Packande Måndag

Sjukförsäkringen
I dagens lokalblaska (ttela), 080804 sid 28-29, var en artikel med rubriken: ”20 000 kan vara utan sjukförsäkring redan 2010”. Artikeln i sin helhet: [Visa mer…]

Det som är mest anmärkningsvärt i ovanstående artikel är att antingen artikelförfattaren eller de som har uttalat sig inte har klart för sig vad sjukersättning och förtidspension är för något.
Enligt artikelförfattaren uttalar Brasch:”Orsaken till de nya siffrorna är enligt Brasch att färre än väntat beräknas få sjukersättning, alltså det som tidigare hette förtidspension. En uttalad målsättning från regeringen.”

Innan sjukersättningen kallades ersättningen för sjukpension.
Och mig veterligen är det ingen större ide att de som nu har sjukpenning överförs eller ansöker om sjukersättning eftersom ersättningen sjukersättning kommer att försvinna, under 2010, den också.

Och jag har inte hört någon andas om att de som idag har Sjukersättning tills vidare eller Tidsbegränsad Sjukersättning, per automatik kommer att överföras till Förtidspension.

Och, enligt artikelförfattaren ska Husmark Pehrsson ha uttalat följande: ”Några är så pass sjuka att de inte kan jobba och de ska ha sjukersättning.

Jag vet ju nu inte vem det är som är yr i mössan, men sjukersättning kommer inte att finnas kvar som ett alternativ. Däremot möjligtvis Förtidspension.

Anta att en person idag blir så sjuk så den inte kan jobba. Den kan då ha sjukpenning respektive Förlängd sjukpenning i maximalt 360+550 dagar.
Under en övergångsperiod kan dessa personer ansöka om och få Tidsbegränsad sjukersättning eller Sjukersättning tills vidare. Men bara i maximalt 360+550 dagar.

Sedan är det slut. Senast under 2012 ska begreppet sjukersättning inte finnas kvar.

För de som redan har Tidsbegränsad sjukersättning är det knepigt, som för mig. Min nuvarande Tidsbegränsade sjukersättningsperiod tar slut i september. Eftersom jag efter den 1 juli 2008 hade Tidsbegränsad sjukersättning kan jag inte söka det på nytt.
Jag har bara alternativet Förlängd Tidsbegränsad Sjukersättning om maximalt 18 månader och där längsta beviljade perioden är 12 månader, sedan måste du söka på nytt, för de resterande 6 månaderna.
Efter det är det slut. Alternativet Sjukersättning finns då inte. Så för mig tar det också slut under 2010, även om jag har sjukersättning.

I artikeln blandas äpplen och päron hej vilt. Det är den här okunskapen som gör mig orolig. Den vittnar om att beslutsfattare inte har en susning om vad de fattar beslut om.

Skickade följande mejl till Försäkringskassan och Attesterat till Magdalena Brasch.
[Visa mer…]

Och så skickade jag följande mejl till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson(m). ePost via registrator:
[Visa mer…]

Ska bli intressant att se om jag får några klarlägganden.

Mera semester
Nu ska jag packa (efter att ha vilat lite). Vi åker till ett Vandrarhem i Helsingborg och sedan till ett annat vandrarhem i Landskrona. Därefter blir det en vecka i en hyrd stuga vid Skrea Strand vid Falkenberg.

Lite spännande är det ju med tanke på väderutsikterna…

Hälsoläget
Känner mig fortfarande trött och mör i kroppen. Ländryggen krånglar mer än vanligt. Och så väser/susar det mer än vanligt i huvudet.

4 svar på ”Packande Måndag

 1. Nisse!
  Det ska bli mycket intressant att höra om du får några svar och klarlägganden. Detta är ju en cirkus utan dess like!
  Undrar hur många människor som kommer att drabbas?

  Inte nog med att dom är sjuka, dom ska verkligen slås ut ordentligt, utan annan utväg än att gå till socialen. Tala om utanförskap!

  Klart detta skapar oro. Arbete är välfärd! Javisst, när man kan så… jag har arbetat i vården i 25 år och är sjuksköterska. Räknas inte det? Räknas inte det som sjuka har bidragit med antingen det är lite eller mycket?

  Är jag nu en simulant som vill smita från mitt samhällsansvar och ”bli försörjd”, av andras pengar, trots att jag har stora svårigheter att röra mig och ständiga smärtor?

  Du och jag och hur många fler är vi inte som av olika anledningar är sjuka och helt enkelt inte kan arbeta? Är vi utan värde i sammhällets ögon?

  Jag vägrar! Jag vägrar att överhuvudtaget befatta mig med en så vidrig människosyn! Nu kryper jag snart upp på barrikaderna och skriker!

  Förlåt att jag hetsar upp mig! Men jag blir så förb… Jag vill göra något radikalt! Det går inte bara att vara tyst.
  Jag tycker du är tuff och modig som tar strid och ifrågasätter!!

  Önskar er i en riktigt skön och alliansavkopplande semester!

  Massa kramar!

  • Så är det…
   …semester är mycket en flykt från en skrämmande verklighet.

   Jag förstår mig inte på dessa alliansmänniskor. Fler och fler säger nu: ”Men, det var ju inte detta vi menade?” Men vad f-n var det de menade då? Är de inte läskunniga?

   Detta bevisar bara vad mer tokigheter de här politikerna är kompetenta till att hitta på – vi har bara sett början, tyvärr…

   Men jag ger mig inte. Kan min lilla röst höras så ska den göras det också.

   Någon gång måste de väl lyssna och fatta och förstå. För det är precis så som du skriver. De allra flesta av de som idag är långtidssjukskrivna är personer som jobbat och kämpat.

   Många är det som har sina jobb att tacka för en för tidig ofrivillig sjuktid.

   Många är vi som har jobbat nära och mer än 30 år.

   Så, vad f-n håller de på med knäppgökarna i politikerkorridorerna. Denna vår största skyddade verkstad.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *