Relativt OK Torsdag…

Besvärsläget
Besvärande tinnitus, idag? Magen krånglar på. Småvärker lite lagom men hanterbart. Har noterat att cykla och jympa går bra. Gå är värre. Märkte att det är liksom inte är lika naturligt att gå som tidigare. Jag måste hela tiden tänka på hur jag går och var jag sätter fötterna och hur jag har det med kroppshållningen.

Samma är det med andningen. För att hålla värk / smärta borta, när jag går, försöker jag andas bort smärttopparna. Men andningen använder jag också för att sänka ned den i magen mot bäckenet till så att gåendet blir så avslappnat som möjligt.

Microsoft
Idag börjar då jobbet med att förbereda byte av operativsystem, eller installation av ett alternativ. Jag ger upp kampen med MS Win Vista ver 6 Home Premium 32-bit och ämnar gå över till att undersöka möjligheterna för Linux och då främst den s.k. distributionen Ubuntu 7.10 (med familj).

Jag skickade följande meddelande till Microsoft Sverige:
Vill tala om att jag nu ger upp. MS Win Vista ver 6 Home Premium 32-bit var dödsstöten.

Jag har upplevt och arbetat mig igenom (som It-tekniker bl.a.) samtliga era operativsystem (jag är 55 år och numer sjukpensionär).

Under denna tid har jag aldrig varit med om att det krånglat så till den grad som Vista gör. Givetvis inte med s.k. certifierade produkter, utan jag avser de mer kundvänliga, invanda applikationer jag som kund vant mig vid.

Och supporten – ett skämt. Ni hänvisar till forum. Hade Ni varit Open Source hade jag accepterat detta.

Och som jag då, med OEM-licens, på en Packard Bell maskin. På Packard Bell i Sverige har de Vista på bara en enda maskin och ingen i supporten kan egentligen Vista.

Jag fick lära dem en del…

Så, hej då Microsoft…

(om jag nu då ändå måste kunna och lära mig allt själv)

… hej, Linux Ubuntu, här kommer jag!

[Enda räddningen ur detta är att Ni ger mig en version av XP som klarar Intel Core 2 Quad Q6600 Processor. I stället för min nuvarande Vista.]

Vänligen

PS
Symantec Norton 360 är inte hel oskyldiga heller.
DS

PPS
Detta publiceras också på min blogg: blogg.ngn.nu
DDS

Linux
Och ’pillet’ (alltså jättejobbet) har börjat med att välja vilken version av Linux jag ska välja. Testade en: DebEx-geUbuntu (080121). Den har Skrivbordsmiljön: Gnome och Fönsterhanteringen: Enlightenment. Just Enlightenment gillade jag inte. Jag får mental feber när grejer ’pulserar’ och flyttar på sig utan att jag vill det. Och så är jag mentalt allergisk mot ’3D’ i skrivbordsmiljöer.

Bortsett från det så var den ubuntu-versionen imponerande. Man kopierar, från internet, en s.k. iso-fil. Det är en fil som innehåller an avbild (image) av en hel CD. Man använder sedan ett brännarprogram som kan använda just dessa iso-filer för att skapa CD-skivor med ett önskat innehåll. Jag fick då en CD som man kan s.k. boota (starta direkt från). [Vilket krävde att jag fick ställa om startordningen i datorns BIOS. CD först, sedan HD]

Det innebär att inget installeras. Hela operativsystemet (Linux, med vald distribution) körs från CD’n. På så vis kan man testa vad man gillar. Det finns 1000-tals varianter/distributioner som folk sitter och ’kompilerar’ (allt går att köra tillsammans utan att man behöver installera ’lösa’ delar). Annars används just begreppen ’kompilera’ i samband med programmering och då har du en s.k. källkod som du då kompilerar (packar ihop med hjälp av en kompilator) till en körbar fil (oftast med filslutet exe. Innehåller s.k. binär kod som datorn begriper sig på och gör att det hela går lite fortare).
Och det är väl därför Linux-folket helst vill kalla det för olika distributioner. Problemet är att de slarvar till det och kallar det för ’distar’, ’dist’ och ’disten’.

Det som imponerade mest på mig var att nätverket identifierades klockrent via nätverkskort-router-kabelmodem och ut mot internet samt att skrivaren via s.k. SkrivarServer (i routern) installerades utan allt för stort besvär.
I Vista får jag inte igång det över huvudet taget. Antagligen identifierar Vista min skrivare som en säkerhetsrisk…

Så, nu håller jag på att ’tanka’ ned fyra versioner/distributioner av Linux:
ubuntu med skrivbordsmiljön Gnome
kubuntu med skrivbordsmiljön KDE
xubuntu med skrivbordsmiljön Xfe
och eduBuntu med för mig okänd skrivbordsmiljö och fönsterhanterare.

Givetvis finns det fler ’versioner’/’distributioner’ av Linux. ubuntu-familjen är bara en del.
t.ex: Mandriva, SuSE, Fedora. Får se om jag orkar med att undersöka även dessa. Det går ju åt en del CD-skivor…

4 svar på ”Relativt OK Torsdag…

  1. Hej!

    Länkarna till tidningar mm. Nu skulle jag behöva hjälp med hur man laddar ner filmer från YouTube t ex? Det blir bara en länk hur jag än försöker, jag vill att filmen ska synas på min blogg.

    Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *