Trög start på dagen. Lättade väl lite mot kvällen.

sömn; godkänd. Lade mig i vettig tid och vaknade relativt tidigt. Precis så som jag vill ha det.

Folkbokföringen
Beskedet blev som jag misstänkte. Handläggaren avslår min ansökan om namnändring, från ’Nordlund’ till ’Nordlundh’ med motivering att den ’förste’ (pappa) som ansöker måste ha en förälder i livet med sökt namn. Det där visste jag. Men jag fick sådant besked av tre av varandra oberoende handläggare vid Folkbokföringens telefonväxel att det skulle gå. En besvikelse.

Men om jag fattat det hela rätt så räcker det med att far ansöker om efternamnändring hos PRV (Paten och RegistreringsVerket). Det kostar 1800 SEK.
Efter det så kan jag och brodern till Skatteverket (Folkbokföringen) ansöka om efternamnsändring, under förutsättning att far då är i livet. Och efter det så kan våra barn ändra sina efternamn, om de önskar, och om jag respektive brodern då är i livet.

Det är möjligt att Folkbokföringen accepterar en gemensam ändring.

Jag tycker att Folkbokföringen kunde ha handlagt det här tidigare. Min ansökan inkom den 23/9 och hade jag inte ringt idag och frågat så hade inget hänt detta året.

Litteraturstudie
Nu har jag läst: Socialdemokraterna i Trollhättan 100 år. Trollhättans arbetarekommun bildad 1904, huvudförfattare; Ingvar Johnsson, 2004.
Min litteraturstudie siktar ju in sig på att hita vad som skrivits om farfar Gunnar Nordlundh. Döm om min förvåning, fast egentligen förväntat, när jag ser den här bilden:
Sid 90;
[Bild: Sandra Farhoud, Vivan Nordlund, Jolanta Blomster och Lise-Lott Sjöholm]
Bildtext: Sandra Farhoud, Vivan Nordlund, Jolanta Blomster och Lise-Lott Sjöholm

Det är en bild som är i samband med rubriken: ”Aktiva S-kvinnor på 2000-talet” och texten: ’… Här i Trollhättan har också allt fler invandrarkvinnor engagerat sig i S-kvinnor. Bland dem kan nämnas Sandra Farhoud och Jolanta Blomster vilka också valts till kommunfullmäktige. …

Men morVivan omnämns i boken några sidor innan:
Sid 86:
Rubrik: ’Kvinnoklubbar i 11 kommundelar
… Åren 1983 och 84 fanns även en kvinnoklubb på Lextorp med bland andra Vivan Nordlund som ordförande.

Jag bläddrar vidare. Då dyker pappa Nils upp ’farsan’:
Sid 109:
Rubriken: ’Stark bostadskooperation
’…
År 1923 bildades Trollhättans hyresgästföreing med Gustav Lundén som ordförande. Bland dem som gjort stora insatser i hyresgästföreningen bör särskilt nämnas Alfred Hellström, som var föreningens ordförande i hela 33 år. Lite senare har Nils Nordlund, Dorsi Åkerlund, Karl Erik Hellfors. Stenåke Kjell och Håkan Fridolfsson varit aktiva som förtroendevalda eller anställda funktionärer.

Några sidor ytterligare framåt står det om farfar Gunnar Nordlundh:
Sid 116:
Rubriken: ’I utlandet skolad kommunist

Vid mitten av 1930-talet blev det kritik mot krisuppgörelsen med bondeförbundet. I Trollhättan följde då Gunnar Nordlund, Edvin Eriksson och Evert Karlsson göteborgaren Albin Ström när han lämnade socialdemokratin. Gunnar Nordlund invaldes 1934 i stadsfullmäktige för socialistiska partiet. Vid valet 1938 invaldes han på kommunisternas lista samtidigt som Gustav Lundén kom in för socialistiska partiet. Det handlade för Nordlund även om kritik från Skoftebyn och för Lundén om ovänskap.

Not: Här vet jag inte riktigt vad författaren Ingvar Johansson menar, i två avseenden;
1. Av vilken anledning väljer man rubriken: ’I utlandet skolad kommunist’, när det inte finns belägg för det? Mer än att en författare, Tore Forsberg, i en bok från 1960-talet skrivit: ”här fanns en ’i utlandet skolad kommunist’?
2. ”Det handlade för Nordlund även om kritik från Skoftebyn”. Första gånger jag stöter på det här och vad är det som menas? Fick Gunnar kritik av socialdemokratiska Skoftebybor för att han inte följde en socialdemokratisk ideologi? Eller fick han kritik, av kommunistiska Skoftebybor, för att han var ledamot för socialdemokraterna? Synd att det inte förklaras av författaren.
Hilding Johansson skriver i boken ’Trollhättan samhälle i expansion’, om just dessa val 1934 och 1938, sid: 99: ”… Det socialistiska partiet fick en representant i fullmäktige, Gunnar Nordlund, också han anställd i Vattenfall. Allmänt betraktades detta val bero på de sympatier han åtnjöt i den stadsdel där han bodde, Skoftebyn, vars intresse han ivrigt kämpat för under sin tid som socialdemokrat i fullmäktige. I 1938 års val uppträdde han som kommunist. …
Hilding Johanssons ord uppfattar jag inte som ’kritik’ från Skoftebyborna.

Skalbaggen
från Maspalomas, Gran Canaria (Spanien, Kanarieöarna).
Jag skickade ju en fråga till jourhavade biolog på Naturhistoriska. Idag kom ett svar:
Hej!
Visst är det en skalbagge, och den tillhör familjen Tenebrionidae (svartbaggar). Vilken art eller släkte kan jag inte se.

Vänligen

Lars-Åke Janzon
Fil dr, 1:e intendent
Jourhavande biolog

Naturhistoriska riksmuseet

Och jag har sökt bland svartbaggarna (Tenebrionidae). Jag hittar ingen som ser ut som ’min’ men jag hittar sådan med samma form, t.ex. Coelus cilliatus och Platydema americana. Men färgerna stämmer inte.

Så jag får nöja mig med:
Svartbagge (Tenebrionidae), från Maspalomas, Gran canaria:
[Bild: SvartBagge (Tenebrionidae)]

Fick ju bild på en skalbagge till och även om den är helt olik den här ovan så lutar det åt att det också är en Svartbagge (Tenebrionidae), från Maspalomas, Gran canaria och den kan vara av arten (holomélanisante):
[Bild: SvartBagge (Tenebrionidae), kanske (holomélanisante)]

Hälsoläget:
Idag är jag stel och mör samt har värk i precis hela kroppen och dessutom börjar mina exem blomma upp, kliar som attan. Fast det är väl inte rikt rätt uttryck ’blomma’. Det ska väl snarare vara ’blemma’ och ’skorva’. Jag smörjar på jag. F.n. med olivolja. Och min tinnitus för ett himla väsen…
[04-03-050-005]

3 svar på ”Trög start på dagen. Lättade väl lite mot kvällen.

 1. Arma Nisse vad ska vi göra med dig, loppis är nog inget att hoppas på, kärlek det har du ju redan, skalbaggar och andra intressanta föremål sover nog nu..jag jag har ingen lösning.
  Musselolja är bra mot torr hud och jag använder barnolja oxå. Klåda är nog det mest irriterande och frustrerande vi kan råka ut för. Då jag är deppig läser jag dina roliga historier och jag måste säga att man kan skratta ihjäl sig ( kan du bli stämd för det??)
  Du är en bra karl med eller utan H i slutet men kämpa du för det om du vill ha det! Här rör det på sig ( har du läst min blogg??) och att bli trevligt bemött det kan jag säga att det värmer ända in i själen!!
  Massa Nonnakramar

  • Det behöver inte göras något. Livet har sin gång och jag försöker göra det bästa av det och så får jag ju gnälla emellanåt.

   Och jag håller på med mina s.k. projekt. De håller mig levande och engagerad – så länge jag är vaken… :me:

   Jag har en massa bra grejer för mina exem. Men jag vill veta mer precis vad de beror på. Musselolja, kanske värt å pröva. När det kliar som värst lägger jag på Zon-gel. Det hjälper.

   Kanske ska skriva ett par berättelser till. Det finns några opublicerade…
   Men nu vet jag inte – jag vill ju inte ha ihjäl någon…

   Ett ’h’ blir det. Jag ger mig inte.

   ’Nu’, har jag läst din blogg. Förstår precis hur du känner det. Vilken upplevelse. Att bli bekräftat. Bara att gratulera!

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *