Lite varierande Fredag

Sömn u.a.

Djur & Natur
Idag var vädrets makter med mig. En lagom portion sol och lagom vindar.

Jag, kamera och cykel förflyttades till Onsjökärret.

Första prioritet är ju att kontrollera hur det är med ormbeståndet. Det verkade helt klart bekymmersamt. Inte en orm. Jag kom väl ut ca 09:15.

Det visade sig att ormarna blir mer och mer morgontrötta. ca 10:25 kom det en. En Snok. Troligtvis en hona med ägg eller möjligtvis en med mat i magen som behövde matsmältningshjälp.

Så här års är det i princip bara ormar med mat eller ägg i magen som man ser.

De andra behöver inte värma upp sig i solen eftersom genomsnittstemperaturen och då främst markens yttemperatur (ned till ca 10-15cm) är alldeles lagom för de flesta kräldjuren.

Skogsödlorna däremot verkar svärma vi den här årstiden jag såg massor. Fick väl bra bilder på ca 5 olika individer.

Det blev en del Trollsländor också.

Det flyger ju omkring en hel del rätt så stora Trollsländor så här års upp emot ca 10cm i kroppslängd och ca 15cm i vingspann.

En sådan, inte riktigt så stor, flög omkring mig när jag var på hemväg. Jag stod där med kameran i färdigställning. Då sätter den sig på min högra axel! Det objektiv jag hade på kameran har en närgräns om 1,5 meter så den var ju ingen ide.

Försiktigt tar jag då fram min digitala kompaktkamera som jag alltid har med mig, ur vänster byxficka. Sätter på den och kollar att alla inställningar ser rätt ut.

Då flyger givetvis Trollsländan iväg…

Snälla, tänker jag då, kom en gång till. Och det gör den? Fast nu sätter den sig på mitt högra ben. Jag fick två bilder på den med den lilla kameran. Bägge suddiga, attans! Men den ena kommer jag ändå att göra i ordning och publicera. Bara för att det var så häftigt.

Se bilderna: [Visa mer…]

Snabb leverans
I går, Torsdag 16:20, beställer jag s.k. närbildlinser (förstoringsglas till objektiv) av företaget Cyberphoto. 16:22 kommer bekräftelsen och idag hade jag linserna i brevlådan! Från Umeå. Får säga att sådant imponerar på mig.

Närbildlinser
Kan vara ett billigare alternativ än att köpa ett specialiserat makroobjektiv. Ett objektiv gjort för närbildstagning.

Jag ville ha en närbildslins till mitt 75-300 zoom objektiv. Det har ju en närgräns på 1,5 meter. Det skulle passa mig bra om jag via en lins kunde komma in till i alla fall 75 cm.

Jag har ett makroobjektiv 105mm, närgränsen är ca 35-50 cm (räknat från CCD’s placering). Men givetvis går det att ta bilder från 50cm till s.k. oändlighet (?)

En närbildslins med en gånger förstoring (x1) gjorde att jag kan ta bilder inom avsåndet; ca 75-140cm, räknat från CCD’s placering vid brännvidden 75. Och det var ju precis det jag ville ha.

Vid brännvidden 300 blir det snävare, då hamnar närbildsområdet inom 80-100cm.

Det kassa är att det inte går att ta några bilder där motivet befinner sig längre bort än 140cm vid brännvidd 75 och 100cm vid brännvidden 300. Illa fånigt.

Frimärken
Ska bara meddela att bl.a. seriefiguren Hälge kommer på frimärke. Det sker vid utgivningen den 25 september.

Och sen…?
Om jag är rätt informerad så vankas det pizza och öl.

Hälsoläget
Har problem med orken. Efter Naturrundan så var det sängen som gällde. Värken ökar sakta i armar, bröstrygg och ländrygg samt delvis i benen.

Nästan så jag önskar att det ’smäller’ till och blir lite mer ordentligt dåligt. Att sakta, sakta bli sämre tär på en. I alla fall på mig.

Och, givetvis, önskar jag inte att jag ska bli sämre. Jag vill vara frisk, kunna arbeta, göra det jag vill.

Trodde ländryggen skulle lägga av helt efter att ha varit och handlat. Ändå är jag gôrförsiktig och använder en lätt variant av varuvagn. Handlar i flera tygkassar. Lyfter inte mycket på en gång. Flyttar över det jag handlat från varuvagnen till bilen, påse för påse (med maxvikt 2-3kg).

Sedan lastar jag påse för påse från bilen till en shoppingväska på hjul (dra-maten).

Och sedan hem. Lyfter bara lite åt gången. Men det är tydligen på gränsen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *