Mediaproblem

Ju mer man lär sig ju mer finns det att lära eller så upptäcker man att kunskapen ibland är medvetet dold.

Jag har problem med DV-tekniken. DV (Digital Video) ska ju vara VHS vida överlägsen.

När jag filmar med DV-kameran och sedan för över det till datorn (då ser det fortfarande bra ut) och sedan bränner en DVD så ”försvinner” färgerna?

Har sökt förklaring på det här – utan framgång.

Jag har ställt samman ett antal relaterade frågor och dels skickat dem till Samsung och del ett filmforum (Voodoo Film). Jag ska också översätta en del av dem till engelska och skicka till Nero (brännarprogramtillverkaren).

Frågorna:
Kamera: Samsung VP-D351
1. Är bländaren i kameran digital eller ”fysisk”?

2. Är slutaren i kameran digital eller ”fysisk”?

3. Det står att objektivet har en diameter om 30mm. Är inte det diameterfattningen för t.ex. filter, vidvinkeltillsatts och teletillsatts? Själva objektivet (glaset/linsen) verkar vara kring 20mm i diameter. Vad är det exakta värdet?

4. Hur ljuskänslig är CCD’n? Jag kan läsa mig till 3lux. Men vad blir det i ISO? Bra att veta då det kan begränsa möjligheterna att manipulera med slutare och bländare.

5. Hur fungerar egentligen bländarstegen i kameran? När jag ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändras bländaren (Autoläge) från 17 till 20. Hur har Samsung tänkt där?

6. Vilken / vilka programvaror rekommenderas för bästa kvalitet (till rimligt pris) vid s.k. capture (från VP-D351 via FireWire till PC), redigering och bränna till DVD.
Nu använder jag Nero 7 och får problem med färgåtergivningen när jag bränner (film)DVD. Det blir i princip ljusgrått alltihopa, om jag låter automatiken råda. Jag filmar i en belysning som ger 390 lux till kameran (mätt framför objektivet). Belysningen i rummet är ca 900 lux (mätt horisontellt ca 60 cm över golv).

7. Vad är det för egentlig skillnad mellan videoCD och DVD. Är det MPEG1 respektive MPEG2?

Har någon av Er svar på något av ovanstående skulle jag bli väldigt tacksam om jag finge få ta del av den kunskapen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *