Datadag

sömn; inte mycket… Gick och lade mig 03:30 och upp 09:00.

Fastnade i ett problem med digitala bilder och Linux Ubuntu

Farsan
Det var farsan som skulle ha datorn. Jämfört med förra datorn som jag köpte åt dem (för deras pengar), 30/5-08, en HP Pavilion a6230.sc (2590 SEK) så är den han nu får ett rackarns kraftpaket:

Modell CPU ’Fart’ RAM
-minne
HD OS
HP Pavilion a6230.sc Intel Celeron D 420 1.6 GHz 2 GB 160 GB Microsoft Windows Vista Home Basic
DELL Optiplex 380 MT PD Intel Pentium Dual Core 2.6 GHz 4 GB 160 GB Microsoft Windows 7 Professional

Planen med farsans gamla dator är nu att den ska rensas, helt.

Sedan hoppas jag få igång någon form av s.k. fjärrskrivbord så att han lättare kan få hjälp. Är lite tveksam… Styra en MS WIN 7 Pro från en MS WIN Vista HB?

Jag vet att jag fixade med fjärrhjälp när mor Vivan levde och då skedde det bl.a. via Outlook, efter att man ställt in datorerna på att acceptera fjärrhjälp.

Kikat lite på det nu och både MS WIN Vista HB och MS WIN 7 Pro har funktionen Fjärrhjälp. Den aktiveras / erbjuds via Start -> Alla Program -> Underhåll -> Windows Fjärrhjälp.
Farsan behöver skicka mig en s.k. inbjudningsfil.
Spännande…

Men – först ska den ’gamla’ rensas.

I just denna HP-dator så letar man upp ”Recovery Manager” och väljer [Avancerade Alternativ]. Därefter väljer man ”Återställning av fabriksavbildning”. Det gäller å svara ’rätt’ på en del frågor så att återställningen verkligen börjar.
Det pågår i detta nu (17:29).

Under datorns s.k. uppstart så kan man på den här modellen trycka på tangenten [F11] för att komma till ’System Recovery’. Ett alternativ till det ovan.

Tänker inte installera några andra program än de som Microsoft rekommenderar och inte kostar något…
T.ex. deras antivirus (Microsoft Security Essentials). och så aktiverar jag Windows egen brandvägg. Misstänker att datorn då blir betydligt ’snabbare’.

MS WIN Mail nödgas jag väl installera för att få en s.k. inbjudningsfil av far. Jag får fixa mig ett epostkonto för detta via min domänadministration.

Efter att datorn gjort en ’fabriksåterställning’ så kom det upp en sida där HP ville att man skulle produktregistrera och där var mor Vivans uppgifter förifyllda…
Det är inte vad jag kalla ’fabriksåterställning’. Vilka mer ’uppgifter’ är sparade?

Nu är det i vart fall klart, ny ePost å allt.
Den får stå på in natt så att ’alla’ uppdateringar hittas. 81 st hitintills.

Blir en resa till far i morgon och fixa den där s.k. inbjudningsfilen och sedan åka hem och testa.

Far ringde; nya datorn går tydligen per automatik in i s.k. hibernation. Ett ’sovläge’ där datorn måste väckas genom ett tryck på ’powerknappen’. Så vill inte far ha det. Datorn ska vakna till liv när man viftar med musen.

Hälsoläget:
Har tydligen skött mig idag. Ingen extra värk men jag är trött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *