God Kväll! Och God Natt!

Allmänt:
Varmt som attan. 20 grader ute, nu? Åska på gång? Kanske i morgon säger väderlekarna. Nu ska jag göra mig i ordning för natten och hoppas att jag kommer att få sova relativt besvärsfritt.

Religion:
Islam och fundamentalister, skriver Lisbeth Lindeborg, Statsvetare verksam i Tyskland om i DN den 13 augusti 2005. Hon gör det under debattrubriken: ”Militant islamism utgör den tredje totalitarismen”.
Jag kan inget om islam och jag har inte en susning om det som hon skriver om. Det enda jag begriper är att det kan handla om någon form av religiös fanatism. Men jag tycker nog att debattförfattarinnan verkar vara minst lika fanatisk?
En som verkar begripa detta bättre än mig är Jan Guillou. På sidan 26 i söndagens (den 21 augusti) Aftonbladet bemöter han denna debattartikel.
Efter att först ha läst JG’s analys och vinkling och sedan aktuell debattartikel begriper jag lite mer. Men jag begriper inget mer om islam eller så värts mycket om någon annan religion för den delen heller. Men jag förstår JG’s ”poäng” och håller med om att LL inte verkar vara riktigt frisk. Samt att det är skamligt att ingen har reagerat på texten. Jag kan ju skylla ifrån mig med att jag vanligtvis inte läser DN.

Det jag begriper är att samtliga religioner har ett inslag av att vilja ta ”världsherravälde”. Samtliga religioner missionerar och har som mål att ”omvända” människor som inte har den ”rätta tron”.

Detta är en av de grundläggande anledningarna till att jag inte tror på någon religion. Alla religioner har inslag av fanatism. Överallt hittar vi ”vilsna” människor som ”ser ljuset” och ”hittar rätt” och kan inte för sitt liv begripa av vilken anledning andra inte vill samma sak. De ställer sig helt oförstående till detta. De ställer sig frågan: ”Hur kan man förneka gud?” Det är nog i det skeendet eller i samband med det som tankar om djävulen eller något ”ont” kommer fram som måste vara förklaringen till att alla inte vill tro, samma som de. Och det ”onda” eller djävulen har man ju rätt att ”mota bort”. Ja man har till och med rätt att döda i guds namn om det är så att det ”onda” är inblandat. Och att död kan ”rena”. Det står så i den ”heliga skriften”? Och alla religioner har en ”helig skrift”. Vilka samtliga ska vara ”guds ord”. Och, om jag förstått det hela rätt, ofta är väldigt motsägelsefulla, vid en jämförelse?
Så, väldigt förenklat, kan jag se att fanatiker, fundamentalister utvecklas eller ”gror” utifrån vad de ”tolkar” som rätt. De ”rättfärdigar” sina handlingar.

Jag vill nog gå så långt att de personer som utvecklar en fördömande gudstro, en gudstro som innehåller inslag av hot, är mer eller mindre psykiskt sjuka. Väldigt vilsna i själen åtminstone.

Kristendomen med sin katolicism (Romersk-katolska kyrkan) och sin protestantism samt judendomen och islam är samtliga exempel på religioner som har mycket blod på sina händer, både idag och i historien. Och dödandet har fundamentalisterna, fanatikerna stått för och kommer sannolikt fortsätta att göra det. Hur stoppar man det?

Deckare:
Hustrun och jag lät oss fängslas av ”Mordet i Midsomer” på TV1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *