Lite olika grejer…

Borrelia-antikroppar
Ringde Gottfriesmottagningen. Proverna från 14/2 hade kommit. Värdena för borrelia-antikropparna var:
IgM: <22
IgG: 120
Lite förvirrande här. Förra provet, från 7/1 visade för IgM 3,0.
Och nu kommer ett svar som säger mindre än 22? Det labbet anser att värden under 22 ska anses som negativa. En uppgift som jag inte stött på tidigare.
Det labb som Gottfriesmottagningen anlitar uppger helt klar det värde man mäter upp och överlåter åt remitterande att avgöra.
I mitt fall skulle det vara intressant att veta om värdet ökar från 3,0 eller inte.
Nu har IgG minskat, från 200 till 120 och det betyder att det var bra länge sedan jag hade en aktiv borreliainfektion.
Men eftersom jag inte har tillgång till det specifika IgM-värdet så kan jag inte se om jag ev relativt nyligen, säg, för ca 1-2 månader sedan hade en aktiv borreliainfektion.
IgM är en antikropp som reagerar snabbare än IgG.

Jag har begärt att få provsvaren. Det kan ju vara så att de olika labben använder en presentationsberäkning som skiljer sig. Gottfriesmottagningens LAB kan använda en presentation av värden som skulle kunna presentera en annan decimalnoggranhet. 3,0 skulle kunna vara 30.
När jag väl fått aktuella papper borde jag kunna se det. Går inte det så får jag väl försöka få reda på vilka labb respektive använder sig av och se om det 'precisa' värdet går att få fram.

Den 7/3 kommer jag ju, i de bästa av världar, att få reda på värdena från den 26/2. Enligt lagen om alltings… så anlitar säkert NÄL:s LAB ett 3:e specialLAB.

Här har vi ett litet grundläggande problem som läkarna får kämpa med.
Det finns idag 4 leverantörer av tester, till specialLAB. Där man kan leta efter borrelia-antikroppar. De dyra är sannolikt de mest specifika sedan sjunker noggrannheten med priset.
Det billigaste testet består av provsticka som man sprider ut ett utspätt extrat av blod-serum på och sedan visar reagensämnen om det finns antikroppar eller inte. Finns det några så blir det kraftigare färg.
Detta får då som följd att det inte kan preciseras några 'exakta' värden. Det blir mer; 'mindre än X' eller 'mellan X och Y' eller 'mer än Y'.
Väldigt ospecifikt med andra ord.

Läkarna vet antagligen inte vilket test 'deras' LAB använder sig av. Tror jag. Det borde presenteras i samband med provsvaret.

Lägg sedan till att vilka LAB som anlitas, för dessa tester sannolikt är konkurrensutsatta och då ska det tecknas avtal med den som lägger den lägsta offerten, billigast. Och vilket specialLAB det blir som får uppdraget avgörs av respektive sjukhus-LAB eller privatmottagning.

Inte att undra på att läkarna tycker att de Svenska borrelia-antigen-proverna är ospecifika (inte tillförlitliga).

Bra att SMI och SBU ser över det här.

Barnbarna
I natt kommer min favoritbarnbarn. Att kalla dem 'favoriter' är OK så länge jag endast har dessa två.

Minst lika skönt är det att få träffa dottern och hennes make. [Även om han via ingifte orsakat att en vidarespridning av det ärorika efternamnet 'Nordlundh' därmed blivit kapat. Å andra sidan ska väl dottern också klandras hon kunde ju valt att behålla detta unika efternamn, trots giftemål ;-)]

Antalet möjliga spridare av 'mitt' efternamn är nu nere i 3 personer. Eventuellt 8. Det är sonen och två av dennes tjejkusiner samt 4 sysslingar varav 2 är tjejer. Det här med fruntimmer är ju osäkra kort, när det kommer till att föra efternamn vidare… *konservativ ironi*.
Men, ska vi nu hårddra det hela så är det endast tjejkusinerna, 2st (till sonen) och en av pojksysslingarna samt en tjejsyssling (till sonen) som heter Nordlundh med 'h'. Vilket efter min utredning måste ses som det äkta efternamnet. Sonen och den ene pojksysslingen heter Nordlund, utan 'h'. Det finns ytterligare en pojksyssling, den heter inte Nordlundh. Och så finns det ytterligare en tjejsyssling som har valt sin partners efternamn framför Nordlundh.
Ska man nu vara konservativ och anta att tjejerna väljer att byta namn vid ev giftemål och väljer att låta ev barn få partnerns efternamn så hänger allt på en pojksyssling (till sonen), en av mina tre kusinsöner.
Vojne, vojne…

Farsan
Åkte ju dit för att se om han behövde hjälp med att betala någon räkning – icke. Det var redan fixat.
Så vi pratade om att barnbarnsbarnen var på 'G' och om min lumbalpunktion samt borrelia. Där hade far en tydlig synpunkt: "Vad f-n är det för skit?" En bra sammanfattning som jag inte har något bra svar på.
Han verkade må fin-fint.

Data
I tre dagar har jag hållit på med att försöka reparera min lilla bärbara Samsung N150 plus med MS Win 7 Starter.
Det har varit hårddiskproblem.
Försökte med en total ominstallation – såg bra ut – men idag så var problemet tillbaka. Dags att inse faktum, den är död…

Ska jag inte ruinera mig så får jag förlita mig till hustruns bärbara dator. Den har MS Win 7 Home Premium CA. Jag behöver ha tillgång till Windows dels för min SmartPhone Sony Xperia V och applikationen Sony PC Companion och för säkerhets skull programmet Magellan VantagePoint till min GPS Magellan eXplorist GC.
Gillar inte att vara Windowsberoende samtidigt som jag vill hålla mig ajour med de versioner som finns och kommer.

Men, jag behöver en liten bärbar (FUNGERANDE) eller surfplatta som jag kan ha med mig när jag, jag och hustrun är ute på vift i vårt Sverige.

Jag får göra en ansträngning. Gå igenom mina prylar och se vad som är säljbart.

Hälsoläget:
Nu lägger jag av med T Brufen retard®. Jag får präktig diarré av de pillren.
[0208045005]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *