Kalaslördag

Först:

GRATTIS!

Till sonen som fyller år denna dag, lördagen den 26 januari 2008.

Sjukläget
Relativt OK, men de där liksom pulserande skakningarna eller vibrerandet på nätterna börjar bli jobbigt. De väcker mig och sedan är det givetvis svårt att somna om, när halva kroppen har en ’muskelpuls’ på ca 160 och hjärtat dunkar i ca 58 slag per minut :pulsgubbe:

Psykiatri
I dagens (26 jan) morgonblaska, vår ttela, var en s.k. debattartikel. Med rubriken ”Gärna nyanserad debatt om psykiatrin” (av någon märklig anledning valde blaskanredaktionen att inte publicera aktuell debattartikel på deras nättidning, så jag skannade in den och publicerar den på eget bevåg). Det är verksamhetschef Lars Helldin och Sjukhusdirektör Sten Axelsson (inom NU-sjukvården) som ondgör sig över en ledare (Ulla Andersson), med rubriken: ”Sluta skrota livsviktig vård”, i samma blaska den 21 jan. Ledaren är negativt kritisk gentemot främst den psykiatriska öppenvården och att det sista psykiatriska behandlingshemmet, Heljerödshemmet, ska läggas ned. Och denna debattartikel höjer den psykiatriska öppenvården till skyarna och menar att det baseras på forskning och är väldigt bra på alla vis och att de har ett ansvar som utförare gentemot sina beställare (politiken). De nämner inte så värst mycket att de känner ett ansvar gentemot patienterna). Och så arbetar ju den psykiatriska öppenpsykiatrin med förebyggande arbete (?).

Det där kickade igång mig. Så jag smattrade ihop en insändare enligt följande:
Lars Helldin m.fl. Vem är det som generaliserar? Vilken okunskap är värst? Antalet självmord i regionen, vad signalerar det? Och då avses självmord inom de psykpatienter som inlett sin sjuktid på NÄL och sedan skickats hem, till öppenpsykiatrin. NÄL-sjukvårdens psykiatri präglas av en syn där den mest effektiva (och enda) hjälpen för en person med psykisk sjukdom är s.k. psykmedicin. Personer skickas hem till ensamhet, eller till förtvivlade anhöriga, med en påse mediciner och sporadiska besök av en kämpande personal inom öppenpsykiatrin, i bästa fall. Oftast får psykpatienten själv ta sig till någon öppenspsykiatrisk mottagning för att få samtala med en kontaktperson (med ibland tveksam kompetens). Förebyggande psykiatri? Då menar antagligen Helldin att de psykiskt sjuka ska fångas upp av öppenspsykiatrin och slippa NÄL-sjukvården. Det är ju bra. Men det stora problemet kvarstår, ett enormt avstånd mellan Psykiatrisk NÄL-sjukvård och Öppenvård. Det behövs mycket däremellan.
VÄL INSATT

Och härmed är det ju avslöjat att det är jag som står bakom signaturen ”Väl Insatt”. Jag bjuder på det 🙂

Kalas
Och så har vi då haft ett litet kalas för sonen. Mor och far var också här. Hustrun har stått för en fantastisk matlagning. Jag gjorde ju mitt i går (städningen) så jag har fått vila idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *