Turkiet – Alanya – Dag 9 av 62

Planering:
Utforska Alanya

Hoppas hitta reptiler och andra djur att fotografera.

Till internetcaféet
– Uppdatera bloggen
– förhoppningsvis kunna publicera någon bild

Så här blev det:
Har redigerat: Turkiet – Alanya – Dag 8 av 62.
Och publicerat bilder för:
fredag 9 oktober 2009. [091010, idag]
torsdag 8 oktober 2009. [091009]
onsdag 7 oktober 2009. [091008]

Renlighet
Nu är det inte några större renlighetsproblem här i Alanya. Tänker man som hemma så klarar man sig. Skölj det som ska sköljas. Koka det som ska kokas och stek det som ska stekas. Stek väl.

Jag skalar t.ex. gurkan (i alla fall en variant av gurka) och det beror mest på att jag sett invånare gå omkring med en blåtdunk på ryggen och sprutat ’något’ på växtligheten. Jag tror inte att det är något snällt medel de sprutar.

Det är bra kvalitet på driksvattnet. Det innehåller dock mycket kalk. Huruvida det är ohälsosamt eller inte har jag inte en susning om.

På ett forum läste jag att man ska se till att restaurangen sköljer t.ex. grönsaker i flaskvatten (för att kranvattnet skulle vara otjänligt*). Om ni nu är noga så tro inte att det därför måste vara flaskvatten. Jag har sett restaurangfolk bära stora vattenflaskor och fylla dem ur kranar som finns lite här och var på gatorna. Sedan bär de in flaskorna till köket. Vatten i en fin 5 liters köpevattenflaska…

*Dricksvattnet kan passera äldre ledningarna och därför kan vattnet innehålla varierande mängder tungmetaller. Det är väl det man i så fall ska klura på.

Jag dricker flaskvatten men sköljer tandborste och munnen med kranvatten.

Husskak
Just nu 15:10 (GMT+2) liksom skakade eller gungade huset till. En liten jordbävning? Ett förskalv?

Det var bara ett lite skalv :me:

Turistinformationen
När jag hämtade cykeln, bakom huset, hittade jag den här på husväggen:
[Bild: Spindel i Turkiet]
Det är tydligen ett populärt ställe.

Medan jag satt och väntade på att personalen skulle komma tillbaka från rast så kom det en halvstor Turkisk Landsköldpadda kravlandes, på trottoaren. Nån turist ’sparkar’ till den och frågar om det är min (varför sparkade han i så fall på den?). ”No, no” säger jag och ruskar på huvudet och går fram och tar upp den och pekar på en liten parkbit och lägger sköldpaddan där.

Sätter mig sedan och tittar på den lille när den försöker gräva med sig in under en buske.

Vid busken bredvid håller en honkatt på att göra sina behov.

Tänk vad mycket det händer…

Turistinformationspersonalen kom. Jag ville ha en lite mer detaljerad karta över Alanyas omgivingar. Möts av det numer, för mig, kända frågeteckenutseendet. Efter mycket förklarande så pekar han ut en bokhandel åt mig, ligger bredvid posten (ptt).

Jag cyklar dit. Jag fick leta en bra stund innan jag hittar vad han tydligen kallade bokhandlare, i en källare Där var 80% skolböcker och 19% datalitteratur 1 procent begagnade turkiska böcker. Inga kartor. Ja, ja…

Cyklar och handlar. I två affärer för i den ena (BIM) saknar de de ägg jag vill ha och dessutom har de ett flaskvatten med tveksam kvalitet, Efter att ha lämnat av första leveransen cyklade jag bort till MIGROS bara för att det var skönt att cykla.

Bad
Har blivit en daglig rutin. Kom i lite sent idag. Pratade länge med hustrun via Skype

Farsan
Hann väl knappt torka efter badet så ringe far, via Skype. Och vi höll på i över tre kvart.

Städning
Jag städar lite varje dag. Här är liksom grundsketet. Ett ingrott lager i hela lägenheten. Här och var är det klibbigt…
Jag tar en liten bit i taget. Här kommer definitivt att vara renare än när jag kom.

Hälsoläget:
Magen: Oförändrat
Tinnitus: Oförändrat
Hudexem: Borta
Andra märkliga hudåkommor: Borta
Ryggvärk: Märker det knappast… :me: Har börjat ’missa’ att ta en del mediciner.
BLTR: Inte en susning
Puls: Inte en susning
Prostatabesvär: Inte en susning. Jag det har i vart fall inte blivit värre. Jag är ju liksom inte snabbkissad.
Psykiskt: Svårdefinierat. Hemlängtan och så detta med Turkisk dubbelmoral och hur de hanterar djur…

6 svar på ”Turkiet – Alanya – Dag 9 av 62

 1. Hej!
  Sitter och varvar ner efter litet kalas. Firat BGs födelsedag. Otrevligt med jordskalv! Det blir väl en kulturchock att komma till Turkiet och deras syn på saker och ting. Vad skönt att du verkar må bättre iallafall kroppsligt! Har du prövat Hamam eller vad det heter, turkiskt bad med tvagning? Ha en fortsatt behaglig vistelse!
  Kram Annelie

  • Hejsan!

   Gratta å krama BG från mig!

   Det där med jordskalv var jag ju förberedd på, att det är ganska vanligt. Men det skakar ju till hemmavid emellanåt också.

   Jag tycker inte om kulturchocker. Jag tycker hela världen ska ha samma syn som jag. Humanistiskt och fint.

   Jag avvaktar hamam tills hustrun kommer ned. Å andra sidan känns det som om en ordentlig tvagning skulle behövas. Det är något här nere som ’kletar’ sig fast på kroppen.

   En har (får) det inte bättre än vad en gör det till. Jag försöker göra det bästa av det.

   Och ett jättestort plus är ju att kroppen verkar må mycket bättre, det var ju en förhoppning. :me:

   Kramar!

 2. Ja du Nisse, det här med att resa gör ju att vi ser hur långt vi kommit här hemma. Miljömässigt, socialt i tänket om våra djur och gamla och medmänniskor över huvud taget. Tycker du är tuff som gör det här ensam – man hinner tänka många tankar i sin ensamhet. Visst känner jag också att jag mår mycket bättre i varmare klimat det känns särskilt då man reser vintertid.
  Kroppen blir chockad av att komma tillbaka till kylan. Vi har haft en fin vecka på Mallorca och jag gillar Spanien – bättre än Grekland o Turkiet – både med maten och miljön.
  Hoppas du får ha det varmt och skönt länge än, slipper regn och jordskalv, det är ju så att det kan kännas där ibland. Då vi var på Kos hade vi ett ordentligt skalv en del föll ur sängen..men det var snabbt övergående och orsakade inte nån skada.
  Följer med spänning dina förehavande och hoppas att jag själv får chansen nån gång i framtiden att vara längre tid i värmen. Längsta resan är tre veckor och det var till Alanya 1991.
  Sköt om dig och kom ihåg att folk är som de är – inte som vi vill att de ska vara!
  Kram Nonna

  • Egentligen tror jag att de (invånarna här) skulle kunna ’komma mycket längre’ om de ville. Men jag är inne på att de helt enkelt inte vill. De tycker ju vi är tokiga.

   Jag kommer troligtvis att ’härda ut’ då jag vill ha ’bevis’ för att det är klimatet som gör mig sämre.

   Vad det sedan kommer att landa i, ja det vet jag inte. Men jag är hyfsat säker på att det blir inte någon ytterligare längre vistelse i Turkiet.

   Mallorca – Spanien och miljö, hur tänker du då?

   Kramar!

 3. Så här tänkte jag med miljön…
  Nu har vi ju visserligen vistats på turistorter, men man har verkligen ”skärpt upp sig” i Spanien, det är renare och snyggare både ute och inne. Vi har varit på ställen i både Turkiet och Grekland tom på Cypern där det alldeles i närheten av hotellet såg ut som en soptipp. Jag betalar inte dyra pengar för att behöva se gamla trasiga solstolar, förra årets nerkapade palmblad och en massa annat bråte liggande efter den promenadväg man ska gå varje dag för att komma ner till en badstrand. Bristande städning, kackerlackor och mögellukt.
  Visst finns det massor mer att önska, tex att de fattade att man inte ska stå med motorer på i tid och otid, kasta skräp omkring sig utan nån insikt om sopberget och sorteringen, röka o bolma överallt utan hänsyn tom i affärernas kassor…men det har blivit bättre! De som är värst är en del turister som inte tar hänsyn till nån – gapar o skriker morron middag kväll o natt – de verkar tro att alla älskar att höra just DERAS röst! Gud om en del såg sig själva på den där stora TVskärmen där man glor på fotboll alla dygnets timmar! DET är dock inte de inhemska utan andra turister – mest från ett visst land!
  Som du säger, de skulle kunna göra så mycket mer själva – de skulle kunna få så mycket renare och snyggare om de bara brydde sig lite! Vad ägnar dom då tiden åt istället kan man ju undra? Sitta i gatuhörnen och bolma mörka cigariller och spela kort och dricka kaffe som man måste ha ”plåtmage” för att överleva?
  Nej jag vet inte, man ser ju bara det man ser och hela bilden har man inte! Vad jag inte tycker om är att dom ibland ”ser ner” på oss som verkligen försöker hålla snyggt och tänka till, trots allt finns det massor av infektioner och farsoter som kommer av dålig hygien än idag. I vårat land får vi också slita ihop våra pengar och då man reser ut så vill man gärna få valuta för dem – de som lever på turismen ska visa oss respekt och vara vänliga för utan oss stod de sig ganska slätt.
  Både med maten, städning av närmiljön och bemötandet av en som turist, har jag bättre erfarenheter av spanska orter än av övriga. Kanske har vi haft tur/otur inte vet jag men så känns det.
  Hoppas att du får må bättre, det tar ju tid innan kroppen ställer om sig och som du vet så påverkar ju så mycket oss, att längta efter frun, att känna maktlöshet då man ser djur fara illa, att man ska försöka prestera nåt bra kroppsligt för att det inte ska visa sig bortkastat med vistelsen – ja en massa saker som det tar tid att komma till rätta med. Ta nu dagen som den kommer och gör dina utflykter, har du sett borgen förresten? Få inte för dig att gå hela vägen upp bara, vi åkte buss, ja gå inte ner heller det är ännu jobbigare..bada o sola är inte helt fel, träna avslappning med att flyta, simning är inget för våra nackar och hittar du nån att spela beachball (ping-pong med flytboll) med i vattnet är det bra och snäll motion.
  Yoga, mindfulness och andra träningsformer är bra då man är ensam..
  Sköt om dig! Här är -4 och jag ska gå den dagliga promenaden i 30 minuter och försöka hitta ett träningsprogram för folk med begynnande höftartros!
  Kram Nonna

  • Åh, det var ’den’ miljön… :me:

   Turkarna verkar ha övergett sitt kaffe, nu är det te med halva koppen socker.

   Jag märker också av det där ’se ner på’-bemötandet. Jag är övertygad om att det beror på att ’vi’ är korsbärande grisätare och därmed skall, enligt deras tro, betraktas som mycket lågt stående varelser.

   Men, så länge vi har pengar att spendera och det trots allt är en turistort där det levs på turismen så…

   Spanjorerna är ju ’korsbärande grisätare’ de med. Om det nu ska generaliseras.

   Jag tänkte jogga upp till borgen och springa ned :me:

   Det där med höften vill jag minnas att du nämnt tidigare. Ja av vilken anledning ska ’bara’ ryggen drabbas?

   Önskar dig verkligen allt gott och tack för alla snälla tankar du får ett gäng tillbaka med lite förstärkning.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *