Medvetet krångel

sömn; ok.

Promenad
Blev en promenad direkt på morgonen idag också. Härligt!
Men ryggen är väldigt seg.

Ubuntu 8.04 LTS Hardy Heron
Klart irriterande med att ’en del’ funktioner konsekvent lägger av, efter varje uppdatering.
Utöver detta med att skanningen krånglar så upptäckte jag nu att tangentbordet ställer in sig till ’amerikanskt’ efter varje omstart. Efter senaste språkstödsuppdateringen.

Och jag ’måste’ därför skapa ett nytt ’svenskt’ tangentbord (i tangentbordslayoter) och sedan ta bort det igen… – då har jag mitt svenska tangentbord igen.

Jag har den permanenta lösningen i bakhuvudet men den vill inte komma fram och jag kan inte se att jag skrivit ned det heller.

Testade att söka på ”tangentbord” i min egen blogg och se! I inlägg: InneSöndag från den 16 augusti 2009 fann jag lösningen under rubriken: ”Data – Ubuntu 8.04 LTS Hardy Heron”.

Så nu har jag rättat till det efter de instruktionerna.

Och därmed får jag rätta mig själv lite. Felet med tangentbordet berodde inte på uppdateringen av språkfilerna utan på strulet med grafiken som jag skapade nästan medvetet, häromdagen, då jag försökte hitta en lösning på skannerproblemet.

Hitintills har jag i vart fall kommit fram till att skannerproblemet ligger i rutiner som sköts av ’libsane’, en applikation som ansvarar för den grundläggande s.k. maskinnära funktionaliteten när det gäller skanners och andra enheter som kan hanteras av programmet xsane samt en hantering av hårdvaran som linuxprogrammerarna kallar HAL (Hardvare Access Layer)

Att försöka hitta var dessa ’fel’ ligger begränsas av min kunskap. Där ligger jag helt i händerna på programmerarna. Däremot skulle jag eventuell kunna komma på en ’permanent’ s.k. work around.

Ett annat sätt att se det på vore att se om det finns andra program än xsane.

Efterlevandebestyr
Var till brodern och diskuterade gravvård och hur vi ska gå vidare med försäljningen av bostadsrätten. Är det lågsäsong för bostadsrätter nu, eller?

Mera data
Testar med en nyare version av ubuntu: 9.10 Karmic Koala.

Håller på med att ladda ned en s.k. iso-fil. Det är en s.k. image (avbild). En kopia av en CD eller DVD-skiva.

Den ska sedan brännas till en CD.

Nästa steg är att starta från CD:n och testa versionen och det jag är mest ute efter är ju hur den fungerar med USB-skannern.

Kollar det…
…, givetvis fungerade det som en raket.

Genom att installera ’cheese’ kunde jag också använda USB-mikroskopet.

Eftersom en uppgradering innebär en massa jobb, med vad som ska säkerhetskopieras, avinstalleras och installeras så avvaktar jag tills jag är färdig med att ha en fungerande export från F-spot samt en lika fungerande import.

Dessutom kan det ju hända att jag får någon respons på mina forumfrågor och bug-rapporter.

Installerade ’cheese’ (i ubuntu 8.04 hardy heron LTS) och se, det fungerar ju utmärkt!

’Bara’ snabbuppstart av skannern kvar nu då…

Försökte ’byta’ version på libsane från: 1.0.19-1ubuntu3 till 1.0.19-23ubuntu7. Ingen effekt. Systemet meddelar dessutom att de är samma version.

Jag moppsar upp mig och uppgraderar Linux ubuntu 8.04 Hardy Heron LTS till Linux ubuntu 9.10 Karmic Koala. Via s.k. nätverksuppdatering. Men det ska tydligen ske stegvis:
1. 8.04 LTS -> 8.10 [x]
2. 8.10 -> 9.04 []
3. 9.04 -> 9.10 []

Därefter följer antagligen en massa jox…
… Så sant. Att grafiken skulle krångla det var jag beredd på men att nätverket ger sken av att inte fungera, när det gör det?

Fortsätter i morgon

Hälsoläget:
Måste komma i säng!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *