Allmänt

Cykeln ja. Det var tur att jag inte satte igång arbetet med att korta kedjan när jag var på vandrarhemmet i Motala, lördagen den 16 juli. Det visade sig att, även om jag kortade den det kortaste man kan, två länkar, så blir den för kort. Främsta anledningen till det är att jag har ett något större drev på bakhjulet, än vad som är standard.

Det krävs alltså en ny kedja och det hade jag ju en hemma så det var ju bra. Men nu är det så att byter man kedja så bör man byta bakdrev, de liksom slits ihop. Och det hade jag ju inget hemma, som jag ville ha, ett nytt alltså.

Så då fick det ju bli en resa in till staden.

Först skulle jag fixa glasögonen.

Det var klart bökigt att få en parkeringsplats på f.d. Meny's parkering i centrala VBG.

En av de där nässtödsgrejorna har gått sönder, 30 SKR kostade det.

Pratade lite med förra grannen O vid gågatekorset i VBG.

Sedan gick jag till Expert och fotgraferade mig, till det nya körkortet, 139 SKR för 4 små kort. Så illa blev det väl inte, eller?
[Bild: Nisse]
Passade också på att köpa en fjärrkontroll till TV'n i hustruns rum, 285 SKR.

Inne på Expert träffade jag förre grannen O's hustru A och pratade lite med henne medan jag väntade på min tur.

Körde ut till JP Cykel & Sportservice. Han öppnade inte förrän 14.00!

Då körde jag ut till Trestad Center för att i första hand få ett par hjulmuttrar till framhjulet på min cykel utbytta, har blivit lovad detta tidigare. Givetvis har Peter semester, till den 7 augusti!

Då blev det Sportsson på Överby som fick betjäna mig vad gäller ett nytt bakdrev, en kugge störe – 22 kuggar (49 SKR).
Det förra hade 21 kuggar. Vad originalet hade har jag glömt. Jag var och kollade i mina gömmor och hittade ett med 17 kuggar. Jag är hyfsat säker på att det är det som är originalet.

Fördelen med fler kuggar på bakdrevet är ju att man får "fler" låga växlar och det är ju bra för en sådan som mig. Jag kan ju inte ta i så mycket.
Nackdelen är att baknavet utsätts för en större kraft än vad det var avsett från början att tåla. Det där får man ha i bakuvudet.

Men, Sportsson hade inga hjulmuttrar som passar. Axeldiametern på min cykels framhjul är av en udda, smal variant, givetvis.
Fick tips om att jag skulle åka till Strömslunds cykelaffär, i Trollhättan, som numer ligger på Tingvalla.

Först gick jag till Harald Nyborg för att investera i några s.k. fasta nycklar. 1st 15mm och 2st 10mm. Dessa ska jag ha endast till cykeln. På Harald Nyborg skulle de ha 110 SKR för dessa tre nycklar. Det tyckte jag kändes lite dyrt. Så jag bestämde mig för att kolla upp detta.
Åkte bort till f.d. OBS (numer Coop Forum). Efter en stunds letande gav jag upp och frågade ett butiksbiträde. Hon blev lika förvånad som jag. De hade inga lösa, fasta nycklar.

Då travade jag bort till ICA Maxi (ja det heter väl så fortfarande, eller?) och se där hade de lösa fasta nycklar. Här behövde jag bara betala 65 SKR.
Att meka med cyklar för privat bruk kräver inga proffsverktyg, anser jag.

Nästa butik på resan blev nu Strömslunds cykelaffär på Tingvalla (tycker det där är lite kul med att behålla namnet Strömslund). De öppnade 13.00! Och min klocka var 12:45. Det var väl själve …

Vad gör jag då? Trixar in mig till Görgens Cykel & Sport på Österlånggatan i Trollhättan? Kändes inte som ett trevligt alternativ.
Det ligger en grill här på Tingvalla, med stans bästa Kebab. Kan det vara ett alternativ? Givetvis!

Efter en god Kebab (45 SKR) promenerade jag bort till cykelaffären och där hade de sådana hjulmuttrar jag var ute efter. 30 SKR fick jag betala.

Äntligen kunde jag åka hem. Hemma fanns hustrun, hon hade fått sluta tidigare.

Monterade batterierna i nya fjärrkontrollen och "programmerade" den och se, den fungerade alldeles utmärkt!

Nu ska jag ge mig på cykeln igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *