Social Lördag

Besvärsläget
Fick en liten magvärksattack i morse. Kan bero på gårdagens intag av tre st burkar energidryck och en påse sega bilar och bilresan ToR Landvetter, kanske?
Känner dock ganska tydligt att jag är på ’gränsen’. Fattar lätt humör – blir lätt irriterad. Svårt med att orka. har värk hela tiden. Allt känns stelt.
Men jag tänker hänga i med nuvarande ’låga’ medicinering tills jag ska träffa docenten i GBG på tisdag.

Politisk diskussion

På väg från VBG till Landvetter, i går, diskuterade jag och sonen livet i största allmänhet och världspolitik i synnerhet. Diskussionen handlade mest om förhållandet mellan kapitalism, kommunism och demokrati.
Ganska snabbt kom vi fram till att både ren kapitalism och ren kommunism är utopier.
Ren kapitalism kan inte fungera lika lite som ren kommunism skulle kunna göra det.Vi hann inte riktigt dissekera demokratin…

Egna reflektioner: Kommunismens grundtanke är ju fin. Ett lands resurser ska fördelas över landets befolkning. Och då företrädesvis på ett rättvist och solidariskt vis, efter parlamentariska normer.

Och Kapitalismens grundtanke är ju att hur du nu än vrider och vänder på det så är det tillgången på råvara som styr och att pengar är makt. Otroligt svårt att klara sig helt utan pengar.
Mest avgörande råvara, idag, i Sverige, är utvecklingen av den s.k. tjänstesektorn. Här är råvaran mänsklig kunskap. Jordens naturtillgångar är fortfarande en kraftig tillgång, givetvis. Men vi har inte så värst gott om den här i Sverige.

Jag har ju orerat om det förut, jag gör det igen. Jag ser helst att vi har en demokratisk kapitalism, framför en kapitalistisk demokrati, som det är nu, i Sverige.

Ni som blir skrämda av ordet ’kapitalism’ kan ersätta det med ’marknaden’, i stället, det är samma sak. Det är den s.k. borgerlighetens omskrivning av kapitalism för att göra den ’mjukare’ och mindre ’farlig’. Det vet om att de är ulvar i fårakläder…

I folks öron är nämligen kapitalism ett lika hemskt ord som kommunism. Och så som de, felaktigt, hanteras idag, så har folk all rätt att vara oroliga, riktigt oroliga.

Demokrati: Är ju idag ett väldigt intressant begrepp och väldigt svårdefinierbart. Ta t.ex. USA som anser sig vara världens mesta (bästa) demokrati. När jag studerar det där så kommer jag fram till att det USA kallar demokrati är: ”Frånvaro av kommunism och allt som liknar det. Allt annat är demokrati.”

För mig betyder demokrati; fria val med representativa kandidater och en regering sammansatt av de folkvalda regeringsmedlemmarna vilka agerar efter parlamentariska normer och givetvis yttrandefrihet samt solidarisk fördelning av resurser (ett lands tillgångar).

För att återgå till USA så har de en egentligen ännu märkligare och vidare syn på vad demokrati kan innebära. Ta en diktatur t.ex. (som är motsatsen till demokrati). Denne diktator är väldigt mänsklig och fin och arrangerar regelbundet fria (köpta?) val och riktig yttrandefrihet (med viss (obetydlig?) censur) råder. Och så råder det fri marknadsekonomi. Det definierar USA som demokrati.

Poängen är ’fri marknadsekonomi’. USA m.fl. har en tendens att definiera det som demokrati, framför de mer mänskliga intressena.

Och det är en av anledningarna till att vi, i Sverige, i dag, har en kapitalistisk demokrati. Och därpå följande politikerförakt. Politikerföraktet består mest i att politikerna är skiträdda för marknaden. Här tas inget beslut som följer folkets röst / vilja, utan att först höra med marknaden (Svenskt Näringsliv, f.d. SAF).

Svenskt Näringsliv är idag den reella maktfaktorn i Sverige. Och det är ingen ’ruter’ i politikerna. De fegar ur på löpande band.

Nya datorn och OpenSource
Det visade sig att den s.k. WYSIWYG[1]-HTML-Editorn Kompozer, sparar HTML-koden med ’radbrytningar’ som ska passa den interna fliken ’Source’ (visa källkod). Så vill jag inte ha det. Jag vill inte att radbrytningar sker utan att jag bestämt det.

Nu har det ingen betydelse för den färdiga HTML-sidan. Webbläsarens ’omkodning’ fixar till det där.

Jag använder Kompozer för bl.a. att skriva innehåll till mina blogginlägg. Och i WordPress-världen är det HTML och XHTML-kod som gäller. Med MS FrontPage kunde jag kopiera ’källkoden’ direkt och klistra in den i WP-Admin Editorns kod-flik. Nu får jag alltså en kopiering med en massa irriterande radbrytningar.

Och det radbryts lite hur som helst.

Lösningen på problemet var att installera ett tillägg (extension) som heter HandCode. Via det tillägget kan man sedan bl.a. koppla sin favorit-HTML-redigerare. I mitt fall NotePad++.

Och så kan man köra en liten programvara som kallas Tidy. Den gör att HTML-koden rättas till. Och där kan jag på en s.k. kommandoradsinstruktion sätta när jag vill att raden ska radbrytas.

Så, nu, när jag skriver, här i Kompozer och har sparat så trycker jag först på [F7] (Det kör programmet ’Tidy’ som då ’rensar’ HTML-dokumentet på ’oönskat’ tjafs och jox.
Sedan kan jag kontrollera det genom trycka på [F6]. Då startar favoritHTMLredigeraren NotePad++ up med det HTML-dokument jag håller på med i Kompozer.

Därifrån kan jag sedan markera och kopiera för att sedan klistra in i WP-Editorn för blogginlägg.

Nu kan ju kanske någon i ett försök att vara smart undra av vilken anledning Nisse inte skriver direkt i WP-Edit? En befogad undran. I princip, egentligen inget problem. Det är bara det att jag några gånger råkat ut för att det jag skrivit ’försvunnit’ ut i cyberrymden, när jag klickat på [Publicera].

Och det är ju jäkligt irriterande. När det händer. Så därför skriver jag först ’lokalt’. Sparar. Markerar. Kopierar. Aktiverar WP-Edit. Och klistrar in.

Och lättast och enklast blev det om man klistrade in ’ren’ HTML-kod.

Testade precis nu med att i Kompozer markera inskriven text, i ’Normal’-fliken och sedan klistra inte det rätt in i WP-Edit. Funkade ju bra. Prövar det, ett tag.

Socialisering
Tro nu inte att det handlar om socialism, fel. Det handlar om att vi ska var sociala. Vi har bjudit hit folk. De kommer ca kl 19:00. H&K + barn samt S&S. Det ska bli väldigt trevligt.

Av den anledningen har jag städat toaletterna, nu på förmiddagen. Vad gör man inte för sina vänner – och hustrun.

Just nu är jag ’backup’. Hustrun ’säger till’ om det är något hon vill ha hjälp med. Så det är bäst att jag går i jour. Ingen bakjour här inte. Mer beredskapsjour, nu-jour.

Sköt om er – alla!

[1] WYSIWYG = What You See Is What You Get


Andra bloggar om: , , ,, ,


2 svar på ”Social Lördag

 1. Hoppas främmant´var trevligt och man glömmer ju smärtor och annat för en stund om man har kul.
  Själv försöker jag hålla korpgluggarna öppna jag ska hämta dottern kl 02.00 på krogen – det är en mil dit så man får se till att vara vaken så man ser vägen. Tänk vad spännande att få åka till Japan och se på allt dom har att erbjuda och träffa syster sin – det är klokt att passa på då man har nån att besöka så blir det ju mer givande, man får guidning osv. Vi får ju åka till Täby fast det är ju inte riktigt samma sak ;-/, men trspmässigt passar det ju kroppen bättre.
  Nej nu får man se till att ta på sig paltorna och komma iväg det blir täckbyxor och dunjacka jag fryser ju alltid – och vi har säkert en – 15 grader.
  Lev väl!
  Kram Nonna

  • Främmandet var väldigt trevligt.

   Och det gick bra att hämta dottern på krogen?

   Det är väldigt trevligt att ha barn som ger sig ut i världen. Även om en är kvar hemma så liksom reser man med ändå.

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *