Mer innedag

sömn; ok. Mindre svettig.

Släktforskning
Håller på med det så mycket jag orkar.

Idag har jag envetet sökt runt mest i Herrestads församling och lite i Svarteborg och Tanum.

En del saker i ’forskandet’ är beklämmande och då tänker jag bl.a. på det här med s.k. oäktingar.

Ett barn som blev fött ’utanför’ äktenskapet eller där modern väljer att inte (eller vågar inte) uppge fadern, kallas för ’oäkting’.

Det där följde ’oäktingen’ ända fram tills han / hon ’äktade’ sig. Ingick äktenskap.

Jag har en (flera) sådan i ’släkten’. En Carl Fredrik Larsson. Mamman, Inger Larsson (Laurel Larssons dotter) uppgav inte fadern. Det skapade ett helsike, för henne och sonen.

Jag har följt Carl Fredriks liv från födseln till sysslan som Dräng, från gård till gård. Och sedan som gift man.
Han föddes 18 aug 1843. Åren med mamma var han hela tiden ’och hennes oäkta son’. Och i alla ’rullor’ där han tecknas som arbetande Dräng står det: ’o.ä.’.
1864 träffar Drängen Carl Fredrik Larsson, Pigan Johanna Kristina Johansdotter.
Hon är gravid. Jag vet inte om det är med Carl Fredrik eller någon annan men de gifter sig den 5 mars 1864, i Herrestad och den 12 april 1864 föds Berta Mathilda Larsson (i rullorna skrivs hon likväl som oäkta). Både Carl Fredrik och Johanna Kristina är födda i Herrestad (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän).
Johanna Kristina är född 21 maj 1838.
De får fler barn (alla födda i Herrestad (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän):
Berta Mathilda f. 1864
Johan Bernhard f. 1870
Edvard f. 1872
Efraim f. 1874
Richard f. 1876
Otto f. 1878
Carl Victor f. 1881
Valfrid f. 1883

Carl Fredrik ’tog liksom igen’. Han var ju enda barnet till Inger Larsson f. 1816 i Herrestad (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän). Han hade en syster, en kort tid, hon hette Carolina, också ’oäkta’. Hon föddes den 4 november 1845 och dog 25 december 1846. Hon dog i ’fattigvården’, skild från sin mor. Brodern Carl Fredrik och morfar Laurel Larson (f. 1782), ’var med’.

Ett av barnen, till Carl Fredrik och Johanna Kristina, Berta Matilda Carlsdotter f. 1864 träffade Anton Andersson f. 1855 i Skredsvik (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän).
De fick 7 barn. Ett av dem:
Johan Albin Andersson f. 1888 i Herrestad (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän) träffade Valborg Elisabeth Andersson f. 1905 i Naverstad (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän). De fick tre barn. Det ena barnet var Vivan Maria f. 1931 i Uddevalla (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän). Hon träffade 1948 Nils Einar Nordlund f. 1925 i Vassända-Naglum (Älvsborgs län, Västergötland). De fick tre barn. Det ena det är jag det.

Ett annat levnadsöde som jag träffade på, i Tanum, var Alexander Strand f. 1856 i Tanum (Göteborgs och bohus län, Bohuslän). Han träffade Hulda Matilda Edvardsdotter f. 1869 i Svarteborg (Göteborgs och bohus län, Bohuslän). De fick två barn. Att det inte blev fler kan nog bero på Alexander Strands beteende. Så här skriver den som skriver i Husförhörslängden för Tanum 1892-1899: ”Dömd af Tanum Häradsrätt den 12/1 1894 för första resan snatteri till 25 kronor böter.”
Odaterat men antagligen strax därefter skrivs om hustrun: ”Rymt från mannen”.

Promenad
Blir de så fort jag har skrivit klart det här inlägget.

Hälsoläget:
Att förlägga lättare ’fysiska aktiviteter’ till kvällen och strax innan sängåendet verkar fungera bra för den här kroppen, just nu…

2 svar på ”Mer innedag

 1. Vad skoj det är att kunna följa sin familj så där… 🙂
  Lite orättvist att bli kallad ’oäkting’ trots att Carl Fredrik säkert tog på sig faderskapet…

  Mina barns faster har gjort en sån släktforskning på barnens farfar…de kom ända ner till 20:e generationen…Fale Hin i Burestad, Selånger, Medelpad. Levde år 1342!
  Tycker det var ett fantastiskt jobb 😀

  Önskar att man själv kunde släktforska, men tyvärr så bombades det ju så mycket under både 1:a och 2:a världskriget så de flesta dokumenten blev förstörda.
  (båda mina föräldrar härstammar från Wien, min mormor var i koncentrationsläger, så hennes släkt är säkerligen helt borta)

  Kram kram!

  • Jag är mer intresserad av att leta upp levande släktingar som jag inte känt till.
   Har ju t.ex. hittat en Nordlundh i Stockholm, en kusin till pappa.
   Och en brylling till far i Sjöbo. Har pratat med dem bägge via telefon.
   En hel del levande släkt finns också bland Svanström. Vilka jag inte har undersökt klart.

   Just nu håller jag på och ’jagar’ en länspoliskonstapel som föddes i Herrestad, flyttade till Uddevalla. Där träffade han kärleken. Hon var i från Herrestad hon med. De tog sig an ett fosterbarn som senare adopterades och 1905 flyttade de till Naverstad och där försöker jag nu hitta dem.

   Det kan ju ha blivit fler barn…

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *