Det får gå

sömn; urusel. I ologikens namn satt jag i går uppe och tittade på en 007-film och åt popcorn m.m.

Promenad
Kom ut på en promenad. Inte illa!

Påminnelse
I morgon, den 15:e är det Blog Action Day och årets ämne är: ”Vatten”.

Har från organisationen: ”change” fått följande hjälp om man är slut i tänket eller något liknande, om man nu tänkt skriva något om det:
(min översättning, läs originaltexten, och mer, här: blogactionday.change.org/index)

Problemet med otillräckligt med rent vatten:
Nära 1 miljard människor har inte tillgång till rent vatten, vilket orsakar stora problem, sjukdomar och även död.

* 40 miljarder timmar: Afrikanska kvinnor vandrar över 40 miljarder timmar varje år bärande behållare som kan väga upp till 18 kilo för att hämta vatten, vilket vanligtvis inte är hälsosamt att dricka.
* 38000 Barn per Vecka: Varje vecka, dör nära 38000 barn yngre än 5 år p.g.a. ohälsosamt drickvatten och ohygieniska livsvillkor.
* Krig För Vatten: Många vetenskapsmän tillskriver konflikten i Darfur i åtminstone en del som bristen på tillgång till vatten. En rapport beställd av UN fann att i det 21:a århundradet kommer vattenbrist att vara den ledande orsaken till konflikter i Afrika.
* En Mänsklig Rättighet: I juli, för att uppmärksamma vattenkrisen, deklarerade UN att tillgången till rent vatten och sanitet är en mänsklig rättighet för alla. Men vi är långt ifrån att implementera (införa och göra eget) lösningar för att säkra enkel tillgång till hälsosamt dricksvatten.

Överkonsumtion av vatten i de industrialiserade länderna:
Medan utvecklingsländerna möter en vattenkris, överkonsumerar industriländerna på ett slösaktigt vis.

* Matavtryck: Det går år 24 liter vatten för att producera en hamburgare. Det betyder att går åt mer ån 19,9 miljarder liter vatten för att göra just en hamburgare år varje person, i Europa.
* Teknikavtryck: En skinande ny iPhone, i din ficka, behöver en halv liter vatten för att laddas. Det verkar ju inte vara så mycket, men med över 80 miljoner aktiva iPhone, i världen, så blir det 40 miljoner liter vatten för att ladda dem.
* Modeavtryck: Den bomulls-T-tröja du bär, just nu, behövde 1514 liter vatten för att procuceras och dina jeans behövde 6813 liter extra.
* Flaskvattenavtryck: US, Mexico och Kina leder konsumtionen av flaskvatten. I genomsnitt dricker en person i US 200 flaskor vatten per år. Över 17 miljoner fat olja behövs för att tillverka dessa (plast)vattenflaskor, av vilka 86% aldrig kommer att återanvändas.

Vatten och miljö:
Den nonchalans för vattentillgång i industrialiserade länder påverkar mer än människor – det orsakar miljöförödelse.

* Avfallsöverflöd: Varje dag, töms 2 miljoner ton av mänskligt avfall ut i olika vattenkällor (hav, vattendrag, sjöar). Det är innebär inte endast negativ miljöpåverkan utan skadar också allt omgivande.
* Förorenade hav: Död och sjukdom orsakad av förorenat kustvatten kostar den globala ekonomin $12.8 miljarder (= 84 miljarder SEK) varje år.
* Floder utan livsförnyelse: I dag, är 40% av Amerikas floder och 46% av Amerikas sjöar så förorenade att varken, fiske, badande eller annat vattenliv är möjligt.

Vatten och möjligheter:
De goda nyheterna är att det finns stora organisationer som arbetar för lösningar och nya s.k. verktyg som gör det möjligt för människor att ta egen del och påverka, bl.a. vad avser vattenkrisen.
* Byggande välgörenhet: Organisationer som Water.org och charity: water leder uppdraget att få fram friskt vatten till samhällen i utvecklingsländer.
* Teknik för det Goda: Vill du ta reda på hur mycket vatten det gick åt för att laga din favoritmat? Det finns s.k apps för det: Mer information >>
* Ansvaret Startar Hemma: Genomsnittspersonen använder 465 liter vatten per dag. Ta reda på hur mycket Du använder och utmana varje läsare att göra detsamma. Water Footprint Calculator >>
* Håll Floder Rena: Vi kan alla ta små steg för att hålla borta föroreningar av floder och vattendrag, genom källsortering t.ex. och se efter så att du använder vattensnälla produkter.
* Släpp Flaskan: Samhällen runt om i världen tar steg för att reducera föroreningen av vattenflaskor genom att helt enkelt ta bort vatten på (plast)flaska.

Varför inte ”gå med”? Klicka på bilden nedan och anmäl dig!
[Bild: Blog Action Day: Vatten]

Promenad
Hustrun fick med mig ut på en eftermiddagspromenad.

Reseplanering
Har gjort en lista.

Hälsoläget:
Segt. Musklerna är långsamma. Måste tänka hela tiden så fort jag lyfter något som väger mer än ½kg.
[02-06-050-020]

2 svar på ”Det får gå

 1. Jag gör allt för återvinning när det går! Men tyvärr så funkar inte det som jag skulle vilja här!

  Trist att läsa om din hälsa! Hade önskat att du vore bättre! Önskar det just nu!

  Kramar till dig och din fru!

  • Monika, jag vet att du brinner för egentligen allt som är fel och du gör ditt bästa, med de resurser och möjligheter du har tillgång till. Tänk om fler kunde tänka och agera som du.

   Tack för din omtanke och jag hoppas innerligt att du är vid god hälsa.

   Kramar! Till Dig och Ahmed [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *