Mycket plock och lite avskräckande sårvård

Borta bra men hemma bäst – sov gott.

Lillfingret
Först, kusin Annelie hade givetvis rätt – jag skulle åkt till sjukvård och fått några stygn. Det hade blivit betydligt snyggare. Men det som mest avgjorde att jag inte valde det, var risken att få sitta och vänta.
[Bild: Morgonens lillfinger]
Det ni ser är ett sår som fått för lite luft. Jag satte stripsen för tätt och så kan vi konstatera att stripsen inte hade förmåga att hålla ihop sårkanterna. Ingen infektion men det vätskar lite.
Hade jag sett ett sådant sår, under min tid som aktiv sjuksköterska så hade jag gett vederbörande en rejäl utskällning. Skönt att slippa det :me:

Så, under dagen blev det betydligt luftigare omplåstring och så fick såret så mycket sol jag mäktade med. Jag tycker inte om att vara i solen. Jag tycker bäst om sol – och att få sitta i skuggan :me:

Kan avslöja att dagens behandling har haft avsedd effekt. Såret ser mycket snyggare ut nu. Visserligen kommer det att bli ett präcktigt ärr men det gör väl inget?
[Bild: Kvällens lillfinger]
I mitten av sårets nederkan kan det bli ett litet problem (den vita (ljusare) fläcken). Det är hud som 'gett upp' får ingen näring. På den övre bilden ser ni att nästan hela sårkanten ser så ut.
Men 'luftning', solsken och täta kompressbyten räddade det hela till 98%. Fortfarande inget som är infekterat.
De som är 'petnoga' kanske också ser att det finns ljusa fläckar i själva såret. kan meddela att det går lite i gult och fett…

Och det hade man aldrig sett om ett proffs hade fått sytt några stygn (suturer).

Iordningplockande
Tog en 'dramaten' (shoppingväska på hjul) och gick ett antal vändor till bilen i garaget och hämtade det jag inte orkade med igår.

Farsan
Ringde han och vi bestämde att vi (jag och hustrun) skulle komma i morgon, före tolv och hitta på något som passar vädret.

Vila
Sedan har jag vilat och småpysslat, resten av dagen.

Hälsoläget:
Det som är absolut värst, just nu, är mina knäleder. Sitter jag ned och ska resa mig måste jag först sträcka ut dem och sedan resa mig. Gör jag inte det så ramlar jag – det gör så j-a ont (både att ramla och att det värker i knälderna). Räknar vi bort det, lillfingret och en lite öm ländrygg så är det bara fint…
[02-08-015-045

2 svar på ”Mycket plock och lite avskräckande sårvård

 1. Men hallå!
  Det fingret blir det bekymmer med! Ärret kommer nog att bli tjockt och dessutom stramt, då kanterna inte är helt adapterade! Ja sjukvårdsfolk är ju ett släkte för sig, det är ofta vi tror att vi vet bättre! God läkning och Glad midsommar!!

  Kram/Annelie

  • Just det, ett präktigt ärr.

   Jag har två ärr på kroppen som ’riktigt’ sjukvårdsfolk har skött och de ser värre ut än vad mitt lillfingerärr kommer att bli.

   Och så visade det sig vid senaste operationen, den i nacken (där ärret sitter fram på halsen). Där hade de satt sutur som ska tas om hand av kroppen (en tråcklad variant strax under överhuden). Jag tillhörde den procent av Sveriges befolkning som inte tålde just denna hudvänliga sutur – då blev det infektion och jag fick klippa av och dra ur den.

   Man lär så länge man lever – jag är glad över att det verkar som att jag kommer att få behålla lillfingret :me:

   Hälsa de Dina och riktigt god midsommar till Er också!

   Kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *