Lördag

Härlig morgon, sov bra i natt.

Våra vänner M&M kommer. Vi äter lite sedan tar vi bussen till Trollhättan och Vinmässan på Folkets Hus arrangerad av Munskänkarna.

Biljett får man bara ur-hand-i-hand. 200 SEK kostar det och då fick man ett vinglas och två häften med 10 kuponger vardera, en penna och ett häfte med alla vinsorter beskrivna.

Vinerna kunde avsmakas uppdelat på 10 stationer, efter druvsorter, 211 olika viner. 5 kunde avsmakas i en vintest och två vid en förläsning om Rioja-viner.

Det var helt suveränt! Eftersom vi var där relativt tidigt så kunde man gå och botanisera lite i lugn och ro, mot slutet blev det nästan irriterande trångt och vinerna började ta slut. Mellan varje vinsort kunde man ta vitt bröd och bubbelvatten.

Vi var på två föreläsningar. Den första; ”Choklad med goda drycker”, föreläsare: Benny Eriksson. Utöver kunskap om choklad levererade också Benny en kulighet: Han vände sig till oss herrar och sa att nu skulle han ge oss tips på en trerätters perfekt middag. Han beskrev en urläcker förrätt och en lika läcker huvudrätt samt en smaskig efterrätt och till varje ett dryckförslag (vin givetvis). Och så avslutade han: ”Och mina herrar, funkar inte det här – byt dam!”

Föreläsning nr två, som vi var på: ”Det nya Rioja” med Michel Jamais var inte lika roligt. Det var mer högtravande och vände sig till vana vinprovare med Rioja som specialitet eller intresse. Så en annan öldrinkare kände sig inte riktigt hemma bland alla konstiga namn och beskrivningar. Dessutom var jag så kissnödig så det höll på att gå riktigt illa. Jag var tvungen att smita ut och lätta på trycket.

Jag tror att jag mäktade med att smaka på ca 12 olika viner. Ska inte redogöra för dem för det var ingen som träffade rätt. Jag är helt enkelt ingen älskare av vin – men jag försöker. Var är alla ölprovarmässor?

Vid provsmakandet av det 5:e vinet höll jag på att dö. Jag satte i halsen, rejält. Och sedan sved det en bra stund efteråt. Tog väl nästan 45 minuter innan jag var någorlunda funktionsduglig igen.

Hejade på många jag kände och pratade lite med en del.

Jag vet inte hur många det var där men det var många hundra, kanske 1000 (samtidigt)? Det var nog betydligt fler besökare, det kom och gick folk hela tiden. Mycket lyckat.

Vi tog bussen tillbaka till Vänersborg och Onsjö. Där blev det god mat och mysig samvaro. Relativt tidigt i säng. Vi var alla rätt så trötta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *