kostar inget.
Bouppteckning
Ta reda på vilkent skattekontor som handlägger just din bouppteckning. Utöver att få broschyr som vägleder, till en viss del, så kan du ringa handläggare och fråga.
Skiftet
Det finns en hel del ekonomiska uppgifter som inte ryms inom bouppteckningen – dessa regleras vid arvskiftet, spara kvitton, fakturor etc.
Deklarationen
Om den man ska handlägga dösboet för går och dör i december så kan det bli extra besvärligt att hålla reda på vilka papper som ska till bouppteckning (saldo per dödsdag) och de som ska till deklaration (saldo per sista december).
Lika bra att de får en egen plats.

Älg
Den kom västerifrån:
[Bild: Älg på Onsjö]

Tog en bild lite tidigare som säkerligen hade blivit bättre om kameran verkligen hade tagit kortet, vilket den inte gjorde…

Prommenad
I lite lätt snöande företog jag mig dagens promenad.

Data
PDF. Jösses! Skatteverket har ju bla sina broschyrer och dokument i sk PDF- format. Verkar ju fint å bra, man fyller i och skriver ut. Men det går inte att spara. Då 'försvinner' allt man skrivit in. Mäkta idiotiskt av dem att använda en programprodukt som kräver en proffessionell programvara av användaren för att fungera.

Efter mycket 'slit' hittade jag till slut en lösning, som fungerade, för mig. Via internetsidan: www.pdfescape.com kan man 'ladda upp' ett PDF-formulär, fylla i det och sedan spara ned det till datorn. Ifyllt och 'sparat'. Även om PDF-dokumentet är 'skyddat'.
Vill man ändra och få ändringen sparad så får proceduren med www.pdfescape.com upprepas.

Hälsoläget:
Kändes ok – men utan mediciner funkar det inte.
[03-08-005-005]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *