Val-Söndag

Besvärsläget
Idag kan jag säga; ”Inget vidare”.
Troligtvis beror det på gårdagens äventyr till IKEA och Coop Forum (Bäckebol). Det där är tuffa saker t.o.m. för en normalfungerande person.

Massmediavinkling
Hustrun kom stormande med orden: ”Det här är något för dig att skriva om.” Hon känner mig… Det var följande artikel: ”Kvinnor görs till offer”, i SvD 17-feb-2008.

Läste igenom den och förstod vad hustrun menade. Det var inte genusvinklingen i sig som upprörde. Den kan i och för sig vara intressant att fundera på. Den och det faktum att massmedia förvränger sanningen och medverkar till att skapa skeva uppfattningar och värderingar om verkligheten.

Massmedia (de som tjänar pengar på sin medialösning, kommers) har ju s.k. rubriksättare. Och deras begåvningsnivå kan ju rätt så ofta ifrågasättas. Ofta verkar de ju inte läskunniga när rubriken som sätts är tvärt emot, det som står i själva artikeln.

Vad händer med våra attityder? Hur påverkar detta människor som anser att massmedia är trovärdiga? Även om du vet om att det du läser, inte är riktigt sant så påverkas du av det, omedvetet.

Har vårt psyke ’fått’ en information tre gånger så uppfattas det som en sanning, av vår kropp. Till det vi läser, kopplas alltid en känsla. Detta är ju sådant reklamfolket jobbar med. För att påverka oss.

Det vet massmedia. Det är därför de medvetet sätter rubriker, på det viset. Rubriksättarna är inte personer med tveksam begåvning. De gör detta för att tjäna pengar. Tro inget annat.

Det här är ju jättesvårt att värja sig emot. Visst, du kan ta på dig de verkligt kritiskt granskande läsglasögonen och du kan aktivt jobba med dina värderingar och vara ifrågasättande. Men du påverkas, i någon riktning, i alla fall, av det du läser, tittar på eller upplever! Det är verkligheten.

Hjärnan kan inte skilja på vad som tillhör verkligheten och inte. Ta drömmar t.ex. Du vet att det var en dröm, först när du vaknar. Även om du vet att du är duktig på t.ex. matte men städigt för höra att du är urusel så kommer du till slut att tro på det. Även om du vet att det är fel.

Läst om dubbla budskap? Här utsätts individen för motstridiga signaler. ”Jag älskar ju dig”, säger föräldern samtidigt som denne nyper barnet på insidan av överarmen.
”Jag är jätteglad!”, kan en person säga men man ser hur hela personen är ledsen.
Vad ska man tro på? Vågar vi fråga? Vad väljer vi, att tro på?

Vi väljer efter hur vi själva mår. Känslorna får styra. Hur duktiga är vi på att kontrollera våra känslor? Någon?

Har Ni fundera på de där knäppa reklaminslagen där det händer totalt knasiga, farliga, uppseendeväckande saker och som tittare fattar man inte vart detta ska leda och på slutet visas en produkt som inte har ett skit med den första delen att göra?
Det där är ju givetvis ett mycket medvetet och sofistikerat sätt att öppna en kanal in till hjärnan. Genom att först skapa en känsloladdning. Och det är lättare att skapa en negativ känsla. Har du väl skapat en känsloladdning så kan du i det sammanhanget ge hjärnan en positiv bild.

Men, frågar du dig säkert då: ”Blir det då inte en negativ s.k. association till den bilden?” Och på det svarar jag: ”Jovisst!”. Men det är busenkelt att sedan komma med en s.k. dementi. Och dessutom görs du ju väldigt medveten om att det är reklam och inget annat. Du tänker säkert (typ): ”Djävla skit! Den produkten tänker då jag inte bry mig om.”. Och i det läget är du redan lurad! Bilden är planterad i ditt minne och den är associerad till en känsla. Du reflekterade.

Visa sedan samma bild men i positiva sammanhang. Vad tror du då kommer att hända med din bild av produkten? Just det, den får positiva associationer. Och eftersom den nu förekommer så många gånger så börjar du, omedvetet, att göra den verklig. Och det som sker i ditt omedvetna är att du nu har ett förhållande till en produkt som fungerar både när det är bra och dåligt. Tänk på den kullerbyttan!

El-val
Idag valde vi att byta EL-leverantör. Vi hade Vattenfall. De betedde sig urknasigt med sina fakturor, totalförvirring. Så vi tecknade avtal med OKQ8. Min kollektiva själ talade till mig att det var fint och bra och dessutom får vi ju poäng. Som kan användas till allt möjligt nyttigt. Återbetalning t.ex. Det är sant. Man kan faktiskt få tillbaka pengar. Återbäring kallas det.

Men OKQ8 strular så förbannat med sin redovisning av vad vi beräknas förbruka och vad vi förbrukade så det är totalt omöjligt att ha koll på vad vi egentligen förbrukar.

Och de vägrar komma med vettiga svar. De skyller hela tiden ifrån sig. Så nu har vi gått tillbaka till Vattenfall. De var billigast, för oss. Och så kommer ju då alla fakturor från samma ställe. Och nog har det kommit någon slags lag på att fakturorna numer ska vara begripliga? Det är Vattenfall som äger, i alla fall våra, EL-ledningar.

Jag har skickat en fråga till Vattenfalls Kundservice. Den handlar om att v i skulle vilja betala för den faktiska EL-kostnaden och inte den beräknade. Vi vill alltså slippa preliminära beräkningar och avräknade kostnader. Eftersom vi har en mätare som kan fjärravläsas så ska ju detta inte vara något problem. Men jag misstänker att den tjänsten är förenad med extra kostnader. Av någon märklig anledning som jag inte förstår. Vi får se om jag blir klokare av Vattenfalls (eventuella) svar.


Andra Bloggar om: , ,


10 svar på ”Val-Söndag

 1. Hej Nisse!

  Tack för att du styckeindelar texten nu mera!Det blev mycket lättare att läsa dina inlägg.Om det är mycket text utan styckeindelning bruka jag tyvärr ge upp direkt för jag orkar inte hålla koncentrationen så länge. Det blir för rörigt i min hjärna…..

  Det där med Vattenfall känner jag igen. Jag har aldrig varit med om att ett företag gjort så många fel. Vi bytte till Skellefteå kraft (vad annars?) förra året efter att ha fått flera felaktiga fakturor. De feldebiterade oss mer än 8000:- genom att skicka en faktura för flera år tillbaka i tiden. De hade inte kollat avläsningarna som Göteborgs energi hade gjort och upptäckte att de tagit för lite betalt.

  Tack och lov finns det regler som säger att elbolag inte får efterdebitera för mer än det sista året. Sedan vi klagat fick vi flera felaktiga fakturor ändå, där man på olika sätt hade räknat fel på förbrukning och försökt ta betalt för det man hade förlorat.

  Deras räkningar var jättesvåra att kolla och därför hade vi inte upptäckt något tidigare.

  Visst är Vattenfall billiga, men till vilket pris? De har kolkraftverk i Tyskland som spyr ut stora mängder koldioxid och bidrar till klimatförändringarna. Det vill i alla fall inte jag bidra till.Det är en stor skam att Sverige har kolkraftverk utomlands!

  Ha det så gott!

  • Attans!
   Nu påminnde du mig om att det där också var en av anledningarna till att vi valde bort Vattenfall, förra gången.

   Jag störde mig mycket på att vi, elkunder, subventionerade investeringar i dessa kolkraftverk.

   Huva! Och vi som tecknat oss för en ettårsperiod?

   Jag får göra som så att jag får skicka envetna e-posmeddelande till dem, regelbundet, och påminna dem om denna idioti.

   Jag kan ju i alla fall inbilla mig att de lyssnar mer på en kund än en som inte är det.

   Varför i helsike avreglerades elen över huvudet taget? Jag kan, som kund, inte hitta några som helst fördelar. Allt har bara blivit mer förvirrat och dyrare samt osäkrare.

   Finns det någon ’räknenisse’ där ute? Som kan räkna fram hur stor den samlade administrativa kostnaden är nu, i alla elbolag, och indexjämföra den med om vi hade haft kvar ett statligt (folkägt) energibolag.

 2. Känner att jag blivit förvirrad (mer än tidigare). Vilken blogg ska du fortsätta med? Jag vill ju inte missa några av dina intelligenta inlägg.

  Kostnaden för avregeringen är nog inte Alliansregeringen så intresserade av. Inte är det för konsumentens bästa marknaden avreglerasi alla fall.

  Pengar som vanligt, och kanske ideologi. Privatpersoner ska tjäna pengar istället för staten. Förstår inte vad det är för fel på att staten tjänar pengar? Det är ju VI som är staten.

  Nu är det Apoteket som står på tur att säljas ut.

  Hälsningar

  • Ja då är du inte ensam. Önskar jag kunde svara något säkert och klokt.

   Jag får först avvakta svar från den tekniska supporten.

   Bloggen ngn.blogga.nu kommer att vara min informationsblogg som man kan kika in på om den här bloggen inte går att komma åt.

   Och förhoppningsvis står där kanske någon information. Det är ju inte alltid jag vet om att denna blogg inte funkar.

   Supporten på de som driftar servrarna är urusla på att informera oss som hyr.

   Så jag börjar lura på om jag inte ska byta till ett säkrare WebHotell. Men, som skrivet, jag avvaktar svar på en del frågor jag ställt till supporten.

   ’Intelligenta inlägg’, jösses! Tackar! Vad glad jag blir när du skriver så.

   Jo, pluringens makt är oomtvistad. Men jag är ju också inne på om det verkligen är så klokt att sälja ut allt till en marknad som bara tänker på pengar?

   Det finns ju andra värden i en välfärdsstat också.

   Och att sälja ut statliga företag som går med vinst? En vinst som är en indirekt extra skatteintäkt, inkomst för staten?

   Men det är väl just därför. Marknadskrafterna vill ju hellre ha den där vinsten. Att det skulle gynna kollektivet, vi, staten, är för dem en hemsk tanke.

   De, marknadskrafterna, ser ju dessutom hela vår offentliga sektor (trygghetssystemen) som en enda stor utgiftspost (tärande sektorn) som snabbt som attan bör privatiseras så att det kan tjänas pengar.

   Har inte de där gubbarna och tanterna tillräckligt med lekutrymme? Hitintills har jag varken sett eller märkt av några förbättringar för konsumenterna (vi) som dessa s.k. avregleringar lett till.

   Varför ska det heta ’avreglering’? Kalla det för kapitalisering i stället. Då blir det mer rätt.

   Och jag kan fortfarande inte se av vilken anledning ett privat monopol skulle vara bättre än ett statligt?

   Jag kan då inte se annat än att den s.k. marknaden alltid strävar efter att bli så stora som möjligt. Jättelika snåriga koncerner som har några få ägare i toppen.

   Vilket innebär att de kan manipulera ett helt lands väl och ve. Är det bättre än att våra folkvalda politiker gör det?

   Nu ska det väl nämnas att det är få politiska ideologier som är s.k. statvänliga. De s.k. borgerliga (Alliansen) är det definitivt inte. Vänsterpartiet ser helst att det blir mer kollektiv och en mindre maktfullkomlig stat. Socialdemokraterna (Arbetarpartiet SAP) lutar också mer åt den kollektiva tanken.

   Det parti som egentligen är mest för en stat är Folkpartiet. Om vi nu tittar bakåt i den politiska historien då politisk ideologi var mer tydlig.

   Miljöpartiet är såpass nytt så det har jag inte gett mig på att studera eller granska deras ideologi och eventuella förhållningssätt till en stat eller inte.

   Nuvarande statsordning är en kompromiss. Mellan för länge sedan döda politiska ideologier.

   Så det är egentligen den främsta anledningen till att de flesta partierna är för avreglering. Ingen av dem gillar egentligen en ’stat’.

   Jag tycker mig dock se mycket mer fördelar med en stat än ett helt marknadsstyrt samhälle. Vilket vi nu är jävligt nära.

 3. Nu rörde jag vis ihop det där med avreglering och utförsäljning, tefonhjärnan du vet…… Vid avreglering upphör väl monopolet och det blir fritt fram att t ex välja vilken elleverantör man vill?

  Men inte vet jag om det har blivit särskilt mycket billigare . Det har i alla fall blivit svårare för konsumenten att sätta sig in i allt och välja. Om vi tar t ex mobiltelefoni så är det en djungel att välja abonnemang.Vad gäller el så tycker jag inte att det är så stor skillnad i priset.

  Utförsäljning av statlig verksamhet, som jag nämnde tidigare är ,som du säger, en ideologisk fråga. Alliansen säljer ut statens tillgångar för att kunna genomföra skattesänkningar för höginkomsttagare. Men de blir förhoppningsvis inte så långlivade, opionssiffrorna dalar.

  • För mig är avreglering och utförsäljning samma sak. När det kommer från det politiska hållet. Eftersom målet är att göra de offentliga (statliga) verksamheterna tillgängliga för marknaden. Oavsett om det är ett monopol eller en utförsäljning.

   I min, förhoppningsvis, bondförnuftiga hjärna så kan det inte bli billigare, för kunden om fler ska tjäna pengar på det, än tidigare. Det är omöjligt.

   Och om nu ’staten’ står som ägare till en verksamhet så är ju givetvis ett förhandlingsläge om priser (vad ’företaget’ ska betala för en ’råvara’ t.ex.) betydligt bättre än om de som ska förhandla är ett hundratal privata intressenter. Det säger ju sig självt, anser jag.

   I det läget blir det ju ’råvaruleverantören’ som spelar på tangenterna. Och företagen tävlar om att bjuda över varandra, för att få ’råvaran’. Är det ett enda stort företag och endast en intressent ja då är det ju den som dikterar villkoren, gentemot ’råvaruleverantören’.

   Det är ju av den anledningen stora koncerner bildas och går ihop över landsgränserna. Bl.a. för att driva ned priset på råvaror. Som många gånger kommer från väldigt fattiga länder.

   Så även ur det privata perspektivet är storskalighet bättre. Men det ska vara privat, inte folkägt. Då blandar man ju in mänsklighet i markandens processer och det är inte bra, för affärerna. För, tänk om, ett statligt bolag får för sig att s.k. stödköpa råvara från ett land som verkligen behöver ett avtal. Huva! Det är kapitalistiskt självmord. I de kretsarna. Nu är det ju precis det som kan göras om bolaget är statligt (folkägt). Men det görs knappast av privata intressenter.

   Jo, om det gynnar dem. Ta detta med ’grön el’. Något som kunden vill ha. Men då är det dyrare – smart. Snart kommer vi att överösas av rättvisemärkta produkter också, bara vi är beredda att betala för dem.

   Angående just utförsäljning av statligt ägda företag så är det på sikt en skatteförlust. Historiskt sett har det visat sig att statliga företag haft en tendens att vara stabilare än privata (och så glömmer vi det statliga experimentet med stålverk 80).

   Och även om nu ett statligt företag skulle löna sig bättre i privat regi än i statlig så är det ingen garanti för att skattebetalarna (folket) ska känna sig säkra.

   Se bara hur det gick när det gick utför med bankerna. Då gick staten in, med skattemedel och stöttade bankerna, för att rädda kapital. Mig veterligen har inte vi skattebetalare fått tillbaka en krona av det ’bidraget’. Och banker, de är oftast väldigt privata. Och nu är vi dessutom så dumma så vi betalar (en del internetbanker) för att få utföra de tjänster som bankerna tidigare gjorde manuellt?

   På tal om ’bidrag’. När det handlar om att skattepengar går till företag, på den privata marknaden då kallas det för ’stöd’. Då är ordet ’bidrag’ förbjudet. Benämningen ’bidrag’ får bara användas när individer behöver pengar för att trygga sin fortlevnad, via våra s.k. trygghetssystem.

 4. Som du kanske har förstått är jag inte heller någon förespråkare av privatisering. Men det finns undantag – inom vården. Hittills har de privata läkarmottagningarna jag besökt fungerat mycket bättre än motsvarande inom den offentliga vården.

  Jag går t ex hos en privat smärtläkare med vårdavtal. Man får ett bra bemötande från sekreterare till doktor. Jag kan maila doktorn för att få recept förnyade eller för att ändra återbesökstid. För första besöket avsattes en timme!Det är den bästa läkare jag någonsin haft.

  Jag går också hos en annan privat specialist här i Göteborg som har en väl fungerande mottagning på alla vårdnivåer, från reception tilll sjuksköterska-läkare. Det är korta väntetider också. Dit kan man även maila. Jättebra att slippa sitta i telefonkö!

  Jag har flera liknande exempel.

  Det är så här vården ska fungera!Varför kan inte den offentliga vården fungera lika bra?

  • Det skulle den kunna göra om politiken bara ville lyssna.

   Men de är allt för upptagna med att hitta på omorganiseringar…

   … som de tror ger dem fjädrar i hattarna eller nåt, vad vet jag?

   Jo jag vet. Vår offentliga sjukvård ’kostade’ före vårt inträde i EU ca 4% av vår bruttonationalprodukt (BNP). Enligt de s.k. konvergenskraven fick inte dessa offentliga utgifter uppgå till mer än 2%.

   Så för att få vara med och ’leka’ i EU. Fick politiken sätta igång med att ’banta’ den där ’ofantliga’ offentliga sektorn.

   Där är förklaringen till alla åtstramningar, bantningar, omorganisationer, effektiviseringar etc.

   Fler av dem har lett till att bl.a. utbrändhetsyndromen ökat. För att inte tala om den ökade frekvensen långtidssjukskrivningar – som nu då de långtidssjuka själva för skulden för, märkligt, mycket märkligt? I kölvattnet av denna galenskap – påhejat av socialdemokraterna i första ledet – kom då först och främst ’stafettläkarna’ sedan kom uppsvinget för bemanningsföretagen. Som fortfarande går en blomstrande framtid till mötes.

   Detta ’läge’ skapade en utmärkt grogrund för s.k. privata initiativ. För många blir dessa privata mottagningar och kliniker enda vägen att få vård. Men jag känner till många privata vårdalternativ som starta lång, långt tidigare och varit mycket framgångsrika. Liksom jag också känner till många framgångsrika offentliga vårdalternativ som nu skrotas…

   Jag ser det som så att vår offentliga vård jobbar i motvind och privatiseringen i medvind. Speciellt nu när Alliansen också ger de redan välbesuttna ännu mer ekonomiskt utrymme. Dessutom har du en uppgång på de privata sjukförsäkringarna.

   Fast där är sådana som du och jag portade, om vi vill teckna nya. Man ska kunna uppvisa total friskhet i 5 år. För att få en sådan privat sjukförsäkring och komma i åtnjutande av den förnämliga privata sjukvården – på det ’billiga’ viset.

  • Och någonstans, har jag läst, att även om du från leverantören lovas att du köper t.ex. grön el eller rättvisemärkt el, och betalar för det. Så är det inte säkert att just den elen du får är grön eller rättvis.

   Den kan lika väl komma från tyska kolkraftverk.

   Detta uppstår när gröna och rättvisa elbolag liksom lovat för mycket eller vid energitoppar. Då ’tvingas’ de köpa billigare (ickegrön & orättvis) el för att klara sina ’åtaganden’, leverera el.

   Och jag uppskattar att du ’vigt’ din blogg åt miljön. Kämpa på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *