Tisdag e-postsnurr

Besvärsläget
Värker besvärande i höger underarm. Annars relativt OK.
Väser bekant i huvudet. Svider lite i skinnet på höger underarms tumsida. Lite känselbortfall i bägge lillfingrarna. Värk (ont) i (på) handryggarna.

e-postsnurr
Har man inte problem så skaffar man sig. Jag tror att jag skaffar mig problem för att slippa känna de andra problem jag har. Så dessa ’dataproblem’ blir en slags terapi och verklighetsflykt. Det var väl en bra förklaring eller bortförklaring eller vad man nu vill kalla det?

Jag har ju en tid nu testat Mozilla ThunderBird 2 en s.k. Open Source (öppen/fri källkod). Och jämfört den med MS Win Outlook 2000 (köpeprogram).

Det där visade sig ju bli svårt. Outlook 2000 vill inte fungera till 100% i Windows Vista. Och det beror på att i Win Vista har de ändrat på hur den s.k. globala adressboken ska hanteras.

I WinXP kallades den för ’Adressboken’. I Win Vista kallas den för Windows Kontakter. Och så har de ändrat det s.k. formatet på dessa kontaktformulär.

Och det är gjort på så vis att det helt enkelt inte går att exportera från WinXP till Win Vista. Jo, om du uppgraderar ditt operativsystem från WinXP till Win Vista. Då sker en automatisk konvertering.

Men att i Win XP Adressbok kunna exportera rubbet till ett format som kan läsas in till Windows Vista Kontakter, icke sa Nicke. Tvärnit, i alla fall för mig. Och då har jag ägnat så gott som hela dagen åt att söka i massa s.k. FAQ och kunskapsdatabaser samt Forum efter lösningar.

Sedan har jag väl antagligen ett litet specialproblem i min Windows Vista, givetvis, det händer inget när jag startar Windows Vista Kalender. och att detta skulle kunna hända finns inte ett ord om på Microsoft. Så där sitter jag fast.

Mitt val, vad avser s.k. e-PostKlient har stått mellan Mozilla ThunderBird 2 (version 2.0.0.12 ) och MS Win Outlook 2000.

Problemet med att det inte på något vis går, för mig, att få en koppling till Windows Vista Kontakter gör ju det hela väldigt besvärligt. Speciellt när du klickar på [Till]-knappen i Outlook när du ska till och skriva och skicka ett meddelande. Då dyker det upp ett felmeddelande, givetvis.

Och jag har inte hittat någon lösning som t.ex. att ’peka’ om i Outlook så att epostadresser hämtas från Outlooks egna Kontakter (privata). Inget napp där inte.

Så då tittade jag på vad en uppdatering till en Outlook-version som skulle passa Windows Vista skulle kosta. Det skulle i så fall vara MS Win Outlook 2007. Och priset skulle bli 1295 SEK + frakt (Dustin) så det glömmer vi.

Att jag så gärna vill hålla mig kvar vid Outlook har att göra med hur snyggt Norton 360 interagerar med Outlook via en s.k. AddOn. En s.k. verktygsrad som lägger sig i Outlook. Snyggt och prydligt kan man sedan välja vilka mejl som är oönskade.

Men nu gick alltså detta inte att behålla. Och att köpa mejlprogram för 1295 SEK + frakt när det finns gratisvarianter. Nä, inte min stil.

Vad är då problemet med ThunderBird 2? Det samverkar inte lika snyggt med Norton 360 (men nu i kväll fick jag till det riktigt bra, så där är jag nöjd). Ett annat litet problem är att jag inte tycker att kontaktformulären är lika ’snygga’ som i Outlook.

Men det finns säker lösningar på det.
Jag kan t.ex. inte ha bilder i formulären, det kan man ha i Outlook.
Men jag har bestämt mig för ThunderBird 2. Jag får helt enkelt fixa till lösningar så att jag får det som jag vill ha det. Det är ju öppen källkod. Så jag får väl programmera om det lite, busenkelt, visst?

Ett tag hade jag problem med att få in kontakter från Outlook till ThunderBird. Men det är löst nu. Enklast är att i Outlook öppna ett kontaktformulär, välja spara som ’visitkortsfil’. Den kan sedan importeras till ThunderBird via en s.k. OnLine-konverterade (vCard to LDIF/CSV Converter). Den ’gör om’ formuläret (visitkortet) till en s.k. LDIF-fil. Men man får inte med några bilder när man importerar till ThunderBird. (Det är kanske inte ens är med någon i exporten?)

Det där funkar så länge du har enstaka kontakter. Har du massor blir det givetvis knöligt. Då är det nästan lättare att välja exportera Outlook kontakter som kommaseparerad fil (csv) och sedan välja importera i ThunderBird 2.

Kruxet här är att den där importfunktionen inte är så rackarns intuitiv. De s.k. fältnamnen är inte lika mellan Outlook och ThunderBird 2. Och sedan måste man sitta och liksom para ihop fälten, genom att markera och klicka på upp eller ned knappar. Och när man då flyttar de där fälten så stökar man till det man redan har flyttat. Så det gäller att flytta i rätt ordning så att säga.


Andra Bloggar om: , , ,


6 svar på ”Tisdag e-postsnurr

 1. Förklaring eller bortförklaring spelar nog inte så stor roll, att det är terapi och verklighetsflykt det kan du skriva upp. Min terapi är ju blommor. Och det är väl jättebra att skingra sina tankar med något vettigt. Fast det du håller på med är för mig en överkurs ( där säger tålamodet stopp) :o) Tillräckligt jobbigt att bara städa lådan från all skräp som av någon anledning bara hamna där. Just nu brottas jag med ett hackande ljud från lådan vid uppstart som segar ner det hela, förmodligen en massa program som kör igång utan att jag använder dem- Kanske! 🙁
  Ha det bra.
  Glad påsk… kram Bille!

  • Hej!
   Sant! Psykologerna kallar det för rationalisering (bortförklaring), tror jag. Det är i alla fall en fin psykologisk försvarsmekanism.

   För min det handlar det nog också mycket om en kamp att visa för mig själv att jag fortfarande är ’med’. Blir jag bara lite bättre så ska jag nog klara att sköta ett jobb. Den tanken har jag svårt för att släppa…

   Vad har du för ’låda’? OS? RAM-minne? Storlek på Hd? Processor? Sedan finns det massor man kan göra mjukvarumässigt också.

   Vad har du för antivirus? Brandvägg?

   Kramar!

 2. Det är Telias antivirusprogram som segar ner det hela, det vet jag sedan förut, det har bara inte blivit av att hämta hem något annat än. Lathet? Hm…
  Annars kör jag trådlöst och har brandvägg där.
  Lite mer minne står däremot på önskelistan, har två stycken 512 also 1024mg. och två tomma platser kvar, så det är inte kört än.
  Resten Dvs. Lådan en Pentium 4 cup- 3,00ghz.- Hårddisken är på 160gb
  är jag rätt nöjd med – räcker för mina behov.
  Boven i dramat är väl städningen som sagt. Ska bli!
  Ha det så bra!

  • Antivirusprogram är riktigt duktiga på att ’sega ned’ en dator. Men de går att ’trimma’.

   Annars kör jag trådlöst och har brandvägg där.”. Du menar att du har en s.k. hårdvarubrandvägg i en s.k. router? Kan du konfigurera den? Ställa in den?

   Per standard brukar de där vara ’vidöppna’ och då händer det ofta att man trots antivirusprogram har en eller flera s.k. spyware (spionprogram) i datorn och då står de för den mesta datorslöheten.

   Knepigt nog är det så för många antivirusprogram att de per automatik inte spårar, stoppar och tar bort spyware. Man brukar få starta det manuellt.

   Har du WinXP så är 2GB ett minimikrav, oavsett vad andra förståsigpåare säger. Om man har 1GB så ’tar’ XP 512MB och sedan ’allokeras’ ca 256MB till s.k. buffring. Det blir då ca 256MB kvar till de ’andra’ programmen. Då blir det ofta så att De får ligga och jobba mot hårddisken (swappa).

   En CPU P4 på 3GHz är bra. Hur ser det ut på grafikdelen? Har man dåligt med minne där så ligger grafiken och snor minne från RAM också.

   160Gb Hd är bra. Räcker långt. Men kör ’defragmentering’ med jämna mellanrum.

   Det finns en hel del inbyggda städhjälpmedel i OS’et (XP).

   Kramar!

 3. Nisse!
  Ja, vi har våra försvarsmekanismer. Tack och lov kanske man ska säga. Ibland behöver vi dom verkligen, kanske under en period, lång eller kort. Du är ju så medveten om det och det är mycket sunt, tänker jag!
  Skickar varma tankar och kramar!

  • Psyket skulle inte överleva utan försvarsmekanismer. För det är precis vad de är, försvar. De ska hjälpa oss att sortera bort ovidkommande stimuli. Problemet uppstår när vi mer eller mindre omedvetet förstärker en eller flera.

   Det är då fobier, tvång och andra knepigheter gör sitt intåg.

   Jag är inte ensam om att vara sunt medveten (om det nu är det jag är?)…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *