Seg dag med psykiskt lättande ’vindar’ fram emot kvällen.

sömn; ok. Kom dock lite sent i säng men vaknade 08:00.

Promenad
Idag var jag duktig. Tog mig ut av egen vilja och kraft.

Resa
Nu, idag, har jag beställt en resa som jag hoppas ska ge mig två saker;
1. Att den bromsar upp den just nu pågående nedbrytande kroppssegheten.
2. Hitta en plats som jag kan återkomma till.

Jag har bokat resa till den Spanska ön Gran Canaria och staden Las Palmas samt bokat ett hotell mitt i ’smeten’. Antagligen det billigaste som fanns eftersom det var det enda som var tillgängligt, hotell Marmoral.
(Helst hade jag velat komma till Teneriffa men det kanske inte är så stor skillnad?)

Ving, vilka jag bokat resan via ’varnar’ för att det pågår ett bygge alldeles tvärs över gatan, dagtid. Tror nog jag ska klara det, nu när jag vet om det. Och så kan jag ju alltid göra som hustrun säger; ”Stäng av hörapparaterna.”

Medeltemperaturen där, nu i oktober ligger på ungefär min 21° C och max 26° C. Medelsoltimmar: 6. Lite mulet emellanåt alltså vilket inte gör mig något. Det är bättre fotograferingsljus när det är mulet. Den relativa luftfuktigheten ligger i oktober på 77%
Just nu, 22:45, ser det ut som om det kommer en liten regnskvätt över Las Palmas. Temperaturen är 27° C. Det har varit 75% sol och 95% risk för regn.

Den dagen jag förväntas anlända, den 19:e så ska det vara 21-25° C 75% sol (lite småmulet) 30% risk för regn, svag vind.

Dessutom lär lufttrycket aldrig gå under 1010 hpa och det är ju något som jag hakat upp mig på. Tittade precis på en s.k. graf och trycket har legat relativt stabilt över 1010 från 6/10 till 9/10 sedan dundrade det tydligen in ett hågtryck för lufttrycket steg till 1016-1017 den 10-11/10. Nu under dagen har det dock dykt från 1014 ned till 1009! Va’ fan! Vi får se hur det utvecklar sig…
Medellufttrycket har legat på 1013 hpa från kl 21:00 den 5/10 till idag 21:00.
Fram emot den 25-27:e kommer det ett ’rejält’ högtryck in över Kanarieöarna. Så vädret verkar ligga på topp precis när det är dags för mig att åka hem…

Hoppas luftfuktigheten ligger rätt också (den verkar ligga mellan 75-95%). Kanarieöarna lär ju vara kända för sin positiva inverkan på reumatiker så jag tror det kan vara något. Jag åker alltså och rekar lite.

Jag åker den 19 okt och ska vara tillbaka den 30:e[*]. Ving kallar det 2 veckor, jag får det till 12 dagar och då är resdagarna inkluderade…
[*] Farsan fyller ju den 4/11.

Hälsoläget:
Mina exem gör mig emellanåt smågalen (de hoppas jag försvinner på resan också…). Värken i fingerlederna är nog det som stör mest. Och att jag liksom får ladda, när jag ska resa mig upp från sittande till stående.
[04-06-050-050]

10 svar på ”Seg dag med psykiskt lättande ’vindar’ fram emot kvällen.

 1. Det där kommer att bli jättebra! Enda nackdelen är kanske att det inte finns pool men du har ju Las Canteras alldeles nära och S:a Catalinaparken är ju stor och innehåller mycket.
  Du kan vandra i täta gränder, flanera på strandpromenaden, fota gamla vackra byggnader eller vackra utsikter, annorlunda människor och bara andas spanienluft! Stort bussnät så du kan ta lokalbussen och åka ut till närliggande ställen.
  Om du känner för djurlivet ska du absolut åka till Palmitosparken, upp i bergen, utanför Playa Ingles, det är ett underbart ställe och nu ytterligare utbyggt sen vi var där. De har fågelshower och numera även delfinarium. Ving har säkert utflykter dit men vi har alltid åkt på egen hand och det går jättebra. De hade ju en brand för några år sen som ödelade mycket. Maspalomas låååånga strand kan du ju vandra om du åker ner mot kusten.
  Man ska inte bara tänka sol och bad då man tänker på GC det finns så otroligt mycket att uppleva utanför ”turistgettot” så fina små städer och annat vi inte har här hemma.
  Hoppas du får en kanonsemester – planera inte så mycket utan ta dagen som den kommer!
  Kram Nonna

  • Hur tycker du att klimatet på GC påverkar dig?

   Jag är inte av den planerande typen. Mer än att själva resan och vad man ska ha med sig kräver en massa planerande, för min del.

   Och jag är inte ’turisttypen’. jag är mer ’naturist’ :me:

   Bugar och tackar för tipsen.

   Lokalbussar: Har de ett företag eller är det flera? Går det att få fram busstider? En lista?

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

 2. Oh, Las Palmas, nu blir jag så nostalgisk. Hade ju nästan klippkort på flyget dit åren 1973-75. Men det är ju några år sedan, undrar om man skulle känna igen sig?
  Minns när jag kom hem som 19-åring till Pappa och sa att-Jag vill flytta ner dit! Han svarade bara:-Är det så klokt det?Inget mer prat om det och ingen flytt blev det.

  Ha en underbart, skön resa dit och ta en Lumumba i Catalinaparken för mig!
  Hoppas du piggnar till och kan njuta här och nu. Varför inte sälja lägenheten och flytta till värmen om det gör dig gott! ”Planera för morgondagen men lev idag.”
  /Kram kusin Annelie

  • Vi får se hur det blir. Jag åker ju dit för att dels se om det kan vara något bra för min kropp och lutar det däråt så är steg två att reka efter ett mer stadigvarande boende – planer finns. Sedan får vi se om de går att realisera.

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

 3. Vi har varit där både på hösten och vintern – hösten har alltid varit bra eftersom de har jämnt klimat och vi har haft tur med vädret. Jag blir helt klart mycket rörligare och mår bättre.
  Vi har bott i Maspalomas och i Playa del Inglés. Varje gång har vi varit till Las Palmas med lokalbussen. Det finns bra kartor och bussturlistor på hotellen och man kan även få dem av guiderna. Vid busshållplatserna finns stora displayer med busstider så det är mycket lätt att åka buss på GC bättre än på Tenerife.
  Gå gärna på välkomstträffen man kan faktiskt få svar på en del frågor där…även om det kan kännas lite töntigt.
  Sen finns det turistcentra där du kan gå in och få info, du han hitta kartor, uppgifter om utflykter m.m. och det är många gånger billigare att åka med lokala bolag än med Ving etc.
  Om du tar dig ner mot sydkusten kan du åka buss mot Puerto de Mogan, du passerar då San Augustin, Pl I, Maspalomas, Arguineguin, Puerto Rico, och kommer till den lilla fiskebyn Puerto Mogan. Därifrån kan du ta färjan tillbaka till Arguineguin eller kanske längre ändå…och hoppa på bussen igen.
  Vi har även varit på marknad i San Mateo vilket var en upplevelse. Uppe i bergen ligger även staden Teror och Santa Brigida och Santa Lucia som drabbades hårt av bränderna på ön för några år sen. Till S:a Lucia brukar den svenska lucian få åka och vi var in i kyrkan där, kom ihåg att ta en byxa som går över knäna och täcka axlarna som seden säger. Vi försöker att respektera deras seder även om inte alla gör det.
  Palmitosparken ska jag absolut besöka igen om vi åker dit, de har så underbara orkidéer, fjärilsavd du kan gå och fota där och apor, åsnor, grisar, får, getter, olika sorts papegoyor, Maraboustork, flamingo, pelikaner ja numera även delfinarium enl. nätet. 2005 då vi var där så skulle de bygga det men branden kom ju emellan..men nu är det klart tydligen.
  Vi var i Maspalomas i jan-feb 2005 men då var inte vädret så bra, det var kallt och vi frös på nätterna de hade inte haft så kallt på 20 år tydligen. Dagarna gick ju bra man åkte ju runt och såg mycket då det kändes för kallt att ligga i solstolen. Vi åkte igen hösten 2005 och då var det otroligt skönt, vi fick ett kanonboende mitt i Pl I och åkte både runt själva med buss eller på guidade turer som var mycket bra. Stadsvandringar i Las Palmas och besök i katedralen blev det också. Vi gick in i en bokhandel i Las Palmas o köpte en stadskarta som vi hade nytta av det är ju en stor stad och lite svårt att lokalisera sig annars.
  Ska se om jag inte hittar lite bilder att skicka dig.
  Klokt att bo i Las Palmas eftersom du kan leva stadsliv och har bra förbindelser ut både mot kusten och bergstrakterna.
  Håller tummarna för att du får en bra resa och ditt val av resmål känns bättre för mig än Turkiet jag tror du blir nöjd.
  Massa god mat kan du också stoppa i dig, sangria o lokalt öl och många glada människor kan du möta i alla hörn!
  Åh jag blir så ressugen – men just nu får man vara hemma.
  Kram Nonna

  • Bugar å tackar!

   Alla som vill och kan är givetvis välkomna att hälsa på mig!

   Adressen blir:
   Hotel Marmoral
   Dr Grau Bassas 38
   350 07 Las Palmas

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

 4. Nisse!

  Men så härligt att du ska resa iväg! Oj! Jag önskar verkligen att du kommer att må bättre, att både 1:an och 2:an slår in!

  Du kommer att vara i mina tankar :o)
  Det är ni båda ofta ändå, men lite extra blir det nu!

  Kramar!

 5. Hade hoppats att du hade kommit hit istället!
  Min kusin åker varje vinter till Teneriffa pga hälsoproblem. Men jag törs nog påstå att det är bättre här 😀

  • Och jag är benägen att hålla med dig. Om jag ser endast till den fysiska kroppen så vet jag att Alanya i Turkiet är bra.

   Och att hälsa på Dig fanns som alternativ två om jag inte hade hittad den här restresan till Gran Canaria och staden Las Palmas.

   En annan anledning till att jag väljer en av Kanarieöarna är att klimatet lär var ett av de mest stabila som finns. Varken temperatur, luftfuktighet eller lufttryck förändras inte så värst mycket. De håller sig inom relativt snäva ramar.
   Och en av sakerna jag noterat med min kropp, är att den reagerar negativt på just förändringar.
   Här i Sverige är ju förändringarna relativt sett, enorma.
   I Turkiets Alanya är det också förändringar men de är liksom förskjutna åt rätt håll, ur mitt perspektiv sett. Men likväl, ganska extrema, främst temperaturen.

   Jag vet inte var min s.k. långtidsutvärdering kommer att placera mig. Bäst vore ju om jag kunde hitta ett beteende, sätt att leva, som gör att jag kan vara kvar hemma, bli bra och kunna börja jobba.
   Kroppen är en komplicerad organism en liten förändring kan få stora konsekvenser och det finns oändligt många kombinationer av förändringspåverkan.
   För att nämna några; Klimatet, Psyket, Fysisk aktivitet, Vad (och när) du äter & dricker och Miljön (Vad andas du in? Vad tar huden upp? etc).

   Sköt om Dig!

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *