Måndag – städdag

Teknik
Servern som hyser blogg.ngn4u.com småstrular fortfarande.

Och inte har det kommit något svar från deras support – riktigt uselt.

Och inte har de fått fart på epostservrarna – också uselt.

Det verkar som om jag gett pengar till ett riktigt B-lag.

Städning
Hustrun ska ha tjejbesök på tisdag. Vad gör då inte en omtänksam make? Jo, han använder sina obefintliga resurser till att se till att det är städat. Det tycker jag tyder på en viss omtänksamhet. Eller dumhet. Det beror på vem betraktaren är.
Nu (16:30) är jag färdig med städningen. Och jag har hållit på sedan kl 09:00. Som ni förstår, vittnar det om hur försiktig jag är. Jag tar det lugnt. Men det blir ordentligt gjort. Inget hafsjobb här inte.

Besvärsläget
Det känns att det är annorlunda i kroppen. Antagligen är det frånvaron av Saroten som visar sig på detta vis.
Avspänningsstunderna är verkligen riktiga återhämtningsfaser. Funderar på att införa fler än en per dag. Min plan är ju att, så småningom, minska på medicineringen och mer förlita mig till just avspänning och självsuggestion som t.ex. affirmation (man skapar positiva föreställningar om ett framtida tillstånd). Jag har också planer på att arbeta med s.k. beteendemodifikation. Det är en slags självhypnos. Där man planterar känslor i samband med händelser.

Vill man t.ex. sluta röka så kan man föreställa sig den mest skrämmande bild man kan tänka sig. Där du själv är inblandad. Jag använde en bild där larver växte i lungorna och trängde sig upp genom strupen och upp i munhålan. Och de blev bara fler och ivrigare ju mer jag rökade. Det är bara en fördel om du är stressad eller skrämd när du planterar den där negativa bilden.

För att man ska lyckas med detta måste man också skapa en positiv mental belöning. Och här gäller det då att verkligen behärska avslappningsteknik. Du måste nämligen veta till 100% att du är i ett riktigt positivt tillstånd. Det ska vara fullt av välbehag, njutning och välbefinnande.

Min belöning blev alltså lugn puls, ett leende och stabil trygg andning – när jag avstod att ta en cigarett. Valde jag ändå att röka kom bilderna av de där larverna i mina lungor upp.

Till slut var det helt enkelt inget svårt val att sluta röka. Främst beroende på att man på detta vis tog bort nästan den enda positiva effekten av rökningen – nikotinets stimulerande och lugnande effekt. Den triggade ju i stället igång obehag och skräck.

Jag har alltså erfarenhet av att arbeta med beteendemodifiering via enkel självhypnos. Hjärnan är som sagt lättlurad. Jag har främst tänkt modifiera mitt ätbeteende, som nästa projekt. Men först vill jag känna mig mycket säkrare i avslappnings- och avspänningstekniken.

Här är ju de ständigt spända musklerna och ett ständig värkpåslag en klart besvärande faktor om du strävar efter att nå fullständig avkoppling. Jag definierar alltså avkoppling som det djupaste mentalt tillståndet. Avslappning kommer först, sedan avspänning och därefter avkoppling.

När du befinner dig i denna avkopplingsfas så är du egentligen i djup hypnos eller så nära koma du medvetet kan komma. Hjärnan är frikopplad från ansvar och du kan i det tillståndet välja att inte känna kroppen. Det bygger på att du måste lita på kroppens autonomitet (att den t.ex. andas i sin egen takt och inte när du vill).

I slutet på 80-talet arbetade jag mycket med mentala processer. Och då bl.a. självhypnos och då kallad djup avslappning. Jag hade tränat upp mig till att snabbt försätta mig i ett närmast komaliknande tillstånd. Minimal andning, väldigt låg puls. Allt gick på sparlåga. Och jag var ’inställd’ på 20 minuter.

En gång, den sista jag, råkade min hjärna bli lite för fort medveten. Jag ’vaknade’ alltså någon bråkdels sekund för tidigt och upptäckte att jag inte kunde andas. Jag kunde alltså inte med viljan ta ett andetag. Jo, jag fick panik. Men jag vet inte hur det gick till men jag ’fann’ mig och fick liksom försätta mig ned i det djupa avkopplade tillståndet igen och på så vis förlita mig till automatiken.

Efter det har jag inte vågat pröva igen. Men nu är jag alltså på ’G’ igen. Jag vet ju att det går. Och nu är jag ju äldre och klokare (?) så jag har valt att lita på den inställningen. Men jag är långt ifrån mogen. Mest beroende på mitt sjukdomstillstånd.


Andra Bloggar om: , , ,


5 svar på ”Måndag – städdag

 1. Nisse!
  Hoppas du har suttit på en stol när du har dammsugit :o)
  Det är spännande det du beskriver med självsuggetion och dina olika avslappningstekniker!
  Jag nosade en del på det under 80 och 90 talen och intresset finns kvar men är underutvecklat. Hoppas få följa med på din ”resa”. Du är både generös och modig som vågar dela med dig av den till oss, så är det bara! Punkt.

  Jag har blivit förtjust i ACT, utveckling av kognitiv terapi, och det slog mig nu att det kan finnas vissa likheter och kanske metoder som kan kombineras?

  Det kan ju vara svårt för friska människor att slappna av. Vi som har ständig smärta har ju ett hinder till.
  Det känns inspirerande att vi ”forskar” i lite olika saker, tror det kan vara till nytta och glädje både för oss och för andra.
  Varma kramar!

  • Jag satt på många stolar. :me:

   Och jag hoppas få följa med på din resa.

   Vad betyder ACT? Kollar på nätet…
   … i ’min’ värld skulle det kunna betyda: ”Advanced Computer Technology”. Men jag misstänker att din förkortning står för: ”Acceptance and Commitment Therapy”. Kan det vara så?

   Vi får synka oss :me:

   Tänk, att vi tänker så lika…

   Kramar!

 2. Tackar att Du delar med Dig Nisse! Jag har också funderat mycket på hjärnans kapacitet efter att ha sätt reportage om placeboefekt. det där tipset om rökning suverän, tack.
  Ha en mysig helg!

  • Vassego! Jo jag tror att den där huvudknoppen klarar betydligt mer än vad vi kan föreställa oss.

   Så, dags att sluta röka?

   Önskar dig också en mysig helg.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *