Gran Canaria Dag 11 av 12

Idag fyller Karin B år!

Grattis!

Hela dagen!


Planering:
Frukost

Strandpromenad

Vila

Fixa till min packning inför hemresan under morgondagen.
När avgår transfern?

Inhandla kvällsmat och frukost.

Anteckna dagens upplevelser och händelser.


Så här blev det:

sömn; urusel. Äta stor pizza kl mitt i natten är ingen bra idé. Den åkte upp-och-ned. Tur jag hade lite samarin.

 

Nu ska jag äta frukost. Därefter klä mig för strandpromenad. Hela blir det i dag.

 

Under tiden ska jag filosofera lite om fördelar och nackdelar med Las Palmas och Gran Canaria och om livet i stort.

 

Alla bilder och textar ska och säkerhetskopieras, en gång till. En kopia på mig, en o handbagaget och en i resväskan.

 

Och jag hoppas jag orkar gå igenom de bilder jag ännu inte granskat.

 

Promenaden
Trodde först det inte skulle gå knäna spökade, vänster den här gången. Men jag gick på sakta och försiktigt och så släppte det.

 

Av ren envetenhet blev promenaden längre än den planerade strandpromenaden från ända till ända.

Här nedan presenteras en s.k. panoramabild tagen från den första platsen jag gick till (och bilden slutar tid jag tänkt mig att gå):

Här nedan presenteras nästa panoramabild, den är tagen från slutet av den ovan:

Och här kommer en Googlebild som är inrutat. Får se om någon kan pricka in bägge rutorna rätt. Varifrån ovan visade panoramabilder är tagna:

(rätt svar visas om man klickar på bilden...)

 

På min vandring såg jag massor med ödlor. Snabba som attan. Och så såg jag ett gäng kattungar och senare kattmamman. Gick inte å prata med dem inte (de säljer kattungar i Zoo-affärer här så man kan gå och kika på dem i skyltfönstren om kvällarna).

 

Och så fick jag syn på en fjäril som mycket påminde om vår Nässelfjäril. Men den ville inte sitta still.

Däremot satt den här rätt så rödbrunaktiga Gräshoppan still. Nu blev inte bilden så bra så det blir nog omöjligt att artbestämma den. Men en bild blev det:

Gräshoppa, Gran Canaria, Las Palmas

 

Filosofin
Krossat glas

Pratade igår med en s.k. Canarie (inföding) och frågade vad det berodde på att bergssluttningarna var täckta med krossat glas.
Svar: Det måste ha varit något som de gamla Canarierna höll på med.

 

Jag valde att inte diskutera detta spörsmål med den mannen jag gör det här i stället. Om det nu vore så, att det var andra, de gamla, före detta.
Vad kommer det sig i så fall att det ligger överst och har skarpa kanter och ofta är det också mycket krossat kakel och porslin – jag köper inte 'skylla-ifrån-sig-på-de-gamla-teorin'.
Jag tror att det är de nya småföretagarna i kanske både byggbranchen och de näringar där det genererar tomglas som betraktas som skräp.

 

Jag har vandrat runt här omkring Las Palmas och det finns massor med sådana hära 'spontandeponier'. Det är möjligt att man sluttat tippa det ut för slänter som syns från 'turisthåll'. Någon får gärna sticka hål i min teori.

 

Att det skulle vara ungdomar som sitter uppe på bergen och slänger tomflaskor, utmed bergen, när de festar – kan ju vara en möjlighet. I så fall är jag imponerad över vilken spridning dessa festplatser har och hur otroligt många de är.

 

Las Palmas
Är en storstad. Att den är i storlek som Göteborg, beroende på hur man räknar, det köper jag men att den skulle vara 10 mil lång? - Skitsnack! Hurdå?
Har nu pratat med fler 'långliggare' och de är frälsta i Las Palmas. Vid en närmre undersökning visade det sig att de flesta var från städer som Malmö, Göteborg och Stockholm.
Allt som en behöver finns ju i Las Palmas.
Och när jag frågade om anledningen till att de var där – och ingen annan ö eller annat land. Så svarade de att det berodde på jämnhetet, i klimatet.
De flesta hade varit på andra platser som Södra Spanien, Mallorka, Kreta, Cypern och Turkiet, men klimatet varierade för mycket för deras kroppar på dessa ställen.

 

Vad tycker då jag om just Las Palmas?
Hemsk. Jag är en person som vill bo i en mindre ort, i utkanten. Nära naturen. Det finns ju en anledning till att vi bor i Vänersborg i ett område som heter Onsjö, lite utanför Vänersborg. Ganska nära Trollhättan, faktiskt.

Jag tyckte ju Alanya i Turkiet var stort. Las Palmas är ju ca 10ggr större och därmed 10ggr mer oväsen.
En del av de jag pratade med, menade, då jag framförde det argumentet att jag kan ju ta en buss eller en bil upp i bergen så har jag naturen där (och så tittade de lite konstigt på mig). Vilket jag tolkar som att de inte förstår och aldrig kommer att göra de. Är man stortadsboende människa från barnsben så är man och jag är det där andra.

 

Gran Canaria
Själva ön ligger bra till, klimatmässigt och till en viss del människor och kultur. Politiken inte mycket att bråka om; samma skit som hemma. Pengar, pengar och pengar.
Men det får i så fall bli i södra Gran Canaria. Gångavstånd till Maspalomas eller någon mindre by lite upp i bergen vid någon sötvattensfördämmning och skog (kräver cykel)

 

Teneriffa är med och konkurrerar. Om det nu blir möjligt så vill jag dit en vecka och känna efter och spana in södra delen, främst.

 

Generellt
Först måste det lösa sig med frugan (jobb) och sedan måste man lägga en massa saker i var sin vågskål.
Att bo, kanske mer än halva året utomlands innebär ju försakelser. Jag tycker ju om att bo i Sverige.

Att kunna röra sig ledigare och mer obehindrat – minde värk. Starkt argument.

Jag bor inte borta utomlands, ensam, utan frugan. Det är uteslutet. Jag mår så psykiskt dåligt av det så att det definitivt tävlar med själva grundnyttan.

Kan jag hitta trix eller beteenden hemma som gör att jag slipper fara omkring så här?

 

Det är i vart fall inte slutfunderat.

 

Hälsoläget:
Klockan börjar närma sig sent, för mig, så jag får nog skita i bildgranskning.
Hade ju en viss oro för benen tidigare under dgaen. Ingen fara med det nu och fötterna mår också bra. Ländryggen känns väl inte helt tillfredställande. Måste fortfarande hela tiden tänka på var jag sätter fötterna och hur jag rör mig. Ingen ledvärk. Främst händer känns väldigt bra
[02-06-075-075]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *