Holkdag

sömn; ok

Låg och funderade, nu på morgonen. För förtsa gången på länge tänkte jag på att skita i att gå upp och brottas med kroppens olika hyss. Det kändes faktiskt riktigt bra att ligga där, just då. Nu kom jag upp, i alla fall…

Naturbesök
Ger mig ut lite tidigare idag. De ormar som jag tidigare sett, vid deras vinterplatser, har nu börjat flytta på sig. Snokhonorna söker sig till sin favoritplats och lägger sig, i princip, och väntar på att hannarna ska komma. På väg till den platsen har de troligtvis passat på att ömsa skinn.

En snokhona kan vara omgiven (omslingrad) av mängder med hannar. Den störste, starkaste, uthålligaste, blir den som får ’komma till’.

I huggormarnas värld är det också så att de troligtvis ömsar skinn på väg till parningsplatserna. Honorna kommer först sedan hannarna. Men huggormshonan accepterar bara en uppvaktande hanne (åt gången). Kommer det en eller fler så flyr i första hand den mindre. Är de likstora kan de börja ’brottas’ (ormdans). Vinnaren får honans gunst, kanske.

Efter eventuell parning söker sig honorna till sitt revir, matrevir. Ofta sammanfaller perningsplats och matrevir. Men givetvis händer det att flera ormar blir parade på väg till sitt revir.

Nu på våren rör sig alltså ormarna väldigt mycket. Honor som söker sig till sina platser. Hannar som verkligen far både hit och dit i jakten på att få para sig och så de ormar som söker nytt revir.

I stort sett sker det nästan lika mycket ormrörelser under resterande året det är bara det att då ser vi dem oftast inte. Förflyttningarna sker under sen kväll eller tidig morgon och under dagen är ormen skyddad av en rik vegetation.

Ingen orm idag.

Däremot hittade jag en Skogsödla (Zootoca vivipara) som låg och solade sig:
[Bild: Skogsödla (Zootoca vivipara)]

Och en Sävsparv (Emberiza schoeniclus) som antagligen letade bomateriel:
[Bild: Sävsparv (Emberiza schoeniclus)]

Köpcentrum
Torp väster om Uddevalla
Inga problem med att lämna tillbaka det jag köpte där i går.

Överby mellan Trollhättan & Vänersborg
På teknikmagasinet körde det ihop sig lite. Jag hade fel kvitto med mig. Men tack vare en snäll butikspersonal och att jag köpt en s.k. EasyCap och det säljs inte så många av dem så hunde kvittonumret hittas och jag kunde lämna tillbaka den trådlösa utekamera som jag köpte den 10 apr.

Gick sedan till Harald Nyborg och köpte en fågelholk med kamera.

Fågelholkskamera
Väl hemma satte jag igång med att montera in kameran i den befintliga holken den västra balkongen:
[Bild: NWHolkkamera]

Och så här ser det ut i den holken nu (21:10):
[Bild: NW Holken]

Jag har nu då två fågelholkar med var sin kamera, bägge trådbundna. I mitt rum har jag en Audio/Video Selector (switch) via vilken jag kan växla mellan kamerorna. AV Selectorn är sedan kopplad via USB till en EasyCap (videofångare).

Via detta ’gränssnittt’ hoppas jag givetvis ’fånga’ massa spännande fågelhäckningar. Ja, hoppas kan man ju. Placeringen av holkarna är ju inte direkt imponerande…

Farsan
Hustrun och jag var dit och hälsade på. Lämnade lite typiska vårblommor.

Bastu
Det var väldigt gott att få ta en sväng till bastun och dessutom i sällskap. Trevliga ’gubbar’.

Ringde ’A’ och ventilerade en del funderingar. Vi bestämde att träffas i veckan som kommer.

Hälsoläget:
Tja; Naturrrunda, , Cykeltur, Promenad, Köpcentrum, Bastu, Öl.  Slutresultat: Inget vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *