Bra dag

sömn; ok

PC-fixande
Blev klar med svägerskans PC med MS Win XP Home Ed. Det blev tvunget att göra en ’total’ s.k. recover. I vart fall på den s.k. partition som ska innehålla operativsystemet, ’C:’, ’kallas’ det i Windowsvärlden.

Sedan är det ett himla väntande tills datorn laddat ned alla vanliga uppdateringar, säkerhetuppdateringar och andra uppdateringar.

Nu fungera den i vart fall bra mycket bättre än när den kom. ’Dr.’ Nisse har än en gång botat en sjuk PC. – inga garantier utlovas dock!

Släktforskning
Landsarkivet ringde idag och meddelade att de nu hade samlat uppgifter som jag kan använda till att bevisa att vi (jag) har rätt att få mitt efternamn ändrat från ’Nordlund’ till ’Nordlundh’. Det har blivit en slags noja det där. Ska prata med Skattemyndigheten när jag fått papperen från Landsarkivet.

Farfar Gunnars pappa hette Nils Nordlundh när Gunnar föddes och när Gunnar kom till Vassända Naglum i Västergötland så skrevs han in som Gunnar Nordlundh. Det var när flytten från Vassända Naglum gick till Trollhättan som ’h’:et shabblades bort av dåvarande motsvarighet till pastorsexpeditionen. Därför ’fick’ sönerna sina efternamn utan ’h’. Trots att de två äldsta (Arne och Nils) föddes i Vassända Naglum, den yngste (Uno) föddes i Trollhättan.

Uno fixade till det där ’h’:et på ett ganska tidigt stadium. Han kontaktade dåvarande kyrkomyndighet och fick fram dokument som visade att det skulle vara ett ’h’. Så han och de som sedan fick hans efternamn heter alla med ’h’.

Annars; håller jag på att försöka göra ett avslut med släkt-grenen Sandberg, på hustruns sida. Känner att jag vill ägna mig åt något som ligger närmre.
Just nu håller jag på att kartlägga;
Lovisa Charlotta Sandberg f. 1825 2/1 i Brunnby, Vendel (Uppsala län, Uppland).
1854 8/10 gifter hon sig med Axel Gustaf Ekberg f. 1831 12/10 i S:t Nicolai, Nyköping (Södermanlands län, Södermanland).
Hitintills har jag hittat tre barn;
Gustaf Fredrik Sandberg f. 1854 12/12 i Skeppsgården, Östra Ed (Östergötlands län)
Axel Edvard Sandberg f. 1856 8/2 i Skeppsgården, Östra Ed (Östergötlands län)
Adolf Robert Waldemar f. 1861 20/6 i Tjärholm, Sankt Anna (Östergötlands län)

Jag vet (tack vare Thomas Sandberg) att Lovisa Charlotta fick ytterligare ett barn; Julius Sandberg f. 1851 11/4 i Klara församling, Stockholm. Fader okänd. Lovisa blev gravid under sin tjänstgöring som jungfru hos familjen Gethe (Åslevik Frälse i Östra Eds socken, Kalmar län). Sonen Julius lämnades till Allmäna Barnhuset i Stockholm och fick sedan flera fosterhem. Han hamnade slutligen hos morbrodern Adolf Sandberg f. 1820 2/9, då i tjänst hos handlare Gustaf Sparrgren i Uppsala.

Ska kolla lite till…
[not: 00:41, 17/8-10: hade jag läst all text jag fått från Thomas Sandberg så hade jag sparat en hel del tid…]

Hälsoläget:
Det har varit en bra dag idag. Jag har känt mig nästan besvärsfri – märklig känsla.
[01-08-025-025]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *