IP-Måndag

Besvärsläget
Vaknade med värk i armar och händer och så var de liksom sega. Kände också av obehag eller ont[1] i höger ljumske. I morgon ska jag börja ringa och tjata om en tid för magnetröntgen, under förutsättning att de (NÄL) har fått en remiss.
[1]I min värld delar jag in mina besvär i att ’ont’ är något du kan leva med. ’Värk’ kan du också leva med men måste kanske medicinera eller bete dig på ett speciellt värklindrande vis. ’Smärta’, ja då står jag inte ut med det. Då måste det till läkemedel eller annan akut åtgärd.

Data
Idag har jag lärt mig mer om s.k. RIRs (Regional Internet Registry). Internetorganisationer som bl.a. registrerar och håller reda på alla dessa miljarder IP-adresser.(Datorns identitet ute på internet). Via dessa kan man också ta reda på var en dator finns, i första hand vilket land. Om man är snabb förståss.

Det finns s.k. dynamisk IP-tilldelning. Det innebär att en dator inte har en fast IP-adress utan får den som blir ledig. Vill man då spåra en specifik dator så kommer man oftast ’bara’ fram till informationen om var den s.k. server står som delar ut dynamiska IP-adresser.

De s.k. ISP (Internet Service Provider) är skyldiga att hålla loggar på vilka datorer som fått en specifik IP-adress vid en given tidpunkt. Men den informationen lämnas bara ut efter myndighetsbegäran (från åklagare eller domstolsbeslut).

(varning) NonsensTeknikKunskap:
Hur identifieras en specifik dator?
Ute på internet är det IP-adressen: t.ex 81.226.138.2
Vilket är min, oftast. Jag (min ’router’) får den IP-adressen dynamiskt av en s.k. DNS. Men jag får ofta samma eftersom den är ’reserverad’.

Det där är alltså min router’s IP-adress. Men själva datorn då? Min? Jo, den har också en IP-adress, men den är intern, i vårt hushållsnätverk. Som för närvarande består av 3 stationära och en bärbar dator har min dator IP-adressen: 192.168.100.34.

Har man en router finns det alltså ett nätverk på utsidan (internet eller WAN) och ett på insidan (LAN).

Men om nu det mesta är dynamisk hur kan då t.ex. SÄPO hitta just precis, en specifik dator och kunna säga att den här var det som användes vid ett specifikt brott. Även om den är flyttat på och även till viss del manipulerad?

Jo, varje pryl (hårdvara) i datorn har en identitet, ’inbränd’ eller s.k. hårdkodad i sin egen elektronik. Det är ofta en nummerharang men lika ofta en ’benämning’. Mitt s.k. ModerkortID är: ’acpiapic’ och serienumret är: ’50424E’ .

Och ett av mina CPU-ID: ’ACPI\GenuineIntel_-_x86_Family_6_Model_15’ (Eftersom min processor (CPU) har fyra s.k. kärnor så har min processor många identiteter (upp till 24st, faktiskt))

Nätverkkortets s.k. MAC-adress: 00-1C-25-27-1F-96. Är också en uppgift som hålls reda på. Samt datorns BIOS.

Alltså, när du kopplar upp dig mot internet så ’samlar’ din ISP följande information:
Namnet på datorn: ’NGN-PBW1607’
BIOS-uppgifter; namn /version: ’Phoenix – AwardBIOS v6.00PG/PBCLR0.P10
Moderkorts-uppgifter; namn/version/ev serienummer: ’CLR0/MP/50424E’
CPU-uppgifter; benämning/ID: ’CPU Name Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz/4-B3-0’
Nätverkskortets MAC-adress: 00-1C-25-27-1F-96
Vilket IP-nummer du fick: 81.226.138.2
Och vilka klockslag som var/är aktuella(starttid): YYYYMMDD/HHMMSS

Om din dator kopplas via router, Hardvaru-ID på den.

Det är mer uppgifter som far iväg men dessa är ’centrala’

Inser ni nu av vilken anledning t.ex. hackare och spammare inte ’jobbar’ hemifrån, på ’sin’ dator.

Det finns flera sätt att kringgå detta informationssamlandet. Du kan t.ex. koppla upp dig mot en s.k. proxy-server. Det innebär att det blir uppgifterna från proxy’n som hamnar hos din ISP. Lurigt – en proxy är alltså att likna vid en mer avancerad router. Fast den är inte din. Det är en tjänst.

Vill du sedan vara riktigt 100% på att förbli anonym så ska du ha ett datasystem hemma som inte är kopplat till internet. Men det kan i.o.f.s. ’simulera’ en internetuppkoppling. Du kan ha egna servers mm.

Om jag t.ex. har bestämt mig för att ’hacka’ en speciell s.k. sajt så är det ganska enkelt att ta reda på vilken serverprogramvara som den sajten kör. Jag sätter sedan upp en sådan server hemma och gör den så säker jag bara kan. Sedan sätter jag mig vid PC’n och försöker hitta sätta att knäcka säkerhetssystemen.

Lyckas jag så kollar jag om det är ett upptäckt ’hål’. Är det inte det så kan jag gå vidare med mina illgärningar.

Troligtvis har du sedan också en dator som är uppkopplad mot internet. På den beter du dig ’normalt’.

Om vi nu säger att du är mer eller mindre skum och har trixat med något på ditt isolerade hemmanätverk och sedan vill du ha ut det där på internet, utan att någon kan få reda på det, på något vis.

Då använder du ett billigt USB-minne. Sparar allt du behöver på det. Du kan idag spara både körbara program och datafiler från ett USB-minne. Det där USB-minnet tar du med dig och går iväg till ett internet-café. Ett där du kan betala kontant och slipper identifiera dig.

Du får tillgång till en internetuppkopplad dator. Du pluggar in din USB. Loggar in mot en proxy (dubbelsäkerhet är aldrig fel). Öppnar ett mycket tillfälligt e-postkonto på någon gratissajt. Via ett e-postkonto är det oftast lättare att få ’tillgång’ till olika tjänster på internet, beroende på vad det är du vill göra.

Nu kan du göra det du avsåg. Antingen göra en massa manuella saker eller så startar du upp dina program på USB-minnet och låter det sköta en massa åt dig per automatik. Samtidigt kan du ta en fika och se cool ut. Spana in olika internet-sidor och låta dina ’skum’-program jobba i bakgrunden.

När du är klar. Så finns det egentligen bara en enda koppling kvar som riskerar att avslöja dig. USB-minnet. Är du riktigt skum så förstör du det. Så!

Mer normalt anonymitetsbeteende
Nu kanske det är så att du inte alls är ’skum’. Utan du känner dig väldigt obekväm i detta att det är så lätt att ’spåra’ och identifiera dig. Kan det lösas?

Egentligen inte, bara delvis. Vill du inte på något vis bli ’identifierad’ på nätet så ska du låta bli att koppla upp dig på nätet. För, även om du är anonym och inte lämnar ut några som helst personuppgifter så är inte dina dataprylar anonyma.

Vill du ändå använda internet utan att bli ’identifierad’ så boka en dator på biblioteket eller på ett internetcafé.

Det är alltså väldigt lätt att ta reda på var en ’okänd’ person befinner sig i och med att man kan spåra hårdvara (prylarna). Samma med mobiltelefoner, men det visste du väl redan.

Men så länge du inte skriver in några personuppgifter i datorn och/eller lämnar ut några personuppgifter som kan identifiera dig och att du inte är ute i något skumt ärende så är det lugnt att surfa runt på nätet. Ha en hemsida, eller en blogg.

En bra s.k. brandvägg och antivirusprogran samt antispyware är dock något jag rekommenderar för att öka din säkerhet.

Spam
Nu får det vara nog. Den där spammaren som jag skrev om i gårdagens inlägg. Har klämt in ytterligare 20 st. Så nu har jag installerat ett spam-skydd här på bloggen. Så nu får ni ta fram miniräknaren.

Skickade några meddelande igår till några RIR ’abuse’ e-postadresser. Vad avser missbruk av IP (spam). Ett fick jag tillbaka där jag anklagades för att själv spamma?

De där RIR-organisationerna är noga med att uppge att det är skitviktigt att man anmäler spammare men när man väl gör det så får man automatmejl tillbaka som förklarar att detta är skitkrångligt och att de egentligen inte har tid men tar allvarligt på det? Telia bl.a. tillhör det gänget.


Andra Bloggar om: , ,


3 svar på ”IP-Måndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *