Bulgarien – dag 6

Planerat:
– Frukost
– Turista


Såhär blev det:

Frukost. Jag misstänker att de hela tiden lägger fram gammal mat och bara fyller på med ny för att fylla ut.
Det syns tydligast på de stekta äggen. Första dagen vi kom var alla stekta ägg ljust oljiga med mjuk fin vita och jämn, mjuk och lös gula. När hela det stekta ägget liksom torrt. Gulan är liksom skrumpen och betydligt mer orange än det 'gula' man kan se på ett nystekt ägg.
Jag försöker vara tidigt på plats så jag kan ta de nystekta utfyllnadsäggen. Det syns ju så tydligt vilka de är.
Hustrun menar att jag är liksom paranoid och borde begripa att de självklart inte gör så…, jag har väl ögon att se med? Att hon inte ser det jag ser har jag ingen bra förklaring till.

Idag har vi bokat in oss på en 'ny' utflykt: 'Bulgariens hemligheter'.

Första stoppet blev vid klippklostret – dit vi gick första dagen… i.o.f.s. inte för klostrets skull utan för att jag skulle leta upp en GPSgömma. Vilket jag inte hade hunnit under den tid vi hade till förfogande.
Det mest positiva med besöket blev att nu kunde jag greppa hustrun i handen och ledsaga henne ända upp så att hon fick se de översta delarna också.

En bild på mig vid en dörr in till det som jag antar ansåg som det heligaste – högst upp:
[Bild: Klippkloster, Bulgarien]
(fotograf: hustrun)

En kul detalj i denna lilla historia är att hon var på första nivån men såg aldrig hålet (1x2m) i golvet där en trappa ledde ned till några ytterligare utrymmen. Dessa fick vi nu också se.

Turen for vidare. En bra bit väster om Varna, vid väg 2, ligger ett område, ca 15kvkm (ca 1km*500m). Platsen är en slags stenöken med stenpelare. Tydligen är de vise inte riktigt överens om hur dessa stenpelare bildats. För mig ser det ut som kärnlava.

En bild på mig där jag står vid en liten pelare där folk lagt stenar i en ring. Denna cirkel anses magisk – på något vis?:
[Bild: Stone Forest, Bulgarien]
(fotograf: hustrun)

Inom det här området hann jag med att hitta en fysisk GPSgömma och en s.k. EartCache. Det innebär först och främst att platsen är unik och att man ska ta reda på information som endast ska finnas på plats och ibland vill CO (Cache Owner, GPSgömmeägaren) även att man tar en bild på sig själv, med GPS i näven och på platsen. Det gjorde jag (enligt Svensk lag kan man bortse från detta). Den bilden finns på aktuell GPSgömmas egen internetsida: Stone Forest. Och min s.k. logg kan studeras här: NilsGN Geocache logg, Stone Forest.

Raskt vidare. Dagts att äta mat. Fick hyfsat käk på en liten mysig restaurang. Klappade en katt och visade en korsspindel för en insektsintresserad Norsk tjej

Nästa; Nu skulle vi åka flodbåt. En flod kallad Kamchiya(wikipedia in english) (244.5 km lång (enligt den Danska guiden 300km…)).

Innan matstället fick vi lappar som vi skulle skriva svar på. Den Danske guiden körde en slags Quiz. Vi begrep inget, eller nästan inget. Vi hade tidigare påtalat det och nu passade vi på att även göra det skriftligt.
Guiden läste igenom papperen och 'utropade vinnare'. Vet inte men kanske kunde inte guiden läsa vad vi skrev? Vår förståelse av guidens Danska blev inte ett dugg bättre. I slutet på resan lämnades ett utvärderingsformulär ut och vi framhärdade med vår ståndpunkt att vi inte förstod så vårst mycket (det tyckte föresten även ett Norskt yngre par som vi språkade med en hel del). Misstänker att den, vår, utvärdering inte kommer att nå Vings platsrepresentant eller Ving-Guidens chef.

Flodbåtsturen var i vart fall kul. Vi fick se;
Flodsköldpadda (Rödörad vattensköldpadda (Trachemys scripta elegans)), Blå jungfruslända (Agrion virgo), Grodor (kan inte identifiera arten (arterna)), ett Andpar (Gräsand (Anas platyrhynchos)) och en Skarv (Storskarv (Phalacrocorax carbo)):
[Bild: Kamchiya, Bulgarien]
Man får en känsla av att åka utmed en djungelflod.

[Bild: Kamchiya, Bulgarien. Rödörad vattensköldpadda (Trachemys scripta elegans), Groda och en Blå jungfruslända (Agrion virgo)]
Uppe tv: Rödörad vattensköldpadda (Trachemys scripta elegans)
Uppe th: Groda (kan inte identifiera arten)
Nere th: Blå jungfruslända (Agrion virgo)

[Bild: Blå jungfruslända (Agrion virgo). Kamchiya, Bulgarien]
Blå jungfruslända (Agrion virgo)

[Bild: Gräsand (Anas platyrhynchos), hane. Kamchiya, Bulgarien]
Gräsand (Anas platyrhynchos), hane.
Honan låg en bit till höger om hanen men den bilden blev överexponerad.

[Bild: Storskarv (Phalacrocorax carbo). Kamchiya, Bulgarien]
Storskarv (Phalacrocorax carbo)

Avslutade dagen med att bada i havet, sola vid poolen och så ett gäng öl :me:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *