Lördag

sömn; helt ok.

ttela
I dagens ttela är ledarrubriken: S nytt ansikte
Utan att värdera eller reflektera över innehållet i ledaren. Jag lämnar den utan kommentarer så ser jag på det hela så här: (s) behöver inte bara ett nytt ansikte det behöver en helt ny kropp med själ å allt.
Nedbrytningen av (s) började tidigt. Ett exempel är (s) regeringskoalition med bondeförbundet (nuvarande (c)) 1936-39.

Det var en av de främsta anledningarna som gjorde att min farfar, Gunnar Nordlundh, valde att lämna socialdemokraterna (vissa källor menar att han blev utslängd). Oavsett vilket så berodde det på protester mot den förda socialdemokratiska politiken. Jag tror att min farfar redan då såg det kommande socialdemokratiska förfallet in i en politik som alltmer lierade sig med kapitalister (numer kallat marknaden).

För att (s) ska vinna ny mark måste man visa att man vågar gå nya (gamla) vägar – folkets väg. Sluta med rövslickeriet på marknaden. Lämna nuvarande inriktining som tjänstemannaparti, bli ett riktigt arbetareparti. (s) måste och ska med öppna armar och kraft även ta med alla arbetare. Och kanske speciellt de som arbetat för Sverige (pensionärerna) och de som inget annat vill, men inte kan, göra rätt för sig, kortvarigt och långvarigt sjuka samt s.k. sjukpensionärer. Det är solidaritet!

Då, först då, tror jag, kan (s) bli ett starkt parti igen.

Ett första konstgrepp är att hitta vägar att stärka offentliga arbetsplatser utan att bryta avtalet om medlemsskap i EU (även om nu jag personligen tycker det är helt OK – det kostar mer att vara med än att inte vara med). Ett avtal som bl.a. stipulerar att de offentliga utgifterna inte får överstiga 2% av BNP (BruttoNationnalProdukten). Det är en s.k. hämsko.

Skolan
Det är ett oändligt käbblande i media om skolan, vad som är dåligt och vad som skulle kunna vara bra.
Vet inte alla att det KRÄVS;
– mindre elevgrupper
– vuxennärvaro i korridorer och på skolgårdar
– en permanent vaktmästare
– en permanent skolsköterska
– speciallärare och skolvärdar.

Om politik och tjänstemän prioriterar bort det här så får vi den skola vi förtjänar. Det har vi alla del i. I vart fall vi som röstar.

Det får inte vara meningen att frivilligorganisationer och föreningar som Hem & Skola ska sköta det som åvilar skolan.

PopCorn
Visst, jag är självutnämnd popcornmästare. Det visade sig speciellt tydligt då det vid ett tillfälle blev så nära offentligt man kan komma.
Vi bodde i ett grupphusområde. Det var långbordsfest, ute. Någon gång under festligheterna så kommer en familj med nypoppade popcorn, i en kastrull, häller upp det på ett fat och ur kastrullen skrammlar halvpoppade popcorn.
Vad är det där, frågar jag då. Jag får flera förvånade blickar varför jag förklarar mig: "Det där är halvfärdiga popcorn.".
Av den ene föräldern får jag förklaringen att det blir så när man använder en vanlig kastrull – förstår du (och så får jag en 'klapp-på-huvudet-blick'.
Jag ställer mig upp och erbjuder mig att få låna kastrullen. Jag vill också få komma hem till deras kök och använda deras spis och deras smör så ska jag visa att det visst går att göra riktiga popcorn.
Jag möts av lite småskratt och 'sätt dig ned', m.m. Jag står på mig och till slut följer mig ett av de äldre barnen hem till dem.
Först visar jag att man måste anpassa antalet majskorn till kastrullens storlek. Målet är att det ska bli popcorn i hela kastrullen. Sedan måste smörets mängd anpassas, det ska täcka majskornen till ca 1/5-del.
Så använder man smör måste man börja på låg värme. Använder man olja kan man sätta plattan på max med en gång.
Vi hade smör så först har vi plattan på lagom värme så att smöret smälts (under lock). Sedan öppnar vi locket, kollar så att smöret är smällt. Snurrar runt det hela så att majskornen bli väl insmorda.
Därefter är det dags att sätta plattan på max. Härifrån kan man inte lämna spisen. Det börjar poppa ganska fort och det smäller rejält. När man hör att popcornen inte slår i locket längre så sänker man värmen till 50%. Nästa steg är att lyssna, intensivt. När det blir en tydlig oregelbundenhet och liksom ett hörbart mellanrum mellan popparna så är det dags att stänga av plattan helt men låta kastrullen stå kvar.
Med jämna mellanrum så ska kastrullen skakas. Det har två syften. Dels att flytta om de popcorn som ligger längst ned och riskerar att bli brända dels att få ned opoppade majskorn till botten.
När man hör att mellanrummet mellan popparna är längre än mellan två poppningar så tar man av locket. Möjligtvis kan kastrullen vara kvar på plattan någon eller några sekunder till det avgör poppfrekvens och lukt. Det får inte finnas antydan till bränd lukt.

I kastrullen ser man nu fullt utpoppade majskorn – popcorn. Och har man doserat rätt så är det popcorn upp till kastrullens rand.

Vi knallar tiilbaka till kalaset och nöjt konstaterar jag att hakorna trillar ned på de tvivlande.

Så blev jag, officiellt, popcornmästare.

Farsan
"Jodå, det hankar sig fram." Med andra ord är han inte helt nöjd. Berättade om meddelandet jag skickat till biståndshandläggaren.
Det skiljer minst 5 grader mellan den digitala termometern i sovrummet och den nya, analoga, i köket. Sådant stör far.
Jag försökte förklara det hela med att det kanske berodde på att sensorn utanför sovrumsfönstret sitter på en plats där det innbyggt, omgivet av väggar och tak. I köket sitter den analoga, helt utan 'skydd'. Det skulle kunna förklara att den visar en lägre temperatur (på sommaren blir det omvänt…). Han lät inte riktigt övertygad. och jag kan hålla med. Jag har lite motsvarande hos mig och här skiljer det bara en grad mellan 'skyddad' och 'oskyddad' sensor.

Blogginläggskopiering
Håller nu på med september 2005. Från ngn.blogga.nu till blogg.ngn.nu.

Melodifestivalen 2011
Deltävling 3, Cloetta Center, Linköping

De fem bidrag som fått flest antal röster i första omgången, går vidare till omgång 2, resterande bidrag åker ut.
Det bidrag som i första omgången fått allra flest röster går direkt till finalen i Globen.
Fyra bidrag tävlar nu i omgång 2.
Vinnaren i den andra omgången går till finalen, i Globen, medan tvåan och trean tar sig till Andra chansen i Sundsvall.
En av de fyra, åker ut.

(Startnr. artist, "låt".  / ev anm. / omg 1 / omg 2)
1. Linda Sundblad, "Lucky You". / omg 1: Ut
2. Simon Forsber, "Tid att andas". / omg 1: Ut
3. Sara Lumholdt, "Enemy". / omg 1: Ut
4. The Playtones, "The King". / omg 1: Vidare / omg 2: Globen
5. Shirley's Angels, "I Thought It Was Forever". / omg 1: Vidare / omg 2: Andra Chansen
6. Sebastian, "No One Else Could". / omg 1: Vidare / omg 2: Ut
7. Sara Varga, "Spring för livet". / omg 1: Vidare / omg 2: Andra Chansen
8. Eric Saade, "Popular". / omg 1: Vidare-Globen

Tyckande: Jämför jag mest med hustrun så tycker jag för det mesta tvärtom…

Hälsoläget:
Trött. Olust. Seg. Småvärk 'här-och-där', flyttar lite på sig. Det har blivit mycket vila idag.
[01-02-025-005]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *