Beslutsdag

Tvättmaskin
Igår tvättade jag kläder i vår tvättmaskin. Mot slutet, vid centrifugeringen, lät det något förfärligt. Så hemskt så jag stod bakom en vägg och kikade fram mycket försiktigt på tvättmaskinen som gav ifrån sig ett svårbeskrivbart oljud.
Blev lite förvånad när oljudet upphörde när maskinen lade in en högre centrifugeringsväxel?
Jag var liksom övertygad om att den skulle explodera (skråen vet om jag inte blev lite besviken…)
När maskinen var klar så smög jag fram och tog först lite försiktigt på den.
Den kunde ju vara överhettad – eller nåt?
Det var den inte. Öppnade luckan och förväntade mig totalt söndertrasade kläder. Fann att allt såg ut som och kändes som vanligt?
När tvätten var urplockad så snurrade jag lite prövande på den s.k. trumman där inne. Det lät inte bra. Det liksom skrapade. Ett skavljud, liksom. Av erfarenhet vet jag att det ska ju inte låta något alls.

Idag konsulterade vi expertis och fick rådet att på ett enkelt vis kontrollera om det var ett lager som var paj.
Man för in händerna till tvättrummans övre framkant. Trycker uppåt. Om det då glappar det allra minsta så är det inte bra.
När jag gjorde det så gick det att vicka på trumman – inte bra alltså.

En stor del av dagen har alltså gått åt till att hitta lämplig ersättning. Att reparera nuvarande 8 år gamla maskin skulle kosta ca 3-4000 sek.
Vår slutsats blev alltså att det då är lika bra att investera i en ny.

Stort problem. Det finns ju massor av fabrikat och ännu fler modeller med mer eller mindre kryptiska funktioner.

EL-Giganten ville sälja en maskin som kunde ånga. Det tog mig en hel del efterforskning att utreda vad denna funktion egentligen var bra till. Jag kom fram till följande:
Fördelar:
Lättare att ta bort svåra fläckar om man förbehandlar.
'Rengör' (dödar bakterier som skapar odör).
Man kan få rent kläder som normalt ska lämnas till kemtvätt, typ kostymer som inte ska vattentvättas. Samt kläder tillverkade i olika mer eller mindre ömtåliga material.
Obefintligt smutsad 'känslig' tvätt 'fräschas' upp till ett minimum av energiåtgång.
T.ex. En ny skjorta som används en gång och blivit ordentligt skrynklig kan via ångning och därpå upphängning återfå sin släthet och enligt dokumentation bli 'fräschare'.

Nackdelar:
Priset för denna funktion kan uppgå till +2000 sek.
Om man 'bara' ångar kläderna så försvinner inte t.ex. hudrester från kläderna. Däremot kan man på en del tvättmaskiner för en del program lägga till ångning mot slutet.
Jag har kommit fram till att denna funktion inte är något för mig och hustrun. Vi har inga kläder som inte tål vattentvättning.

Vi kom alltså fram till att ångfunktion inte var något för oss.

Under undersökningens gång upptäckte jag att 'storkedjorna' som t.ex. EL-Giganten och Media Markt hade modeller som var snarlika dyrare modeller som mer specialicerade vitvarubutiker sålde.
Kom fram till att tillverkarna producerar 'budget'-modeller vilka inte är lika hållbara som '+'-modellen. Funktioner och möjligheter är alltså snarlika men många gånger betydligt billigare hos 'storkedjorna'.

Det betydde att vi nu bestämde oss för att inte satsa på tvättmaskin i någon av dessa 'storkedjor'. Den nuvarande, som nu gått sönder, inhandlades på EL-Giganten 2005.

Vilket märke och modell blev det då? Jo den här:
[Bild: Tvättmaskin Electrolux EWP1474TEW]
[Bildkälla: electrolux.se]
Electrolux EWP1474TEW (motsvarande budgetmodell heter: EWP1472TDW).
Vårt modellval säljs inte av 'storkedjorna'.

Pocketböcker
Vi gjorde ett besök till AntikvariatX, i Vänersborg.

Investerade i 3st Beck-deckare (SjöWall Wahlöö) och 14st REMO-pocket (eng. The Destroyer series). Jag är barnsligt förtjust i karaktärerna Remo Williams och hans mentor Chiun vilka bägge är ena överdängare i den extremt krävande och effektiva kampsportsvarianten Sinanju (den perfekta). Ni som vill veta mer kan läsa på wikipedia om 'Remo'.

PS
Ni som känner att Ni vill bidra till att utöka min samling av REMO-pocket och är villiga att skicka dem till mig :me: så saknar jag följande nummer (ja, de är numrerade);
REMO SPECIAL;
1, 2, 4, 8, 10, 12, 14-20, 22, 24 och 25
REMO;
1-11, 13-15, 17, 19-34, 36-52, 54, 56-61, 63-78, 80, 81, 83, 84, 87, 88, 90, 92-95 och 97-100
DS

Hälsoläget:
Dagens aktiviteter krävde extramedicinering och nu är nästan alla mina leder liksom värkstela. Har precis tagit kvällsdosen så nu ska jag i säng.
[03-08-010-015]

2 svar på ”Beslutsdag

 1. Istanes vilket tivoli! Tänk om den hade exploderat… tror säkert att du blev lite besviken, ett sånt spektakel det hade kunnat bli ;o)

  Det var nog tur ändå :o)

  Storkedjorna säljer ju billigt, men jag har många gånger funderat just över kvaliteten. Har dålig erfarenhet både av en dator och en mobiltelefon.
  Det kan absolut vara värt att lägga till lite mer pengar och få en produkt som håller, det blir i alla fall billigare i längden.

  Den ni valt ser riktigt fin ut!
  MK DVK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *