Nyuppgraderad

sömn; ok.

Promenad
Hustrun trodde att det var hon som fick med mig ut på promenad. Jag sa inget men jag hade gått likväl…

Data
Nu har jag du uppgraderat linux ubuntu och det valde jag att göra i flera steg.
8.04 -> 8.10 -> 9.04 -> 9.10

Det har krånglat en hel del. Värst var 8.10 och nätverksanslutningarna.

Annars har det rullat på. Håller f.n. på att kontrollera vad som fungerar och inte. Kan meddela att skanningen nu fungerar som en oljad blixt (lite överdrivet, men ändå…).

Så, alltså, nu har jag operativsystemet Linux ubuntu 9.10 Karmic Koala.

Paket
Fick meddelande om att jag har paket att hämta ut, i Onsjökiosken. Det är nog den där långkudden. En sådan som Kristina B skaffat.

Uppladdningsbara knappcellsbatterier
Noterar besviket att numer ’kräver’ batterierna att bli uppladdade nästan tre ggr per dag. Det betyder att det kommer att ta styggt på de utlovad 1000-uppladdningarna. Jag var ju så naiv så jag trodde att det innebar att varje laddning skulle vara ca 10 timmar.

Nu är det nere på ca 5 timmar. Var går min gräns för hur mycket jag är beredd att betala för att vara miljövänlig – och hur miljövänligt är det egentligen? Det går ju åt energi till att ladda upp batterierna.

Köksluckor m.m.
De hade en liten utställning. Väldigt liten. Det var en försäljare som visade upp ca ett 10-tal luckor och så skulle man boka sig för kundbesök och kostnadsförslag – vi får fundera på det här. Vårt kök behöver en uppfräschning.

Hälsoläget:
Väser lite mer än nödvändigt i huvudet, tycker jag och så värker det i händerna.

4 svar på ”Nyuppgraderad

 1. Är det så mycket bättre med Linux? alla mina söner använder det nu, jag är lite rädd för alla förändringar. Klarar jag av att lära mig det, tror du?

  Min tinnitus är också jobbig nu, det kommer i perioder. Det finns ju alltid, men med olika styrka. Just nu är det ”någon” som spolar vatten med högt tryck i vänster öra. I höger öra har jag ljudet som fanns förr när TVprogrammen var slut och testbilden kom. Kommer du ihåg det? Nu för tiden tar det ju aldrig slut…..

  kram på dig från Lena

  • Egentligen kan jag inte säga att Linux är bättre. Linux är bättre än Windows på en hel del och sedan är det vice versa.

   Skillnaden är ju att Windows kostar en massa pengar och numer verkar de strama upp det så att det måste vara speciella s.k. versioner av program som ska installeras för att fungera s.k. optimalt – och det kostar pengar.

   Men, betalar du och lyder direktiven så får du – vad jag förstått – ett datasystem som fungerar. Krånglar det så blir det dock mycket krångligt och lösningen kostar sannolikt pengar – och nerver. Bra support kan du ju givetvis också köpa. Har man pengar så…

   Linux är ju gratis och är man lite om sig och kring sig så blir alla program som man kan tänka sig behöva också gratis . Via s.k. open source (fri källkod (gratisprogram)).

   Krånglar det så kostar lösningarna i regel inget, ja inte pengar i vart fall. Däremot bör man ha tid, tålamod och någon som kan hjälpa till när ens eget förstånd tar slut.

   Den version av Linux som lämpar sig bäst för en ’vanlig’ användare har jag förstått är Fedora.

   Fedora på Svenska WikiPedia.

   Jag kan rekommendera boken: Linux för vanliga människor – en praktisk, stegvis guide till Linux, Rickford Grant, ISBN: 978-91-972705-5-7.
   Det följer med en CD, med Linux Fedora. Det mesta i boken handlar om just Fedora.

   Är man osäker så kan man med Linux, först testa, genom att sätta CD’n i CD/DVD-läsaren och starta datorn (oftast är datorer inställda på att kolla om det sitter en s.k. bootbar CD (start-CD med automatstart – om inte – hör av dig!) i CD/DVD-enheten. Linux Fedora startar då upp och man kan testa lite hur man vill utan att det påverkar det man har på datorn.

   En relativ nyhet är att man kan installera Linux som ett ’program’ i Windows och testa det på så vis.

   Nästa försiktiga steg är att låta Linux installeras som ett ’andra’ s.k. operativsystem. Det installeras då en slags startmeny som visas strax efter att man startat datorn och där kan man då välja om man vill starta Linux eller Windows (så hade jag det i ca 3 år).

   Vill du ha vägledning med det så är det bara att höra av sig.

   Tinnitus:
   Den där ’tut’-signalen kommer bara mycket tillfälligt för mig. Jag har min gasläcka som i värsta fall låter som ett sågverk. Just nu ’pyser’ gasläckan bara lite. Mina hörapparater har haft en klart positiv påverkan på min vardagstinnitus.

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

 2. Nisse!
  Hoppas du blir nöjd med kudden! Jag använder bara den nu och den täcker mina behov. Fick också paket häromdagen med två extra överdrag som är lätta att tvätta.

  Det går säkert att sy billigare än 195 kr men eftersom jag inte kan sy utan i det fallet har tummen vid armbågen, så är detta en utmärkt lösning.

  Ser fram emot att höra vad du tycker!

  Kram!

  • Har sovit med den en natt nu så det är kanske lite tidigt att uttala sig men det kändes bra.

   Överdrag borde gå att fixa till av bättre beg. påslakan. Har inte kollat det och så är det ju som du skriver. Det ska ju sys i så fall.

   Kramar! [Bild: Hjärtliga Hälsningar!]
   [Bild: Sveriges Flagga]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *