ValborgsOnsdag

Besvärsläget
Idag är det mest besvärande att det tjuter i huvudet och så har jag lite svårt för att sitta. Det kan bero på att jag sitter för mycket, för jag orkar inte gå, så mycket som jag skulle behöva för att slippa sitta…

Och stå still är inte att tänka på. Ligga är heller ingen hit – då ökar tjutet i huvudet.

Djur – Kräldjur – Ormar
Jodå, jag var allt ut en liten sväng, i dag också.
Hittade ca 4 snokar. Tror att jag hittade ytterligare en bekanting. Honan med ärren uppe på huvudet. Ska vid tillfälle granska bilderna närmre.

Data – DV-kamera
Där har det inte hänt något. har inte ens försökt hitta en lösning…

Data – ubuntu – Wine
I går installerade jag programmet Wine 0.9.59.
Det är ett klurigt program som gör att det går att installera Windowsprogram i Linux. Via Wine då.

Med skiftande resultat ska tilläggas.

Installerade Paint Shop Pro 7, via Wine. Allt funkar fint och ser bra ut. Men att ’spara som’ går inte.
Så ska man jobba i det programmet via Linux ubuntu så gäller det att först ta en kopia på originalet och sedan spara det. Med ’Spara’.

Och så installerade jag Macromedia FreeHand 8. Det har jag inte fått igång, än, på ett tillfredställande sätt. Där blir det svart eller så hänger det sig – tvärstopp.

Data – ubuntu – VirtualBox
I mitt desperatat försök att hitta en miljö, via Linux ubuntu, som kan hantera både Paint Shop Pro 7 och Macromedia FreeHand 8 så installerade jag VirtualBox 1.5.0_OSE.

Man skapar sedan virtuella hårddiskar och hårdvara. Och ”i” detta kan man sedan installera olika operativsystem. Jag har en licens på Windows 2000 Pro liggandes så då använde jag den.

Jag höll på att bli galen. Installationen startade om i en evig slinga. Det visade sig bero på en s.k. bug i Windows installationsprogram. Installerar man till virtuell hårdvara och ar en väldigt snabb processor så hinner vissa installationsprocesser i kapp, så att säga, och går förbi. och då skiter det sig.

Lösningen blev att i några inställningar kryssa i allt som fanns så att installationen segade lite och då gick det, till slut.

Och i denna virtuella installation av W2K har jag nu installerat Paint Shop Pro 7 och Macromedia FreeHand 8.

Då visar sig nästa problem. Upplösningen är bara VGA 800×600 och 16 färger. Då vägrar Paint Shop Pro 7 starta den ska ha minst 256 färger.

Och nu hittar jag ingen ’enkel’ lösning på det där…

En forumperson[*] ”Hund”, hade det enkla svaret: ”När du kör maskinen (Windows 2000) så har du valet Install guest additions under Devices.”

Och då fixa sig upplösning och färger – fantastiskt!
[*] http://www.ubuntu-se.org/forum

Valborg
I kväll åker vi till goda vänner i Norra Björke och sedan blir det att titta på brasa i Sollebrunn, tror jag det var?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *